Saksan liittopresidentti pyysi anteeksi homojen kärsimiä nöyryytyksiä natsiaikana ja sen jälkeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Saksan liittopresidentti pitämässä puhetta Berliinin homomuistomerkillä /kuva: Bundespräsidialamt)

Berliinissä koettiin eilen historiallinen tapahtuma. Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier pyysi homoilta anteeksi sitä epäoikeudenmukaisuutta, jota nämä joutuivat kärsimään kansallissosialismin uhreina ja vielä sodan jälkeen rauhan aikana..

Saksan historiassa tämä anteeksipyyntö tapahtui ensimmäistä kertaa. Natsit vainosivat ja murhasivat tuhansia homoja. Sodan jälkeen samojen lakien mukaisesti vainoa jatkettiin ainakin 1960-luvun lopulle saakka. Perustuslakituomioistuin nimenomaisesti hyväksyi sen, että tuhannet homot suljettiin vankiloihin sodan jälkeisenä aikana. Vangittujen homojen kohtaloista vaiettiin täydellisesti. Näiden ihmisten rehabilitointi eli kunnian palautus alkoi vasta vuonna 2017. Useimmat olivat silloin jo kuolleet.

Juhlahetki järjestettiin, koska homomuistomerkki Brandenburgin portin läheisyydessä täytti kymmenen vuotta. Liittopresidentti Steinmeier sanoi, että nykyään kaikkien homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten, interseksuaalien ja queer-ihmisten seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat valtion suojeluksessa. Homovihaa vastaan tarvitaan edelleen toimenpiteitä. Ei voida olla tyytyväisiä tilanteeseen, jos koulujen pihoilla homoherjaukset ovat jokapäiväisiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilaisuudessa oli läsnä myös Berliinin pormestari Michael Müller (sosdem). Hänkin oli huolestunut lisääntyneestä väkivallasta homoja kohtaan. Hän haluaa kuitenkin Berliinin ”sateenkaaripääkaupungiksi”.

Presidentti Steinmeierin puhe on koettu hlbtiq-piireissä pääasiassa positiivisena. Anteeksipyyntö tuli lähes kaikille yllätyksenä. Jo pelkästään presidentin vierailu homomuistomerkillä oli merkittävä tapaus.Vielä merkittävämmäksi sen tekee se, että elämme aikoja, jolloin populistipuolueet kyseenalaistavat vähemmistöjen oikeuksia.

Queer-poliittisissa kommenteissa sosiaalisessa mediassa korostetaan, että tässä ei ole kysmys pelkästään homoista, vaan yhteiskunnassa vallitsevasta heteronormatiivisesta vihasta, joka nyt toivottavasti vähenee. Hlbtiq-yhteisön pitää toimia yhdessä sisäisistä eroistaan huolimatta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!