Puolalaislehti: hlbti ei vähemmistö vaan oppirakennelma - jakaa "hlbti-vapaa alue" -tarroja oikeuden kiellosta huolimatta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Gazeta Polska kertoi keskiviikkona puolustavansa vapautta ja todellista suvaitsevaisuutta. Lehden mukaan se tapahtuu sanomalla ei "hlbti-ideologialle". (kuvakaappaus lehden kannesta)

Oikeuden päätöksestä ja jälleenmyyjien boikotista piittaamatta valtaa maassa pitävää Laki ja Oikeus (PiS) -puoluetta kannattava konservatiivinen sanomalehti Gazeta Polska ei aio keskeyttää hlbti-vastaista tarrakampanjaansa.

Asiasta kirjoittaa esimerkiksi Bloomberg.

Levikiltään runsaan 100 000:n kokoinen puolalaislehti liitti keskiviikkona julkaistun numeronsa jokaisen kappaleen yhteyteen tarran, joissa sateenkaarilipun värien yli on vedetty rasti ja sen yhteydessä on teksti "Strefa Wolna od LGBT" (suom. hlbti-vapaa alue). Saman numeron pääkirjoituksessa lehti kirjoitti, että "hlbti ei ole vähemmistö, vaan oppirakennelma, jossa näyttää olevan kaikki totalitaarisen ideologian piirteet".

Torstaina varsovalainen oikeusistuin määräsi lehden keskeyttämään tarrojen jaon. Lehden omistajat ovat kuitenkin ilmoittaneet jatkavansa tarrakampanjaa.

Huoltoasemaketju BP keskeytti lehden myynnin toimipaikoissaan. Se perusteli ratkaisua sillä, ettei se hyväksy mihinkään kansanryhmään kohdistuvaa inhon ilmaisua. Muutkin jälleenmyyjät ovat kieltäytyneet lehden jakelusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Gazeta Polska -lehden hlbti-vastaisen kampanjoinnin ja tarratempauksen yhteys natsien propagandaan on nostettu esiin. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen kampanjointi on saanut kaikupohjaa erityisesti Puolan itäisemmissä osissa, joka on muuta maata köyhempää. Jotkin alueet ovat julistautuneet hlbti-ideologiasta vapaiksi alueiksi. Lauantaina 21. heinäkuuta lähellä Valko-Venäjän rajaa sijaitsevassa Białystokissa järjestetty pride-kulkue joutui häirinnän kohteeksi.

Białystokin tapahtumien jälkeen Puolan hallitus on ottanut etäisyyttä hlbti-astaisiin voimiin. Pääministeri Mateusz Morawiecki tuomitsi "tällaisen huligaanimaisen, aggressiivisen käytöksen". Aiemmin hallitsevan Laki ja Oikeus -puolueen johtoa myöten on esitetty hlbti-kielteisiä kommentteja ja esitetty näiden vähemmistöjen aseman parantamisen heikentävän perheiden asemaa.

Puolan vaalivuosi on ryöpsäyttänyt arvoiltaan kahtia jakautuneessa maassa hlbti-keskustelun valloilleen.

1 kommenttia