Puolan Białystokissa pridea häirittiin - Puolassa hlbti-keskustelu ottaa kierroksia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Tasa-arvokulkue Puolan Białystokissa lauantaina 20. heinäkuuta (kuva: Jerzy Baliski / AFP / Lehtikuva)

Puolan Białystokissa lauantaina järjestetty pride-kulkue joutui häirinnän kohteeksi. Poliisien suojaamaa kaupungin ensimmäistä pride-kulkuetta kohti heitettiin kiviä, pulloja ja ilotulitteita. Lisäksi kaupungissa järjestettiin useita kulkuetta ja hlbti-vähemmistöjä vastustavia mielenosoituksia. Paikallisen katedraalin edustalla järjestettiin rukoustilaisuus kulkueen aikana.

Pride-kulkueeseen osallistui noin 800 ihmistä.

Noin 300 000 asukkaan Białystok sijaitsee itäisessä Puolassa, lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Poliisi pidätti tasa-arvokulkuetta häirinneitä (kuva: Agencja Gazeta / Reuters / Lehtikuva)

Konservatiivilehden hlbti-vastainen tarrakampanja

BBC kertoo, että valtaa maassa pitävää Laki ja Oikeus (PiS) -puoluetta kannattava konservatiivinen sanomalehti Gazeta Polska on kertonut aikovansa jakaa keskiviikkona julkaistavan numeronsa yhteydessä tarroja, joissa sateenkaarilipun värien yli on vedetty rasti ja sen yhteydessä on teksti "Strefa Wolna od LGBT" (suom. hlbti-vapaa alue). Lehden levikki on runsas 100 000.

Varsovan avoimesti homo varapormestari Paweł Rabiej on kertonut Twitterissä vaativansa syyttäjää käsittelemään asian. Hän muistuttaa, että Saksassa natsit loivat juutalaisvapaita vyöhykkeitä ja apartheid-järjestelmä mustaihoisille kiellettyjä alueita.

- Kuten huomaatte, perinteellä on arvoisiaan seuraajia, tällä kertaa Puolassa, piispojen ja PiS:n suojeluksessa, toteaa Rabiej.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jakoon tulevasta tarrasta on jaettu sosiaalisessa mediassa kuvia.

Toisin kuin Twitter, poisti Instagram vihapuheena Gazeta Polskan julkaisun tarroista. Gazeta Polskan päätoimittaja Tomasz Sakiewicz syyttää Instagramia natsismista ja ideologiaan pakottamisesta. Hänen mukaansa nykypäivän hlbti-ideologiaa kritisoivien vaino on lähellä natsismia.

Puolassa esimerkiksi jotkut kylät ovat julkistautuneet hlbti-vapaiksi alueiksi.

Konservatiivinen Puola

Vahvasti katolisessa Puolassa asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ovat hyvin vanhoilliset. 

Puolassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustavaa parisuhdelakia on koetettu edistää useita kertoja, mutta ilman adoptiota ja yhteisiä veroetuuksiakin se on torpattu. Puolan perustuslaissa avioliitto määritellään vuonna 1997 tehdyn päätöksen mukaisesti miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Katolinen kirkko vastustaa hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia hankkeita. Sen kanssa on samoilla linjoilla Laki ja Oikeus -puolue, joka on harjoittanut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa kielteistä kampanjointia. Puoluetta johtava Jaroslaw Kaczynski sanoi keväällä pitävänsä hlbti-vähemmistöjen iokeuksia parantavia hankkeita uhkana. Hänen mukaansa "meneillään on suora hyökkäys perheitä ja lapsia vastaan - lasten seksualisointi, hlbti-liike, sukupuoli".

Puolan ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan tilanteesta on oltu huolissaan esimerkiksi Euroopan neuvostossa.

ILGA-Europen 49 valtion Rainbow index -vertailussa Puola on sijalla 39. Se täyttää järjestön kriteeristön 17-prosenttisesti. Suomi on samassa vertailussa sijalla 4 ja täyttää kriteeristön 69-prosenttisesti.

1 kommenttia

Solidaarisuusmielenosoituksia priden jälkeen

Oppositiopuolueiden ja sateenkaarijärjestöjen mielenilmaukseen homovihaa ja väkivaltaa vastaan osallistui viime viikonloppuna Białystokissa yli tuhat. Suuttumusta aiheutti myös toimittaja Przemysław Witkowskin pahoinpitely, tekijöinä homovihamieliset nationalistit/uusnatsit:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216972724527973&set=a.10203232857799892&type=3

Saksankielinen uutinen Białystokin solidaarisuusmielenosoituksesta:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=34149

Vastaavanlaiseen mielenilmaukseen Varsovassa osallistui noin tuhat, englanninkielinen uutinen:
https://www.dw.com/en/protesters-in-poland-condemn-attack-on-lgbt-march/a-49777254
saksankielinen
https://www.dw.com/de/neuer-protest-gegen-gewalt-gegen-sexuelle-minderheiten-in-polen/a-49779430

Solidaarisuusmielenilmauksia järjestettiin kaikkiaan 20:ssä puolalaiskaupungissa.
Pride-kulkueita järjestetään tänä kesänä, jos oikein muistan, 24 kaupungissa.