Riihimäen Priden aikaan avattu taidenäyttely tuhottiin ilkivalloin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
Riihimäen pride-tunnelmia kesäkuun lopulla 2019.

Riihimäen Pride järjestettiin kesäkuun lopulla yhtaikaa Helsinki Priden kanssa. Ohjelmistoon oli otettu mukaan taidenäyttelyn avajaiset vanhalla lasitehtaalla kesäkuun 28. päivänä. Toissa yönä suuri määrä taidetoksista oli tuhottu ja tekniikkaa varastettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näyttelyssä Riihimäen Lasin vanhalla tehtaalla oli teemana ”tila havainnon taustana”. Vähemmistöjen elämässä tila on tärkeä ja ”kuuma” aihe: missä saa olla ja kulkea ja missä tuntee olonsa turvalliseksi. Perinteisesti seksuaalivähemmistöjen oikeus tilaan on ollut rajoitettua. Edelleen tänä kesänä esim. Puolassa on jaettu tarroja, joissa ilmoitetaan, että tämä on ”homovapaa alue”. Myös Suomessa naisten, seksuaalivähemmistöjen ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien on viime vuosikymmeniin saakka ollut vaikea liikkua esim. iltaisin kaupunkikeskustoissa ilman seuraa tai omaa autoa. Riihimäen näyttely pyrki taiteen keinoin suuntaamaan huomiota tilaan, teokseen, havaintoon ja aikaan ja niistä syntyviin kokemuksiin. Näyttelyesittelyssä sanotaan, että ”näyttelyä voi lähestyä kuten mitä tahansa yhteiskunnan ilmiötä tai yhteiskuntaa itseään. Näyttely voi antaa uusia välineitä ympäröivän maailman tarkasteluun”. Ehkä tästä voi löytää yhteyden prideen.

Nyt näyttely on Helsingin Sanomien uutisen mukaan tuhottu perinpohjaisesti. Yksittäiset näyttelyesineetkin on paloiteltu. Luultavasti ilkityöllä ei ole mitään yhteyttä Pride-viikkoon, vaikka jonkinlaista provokaatiota taidetta kohtaan siinä voisikin nähdä.

Näyttelyn järjestäjinä olivat Ars-Häme ja Riihimäen kaupunki.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!