Sateenkaarijärjestöjen vaalitavoitteet kevään 2019 eduskuntavaaleissa (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • JiiKoo
  • 15.1.2019 15:14
Onko jossain tietoa siitä ketkä ehdokkaista ovat sitoutuneita sateenkaaripoliittiseen toimintaohjelmaan?
  • 2 / 8
  • Public eye
  • 15.1.2019 15:51
Ehdokkaaksi voi ilmoittautua vielä 5.3. asti ja ehdokaslistat vahvistetaan kuukautta ennen vaaleja eli 14.3., joten eiköhän niitä tietoja ala viimeistään sen jälkeen tipahdella.
  • 3 / 8
  • Kolmoisritti
  • 16.1.2019 12:32
Miksi tavoitteet ovat noin onnettoman kunnianhimottomia? Ensinnäkin tutkimukseen tulisi saada rahoja, koska siltä pohjalta on sitten näyttää, mitä tarvitaan. Muutenkin varoja tulisi saada kaikkeen: terveydenhoitoon, asumiseen, koulutukseen jne. SETA on tyhmä pulju.
Minusta taas tavoitteet ovat ihan kohdallaan. Juuri tavoitteena olevan toimintaohjelman kautta resursseja kohdennetaan yksilöitäviin tarpeisiin. Sehän sen tarkoitus on?
Miksihän tavoitteissa ei ole mukana maahanmuuttajaväestön ja uskonnollisvanhoillisen kantaväestön keskuudessa valistustyöhön panostaminen, jotta kaikkien väestöryhmien keskuudessa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen ihmisillä elämä voisi olla helpompaa.

Myöskin problemaattista se, miten sukupuolineutraalius näytti unohtuneen tästä kannanotosta, jota Seta ry:kin oli tukemassa. Eli vaikka tässä on osin ihan asiaakin, niin tässä on samalla myös sukupuolineutraalius lytätty, kun asioissa syyllistetään vain yhtä sukupuolta, kun julistuksen olisi odottanut olevan linjassa sukupuolineutraaliuden kanssa. Kysehän on ihmisoikeuksista, eikä äärilaidoista (patriarkaalisuudesta tai ääri-feminismistä).

http://www.fem-r.fi/19-ihmisoikeusjarjeston-allekirjoittama-essee-seksuaalirikokset-ja-poliittisten-pisteiden-keraily/
Maahanmuuttajaväestö ja konservatiivis-uskonnollisuus tulevat kyllä ymmärtääkseni huomioiduksi sateenkaaripoliittisen toimintaohjelman kautta.
Ainakaan täällä ei Sateenkaaripoliittisessa toimintaohjelmassa mainita lainkaan tuollaista. Sinällään tuota ohjelmaa ei ole olemassakaan, vaan sellaista esitetään valtionhallnnon tehtäväksi ja täällä esitetään asioita, joita Seta ry:n mielestä siinä pitäisi olla:

https://seta.fi/eduskuntavaalit-2019/

Taannoinhan Seta ry kävi kouluttamassa Maahanmuuttoviraston henkilökuntaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden "käsittelyssä", mutta jotain taisi mennä Seta ry:ltä pahasti vikaan tuossa kouluttamisessa - tai sillä ei ollut asiantuntemusta lainkaan vainomaiden kristillisislamistisista yhteiskuntakulttureista, koska sittemmin Migriä on syytelty "asiantuntemattomasta" käsittelytoiminnasta. Migrihän kysyy haastatteluissa avoimen kysymyksen tyyliin "Voisitko kertoa seksuaalisuutesi kehittymisestä?" ja ehkä Seta ry on kouluttanut noin kysymään ... Mutta tuo kysymys on ongelmainen, jos vainottu pakolainen tulee maista, joissa seksuaalisuudesta ei puhuta, eikä ole infoa (kuten oli tilanne myös Suomessa silloin taannoin, ennen kuin avoin seksuaalivalistus alkoi, kun uskomusvaltaa saatiin voitettua) ja joissa siitä ei etenkään viranomaisten kanssa "saa" puhuakaan. Joten tuo kysymystyyli on johtanut useat vainotut ihmiset vaikeuksiin Migrissä. Ja siihen voi olla osasyyllinen Seta ry itsekin.

Eikä Setoilta ole myöskään näkynyt infomateriaalia, ei mitään tiivistä ja ymmärrettävää infovihkostakaan, jossa olisi vainomaiden yhteiskuntakulttuuritaustojen pohjalta infoa seksuaalisuus- ja sukupuoliasioista, sekä oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa.
Siksi useat vainomaista paenneet seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajatkin luulevat että täälläkin esim. esiaviollinen tai avioliiton ulkopuolinen seksi olisi laitonta, sekä että Migrin haastatteluissa pitäisi toimia kuten lähtömaissaan, eli vain lähinnä vastata kysymyksiin - vaikka Migri odottaa omatoimista aktiivista kerrontaa (kuten Setar ry ilmeisesti on ohjeistanut heitä aiemmin) ja tulkitsee turvapaikanhakijalta jäsennellympään kyselemiseen menemisen turvapaikanhakijan epäluotettavuudeksi.

Siksi tuo Seta ry:n sateenkaaripoliittisessa toimintaohjelmassa oleva sanamuoto ei ole lainkaan ongelmaton "Turvapaikkakäsittelyssä uskottavuuden arvioinnissa lähtökohtana on hakijan itseidentifikaatio seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta." ... kun jos haastateltavalla ei ole sanoja siihen itseilmaisuun. Seta ry on tuossa ilmeisesti liikaa "oman kuplansa lasit päässä", eikä turvapaikanhakija"asiakas"keskeinen.

Turvapaikanhakijalle on jättihyppyvaatimus siirtyä pakomaansa "visusti vaikenemisen ja asioista puhumattomuuden" kulttuurista "vakuuttavaan itseilmaisuun". Etenkin kun Setatkin ovat tuossa pakoaisten avittamisessa olleet varsinaisia tuppisuita ja pihtareita - ja suuntautuneet vain Migrin syyttelyyn.
Sinänsä muitakaan kärkihankkeiksi nostettuja asioita ei ole sen paremmin (kuin toimintaohjelman yksityiskohtiakaan) olemassa. Siksihän nuo neljä kärkihanketta (ja toimintaohjelman yksityiskohtaisemmat tavoitteet) on ilmaistu, että tulisivat oleviksi.

Minusta puoskarilainsäädäntö (eheytysterapiakieltoineen) kuuluu tärkeisiin poliittisiin hankkeisiin. Se liittyy erityisesti konservatiivis-uskonnollisten ympyröiden homo-ongelmaisuuteen. Mielestäni se on sateenkaaripoliittiseen toimintaohjelmaan kuuluva yksityiskohta, vaikka se ei tuossa erikseen olekaan mainittuna.

Kärkihankkeita ei ehkä kannata ottaa esille rajatonta määrää eikä mielestäni varsinkaan mennä kovin yksityiskohtaisuuksiin. Eduskuntavaaleissa kyse on kuitenkin päättäjistä, jotka tekevät suuria linjauksia. Yksityiskohdat liittyvät paremminkin viranomaisten toimintaan.