Kirjainlyhenteellä AKK tunnettu Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, on Saksan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen uusi puheenjohtaja.
Puolueen johdosta väistyneen Angela Merkelin esiin nostama Kramp-Karrenbauer tunnetaan konservatiivisena katolisena. Hänen tiedetään suhtautuvan moniin ns. arvokysymyksiin vanhoillisesti. Tällaisia ovat myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat yhdenvertaisuuskysymykset. Samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon hän on vastustanut, samoin adoptiomahdollisuutta. Hän on esittänyt avioliitto-oikeuden johtavan moniavioisuuteen ja sukulaisavioliittoihin.
Lopullisessa äänestyksessä Kramp-Karrenbauer sai 999 annetusta äänestä 517. Liikemies Friedrich Merz sai 482 ääntä. Ensimmäisellä äänestyskierroksella oli mukana myös avoimesti homo terveysministeri Jens Spahn, ja äänestyksessä Kramp-Karrenbauer sai 450 ääntä, Merz 391 ja Spahn 157.
Puoluetta 18 vuotta johtanut Merkel jatkaa toistaiseksi Saksan liittokanslerina, ehkä vuoden 2021 liittopäivävaaleihin asti. Kramp-Karrenbauer puolestaan keskittyy viemään puoluetta vaaleihin.
Merkel avasi yllättäen tien samaa sukupuolta olevien avioliitolle
Vallasta nyt väistyvä Angela Merkel avasi kesällä 2017 yllättäen tien samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamiselle. Aiemmin nihkeästi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen suhtautunut Merkel ilmaisi kesäkuun 2017 lopulla lehtihaastattelussa, että hänen puolueensa parlamentaarikot saavat äänestää avioliittokysymyksessä omantuntonsa mukaan.
Aiemmin Merkel oli torpannut avioliittolain edistämisen vaatimalla puolueensa edustajia noudattamaan puoluekuria avioliittokysymyksessä. Jo pitkään oli arvioitu, että äänestystulos on parlamentissa myönteinen samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannalta, jos puoluekuri ei sido CDU:n edustajia. Näin lopulta kävikin. Avioliittokysymyksen arvioitiin nousevan syyskuun 2017 liittopäivävaaleissa merkittäväksi teemaksi, mutta asian ratkeaminen ennen sitä muutti tilanteen.
Merkel perusteli linjansa muuttumista tavattuaan kahdeksaa lasta hoitavan naisparin. Hän totesi, ettei voi enää käyttää vastustamisen perusteluna lasten hyvinvointia. Joidenkin arvioiden mukaan kyse oli taktikoinnista: avioliittolain uudistukseen myönteisemmin suhtautuvilta sosiaalidemokraateilta vietiin vaaliase, hoitamalla kysymys pois päiväjärjestyksestä.