Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden toteutuminen Saksassa lähempänä - äänestys perjantaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
Saksassa äänestetään pian samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Saksan liittopäivien eli liittovaltion parlamentin odotetaan äänestävän samaa sukupuolta olevien avioliitosta perjantaina, viimeisessä istunnossa ennen parlamentin kesälomaa. Parlamentin alahuoneen lainsäädäntökomitea otti asian parlamentin asialistalle keskiviikkona, kun sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue tekivät asiasta esityksen.

Ensimmäisessä äänestyksessä on määrä päättää siitä, otetaanko asia käsittelyyn. Mikäli parlamentti päättää käsitellä asiaa, käydään keskustelu ja sen jälkeen asiasta äänestetään. Mikäli parlamentti lopulta päättää hyväksyä aloitteen, siirtyy asia liittoneuvoston käsiteltäväksi.

Avioliittolain uudistuksen voimaantulon ajankohta olisi marraskuu.

Tähän asti nihkeästi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen suhtautunut kristillisdemokraatteja (CDU) edustava liittokansleri Angela Merkel ilmaisi maanantaina naistenlehti Brigitten tekemässä haastattelussa, että hänen puolueensa parlamentaarikot saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan.

Aiemmin Merkel on torpannut avioliittolain edistämisen vaatimalla puolueensa edustajia noudattamaan puoluekuria avioliittokysymyksessä. Jo pitkään on arvioitu, että mikäli puoluekuri ei sido kristillisdemokraattien parlamenttiedustajia, on parlamentin äänestystulos myönteinen samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Merkel perusteli linjansa muuttumista tavattuaan kahdeksaa lasta hoitavan naisparin. Hän totesi, ettei voi enää käyttää vastustamisen perusteluna lasten hyvinvointia.

Merkelin puolue on asiassa jakautunut; osa puolueen parlamenttiedustajista on toivonut oikeutta äänestää sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta, kun taas osa on pettynyt Merkelin linjanmuutokseen. CDU:n kanssa hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ovat selvemmin samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta. Myös vihreät, vasemmistopuolue ja vapaat demokraatit tukevat avioliittolain uudistusta. Lakiuudistusta vastustavat Vaihtoehto Saksalle (AfD) ja osa kristillisdemokraateista.

Vihreitä edustava oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Renate Künast kommentoi Merkelin linjan muutosta toteamalla, että tie tasa-arvoon on avoinna.

Saksan liittopäivävaalit järjestetään 24. syyskuuta. Avioliittokysymyksen oli odotettu nousevan yhdeksi vaalien teemaksi - ja arvioiden mukaan se nousee entistä suuremmin vaalikysymykseksi nyt muuttuneessa tilanteessa, mikäli parlamentti ei lakiuudistusta hyväksyisi. Saksassa avioliiton sallimisesta samaa sukupuolta oleville pareille on keskusteltu pitkään, ja asian puolesta on kampanjoitu otsikolla "Ehe für alle" (suom. Avioliitto kaikille). Mielipidetiedusteluiden mukaan saksalaisista 57 prosenttia Saksassa elävistä tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä, kun sitä vastustaa 35 prosenttia.

Saksassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet vuodesta 2001 lähtien rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävillä on lähes samat velvollisuudet ja oikeudet kuin aviopareilla, mutta he eivät esimerkiksi voi adoptoida yhdessä lasta. Sisäisen adoptio-oikeuden rekisteröidyssä parisuhteessa elävät saivat vuonna 2005.

Brigitte: Nach BRIGITTE-Talk: Freitag stimmt der Bundestag über die ´Ehe für alle´ ab
Yahoo/AFP: Merkel softens her opposition to gay marriage

8 kommenttia

Toivotaan parasta! Ja toivotaan, että Merkel oikeasti on muuttanut kantaansa eikä kyseessä ole vain poliittisen pelurin fiksu taktinen veto.

Ja täytyy kyllä ihalla tota saksalaisten tehokkuutta! Asia esille ke, äänestys pe ja laki mahdollisesti voimaan 5kk kuluttua. Voisi Suomen pähkäilijätkin ottaa mallia.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kolikolla on kaksi puolta ja reunatkin. Lainlaadinta ja nopeus on toisinaan haastava yhtälö. Voi homma toki mennä nappiinkin noissa pikahommissakin.