Jens Spahn, saksalainen konservatiivipoliitikko

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Jens Spahn parlamentin puhujapöntössä, kuva: Deutscher Bundestag/ Achim Melde

Jens Spahn nousi terveysministeriksi Merkelin hallitukseen maaliskuussa 2018. Hän on konservatiivi, CDU-poliitikko, mutta samalla naimisissa miespuolisonsa kanssa. Hänen asemansa Merkelin kabinetissa on ollut nousussa. Tuleeko hänestä Merkelin seuraaja?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jens Spahn uhattiin ”outata” eli uhattiin paljastaa hänen homoutensa vuonna 2002. Salajuonen takana olivat puoluetoverit Münsterlandin kristillisdemokraattisessa puolueessa. Münsterland on alue Saksan länsirajalla vastapäätä Hollantia. Salajuonesta kerrottiin Jens Spahnin elämäkerrassa, joka ilmestyi tänä vuonna. Spahn oli silloin 21-vuotias ja hän pyrki Saksan parlamenttiin. Asia paljastui Spahnille, kun vaalipaneelissa vastaehdokas kysyi, onko hän homo.

Spahn oli pitänyt homoutensa omana tietonaan. Edes vanhemmat eivät tienneet. Kotona keittiössä hän puhui asiasta vanhemmilleen ja vanhemmat rohkaisivat. Kaapistatulo antoi hänelle voimia. Jo muutaman viikon kuluttua hän aikakauslehdessä kertoi vanhempiensa reaktioista. Puolue ei ehtinyt ”outtaamaan”. Vaalit menivät hyvin ja Jens Spahn pääsi parlamenttiin 2003.

Jens Spahn tutustui tulevaan puolisoonsa, Daniel Funkeen vuonna 2013. Daniel on journalisti ja johtaa Illustrierten Bunte -lehden Berliinin toimitusta. Funke kertoo, että heidän ystävyytensä alussa he kuuntelivat Roger Whittakerin lauluja. Yhä edelleen se musiikki tuottaa heille hyvää oloa.

Vuoden 2018 maaliskuussa Jens Spahn pääsi mukaan Merkelin hallitukseen terveysministeriksi. Sen jälkeen hän on antanut monenlaisia haastatteluja. Hän on puhunut syksyllä 2018 Gala-lehdessä mm. kaipuustaan omaan lapseen. Jens on nyt 38-vuotias. Aviopuoliso Daniel on vuotta nuorempi. Jens Spahn kuuluu kristillisdemokraattien konservatiivisempaan päähän, ja varmaan monille puoluetovereille oli vaikeaa, kun Spahn puhui lapsitoiveistaan. Nyt se ei ole ajankohtaista, kun molemmat puolisot ovat hyvin kiireisiä.

Jens Spahn sanoo, että 20-30 vuotta sitten miehen kanssa naimisissa oleva homo ei olisi voinut päästä ministeriksi. Nykyisin homoparit voivat elää normaalia elämää ja osallistua yhteisiin asioihin jopa pienissä saksalaiskylissä.

Jens Spahn kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Kirkon kanssa hänellä on syvä erimielisyys. Keväällä 2018 hän otti kantaa asiaan Die Zeit -lehden liitteessä. Hän kirjoittaa, että kirkko ei kunnioita hänen kaltaisiaan ihmisiä. Homopareja ei siunata. Kuitenkin hänen homoutensa on yhtä arvokas kuin hänen uskonsa Jumalaan.

Hlbt-aktivistien suhtautuminen Jens Spahniin on ristiriitainen. Ollaan tyytymättömiä mm. siihen, että hallitus ei kiellä ns. eheytysterapioita, joilla homoja ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia yritetään muuttaa ”normaaleiksi”. Siegessäule-lehden kolumnissa muistutetaan, että Spahn, homo, vastustaa abortteja, vasemmistolaista nais- ja homoliikettä ja köyhiä.

Merkelin hallituksen tilanne

Viikonvaihteessa 28.10.2018 Hessenissä järjestetään osavaltiovaalit, ja niiden uskotaan vaikuttavan liittokansleri Merkelin tulevaisuuteen. Hessen on osavaltio Frankfurt am Mainin ympärillä. Kaksi viikkoa sitten oli Baijerin osavaltiovaalit ja ne ravistelivat Merkelin puolueen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n asemaa.

Politiikkaradiossa 18.10.2018 erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopistosta ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta pohtivat Merkelin tulevaisuutta. Saksan liittohallituksessa on ns. suuri koalitio eli suuret puolueet: kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit. Molemmat kokivat Baijerin vaaleissa ”murskatappion”. Sosialidemokraatit menettivät paljon ääniä vihreille, kristillisdemokraattien tappiossa ääniä meni populistisille puolueille AfD:lle ja Freie Wähler -ryhmälle. Nyt Hessenissä odotetaan myös Vihreiden vyöryä. Kun muut puolueet kipuilevat maahanmuuton parissa, Vihreille jää ilmastonmuutoksesta puhuminen.

Kristillisdemokraateilla on puoluekokous joulukuussa. Silloin esillä on varmaan Merkelin asema. Joutuuko Merkel luopumaan virastaan? Olivatko Baijerin vaalit Merkelin lähtölaskennan alku? Tuleeko Hessenin vaaleista Merkelin lopullinen lähtölaskenta? Jos Merkel vetäytyy, ketkä ovat hänen seuraajansa? Erikoistutkija Kimmo Elo arvioi, että varteenotettavaaa seuraajaa ei ole. Yksi ehdokas on Jens Spahn. Hän haluaisi viedä kristillisdemokraatteja oikealle.Spahnin mielestä Merkel on vienyt kristillisdemokraatteja keskusta-vasemmiston suuntaan. Spahn haluaisi vahvistaa puolueen konservatiivisuutta.

Joulukuuun puoluekokouksen tienoilla myös sosialidemokraatit tekevät arvion hallituspolitiikasta. Jos he päättävät lopettaa hallitusyhteistyön, se voisi merkitä Merkelille kunniakasta lähtöä valtapolitiikasta, arvioi Kimmo Elo.

Merkel nosti Jens Spahnin terveysministeriksi. Nostiko Merkel hänet hallitukseen ”seuraajakseen”? Kimmo Elon mukaan Merkel nosti Spahnin hallitukseen pitääkseen hänet kurissa. Spahn on ollut Merkelin kova kriitikko. Spahn on jo kertonut, että hänellä on pätevyys liittokanslerin hommiin viimeistään neljän vuoden kuluttua. (Merkel on ennenkin vaientanut haastajiaan sijoittamalla heidät hallitukseen tai EU-hun.).

Onko Jens Spahn vakavasti otettava ehdokas Merkelin seuraajaksi? Mikko Elo asettaa Jens Spahnin ehdokaslistalla top-5:een.Politiikkaradion toinen asiantuntija Timo Miettinen pitää tärkeimpänä sitä, mitä sosialidemokraateilla on nyt mielessä – jatkuuko yhteistyö.

Politiikkaradio, aiheena Saksa ja Merkel

Mitä Wowereit ajattelee?

Berliinin entinen pormestari (2001-2014) Klaus Wowereit oli aktiivinen osallistuja. Hänet nähtiin monissa hlbtiq-tilaisuuksissa suojelijana tai avaajana. Nyt häneltä on tullut uusi kirja: ”Minun Berliinini, sexy, mutta ei enää köyhä”. Siegessäulen haastattelussa häneltä kysyttiin, miksi poliitiikkaan on tullut homo- ja lesbopoliitikkoja, jotka ovat hyvin oikeistolaisia. Tällaisia ovat esim Jens Spahn kristillisdemokraateissa ja Alice Weidel AfD-puolueessa.

Wowereit sanoo, että näitä on ollut aina. Homous ei tarkoita, että sellaiset ihmiset jotenkin eroaisivat heteroista. Wowereit itse ajatteli, että hän oppi omista syrjintäkokemuksistaan jotain. Monet ihmiset kuitenkin sivuuttavat kokemuksensa ja alkavat kannattaa äärimmäisiä arvoja. Berliinistä hyvä esimerkki on uusi Amerikan suurlähettiläs. Hän on homo ja niin konservatiivinen, että virallisessa valatilaisuudessa hänen miehellään oli kädessään perheraamattu. Ristiriitaisuudet pitää vain hyväksyä ja käydä niistä keskustelua, mutta niillä ei ole yhteyttä homouteen tai lesbouteen.

3 kommenttia

Todella mielenkiintoisia tietoja ja näkemyksiä Saksan politiikasta.

Tämä kirjoitus todistaa jälleen kerran sen, että meitä sateenkaari-ihmisiä on joka lähtöön.

Yhdysvalloissa republikaanipuolueen sisällä on ryhmä nimeltä Log Cabin Republicans. Sen tavoitteena on edistää sateenkaari-ihmisten tasa-arvoa. Näin kauempaa katsoen koen heidän toimintansa ajoittain "ailahtelevaksi". Välillä kehuskellaan Trumpin sateenkaaripolitiikkaa, vaikka tämä koettaa samaan aikaan esimerkiksi tunkea transihmiset näkymättömiin. Heillä ei liene helppoa Yhdysvaltain nykyisessä polarisoituneenssa poliittisessa ilmapiirissä.
Ilmeisestihän Saksan johdossa on jo kerran ollut seksuaalivähemmistöön kuulunut konservatiivi-kristitty, ajamassa kristllis-konservatiivisia arvoja, eli ilmeisesti biseksuaali Adolf Hitler. Ja kanssaanhan siellä oli myös se toinen konservatiivi ja biseksuaali, vaimonsa kanssa naimisissa ollut Ernst Röhm.

Samoinhan sitten toisaalta kommunisteissa, jopa stalinisteissa on ollut seksuaalivähemmistönkin edustajia, ainakin Suomessa, vaikka kuitenkin kristitty teologi Stalinin stalinismi suhtautui kovakouraisesti, raamatun mukaan, seksuaalivähemmistöihin.

Nuo ovat sitä, kun puolueideologian, uskonnon edut ovat ajaneet oman ihmisyyden edelle.