Saksassa valitaan tänään Merkelin seuraaja CDU-puolueen johtoon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Merkelin seuraaja CDU-puolueen johtoon valitaan Hampurissa tänään joulukuun 7. pnä 2018. Ehokkaita on kolme, heistä Jens Spahn avoimesti homo. Spahnin mahdollisuudet ovat heikentyneet, kun kilpailijaksi tuli liikemies Friedrich Merz.

Marraskuun 18. päivänä Ylen pääuutiset vaalijutussaan esitteli kaksi ehdokasta: Friedrich Merzin ja Annegret Kramp-Karrenbauerin. Jens Spahnista vaiettiin.Kuitenkin Spahn on kaiken aikaa ollut mukana kilpailussa ja suurissa vaalikeskusteluissa. Vaali on herättänyt poikkeuksellista mielenkiintoa, koska harvoin puolueiden ykkösihmisen valintaa on edeltänyt tällainen julkinen vaalityö..

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aikaisemmin ranneliike.netissä on esitelty Annegret Kramp-Karrenbauerin ja Jens Spahnin taustaa ja näkemyksiä. Kramp-Karrenbaueria (AKK) luonnehditaan ”mini-Merkeliksi”. Hän on luultavasti Agneta Merkelin suosikki, mutta se voi olla hänelle myös rasittteena. Nyt kiinnostaa, miten Merkel häntä puolustaa. AKK:n asenteet ovat hyvin konservatiivisia, mutta viime viikkoina hän on jo puhunut positiivisesti mm. homoparien adoptio-oikeudesta (Welt-lehden haastattelussa). Aikaisemmin hän torjui homoavioliitot ja adoptio-oikeuden ”hyvän lapsuuden” vastaisena.

Jens Spahn on homo ja elää avioliitossa miehen kanssa.Homous on konservatiivisessa puolueessa taakka, vaikka sitä ei ääneen kehdata sanotakaan. Lisäksi Spahn on ”liian” nuori, 38-vuotias.

Marraskuussa mukaan tuli ”mustana hevosena” Friedrich Merz. Hän on pääasiassa liikemies ja miljonääri, ei samalla innolla poliitikko. Hän käväisi politiikassa 2000-luvun alussa. Ehkä pyytämättä tulee mieleen Suomesta Hjallis Harkimo, joka nyt puuhaa omaa poliittista ryhmää. Friedrich Merz ei ole kovin pidetty. Hänessä ei ole mitään erityistä lavasäteilyä eivätkä hänen poliittiset tavoitteensa oli täysin tiedossa. Ehkä häntä voi verrata myös pääministeri Sipilään, joka tuli mukaan liikemiehenä ja toi hallitustyöhän liike-elämän opit.

Millainen ehdokas hän on hlbtiq-näkökulmasta? Viime maanantaina Saksan ykköskanavan ohjelmassa Hart aber fair oli keskustelu kristillisdemokraattien johtajatilanteesta (ohjelma löytyy Erste mediathekista). Yhtenä keskustelijana oli Berliinin entinen avoimesti homo ylipormestari Klaus Wowereit. Hän kertoi, että kun hän tuli kaapista 2001, Merz sanoi tähän tapaan: "Niin kauan kuin Wowereit ei minua lähentele, asia on minulle yhdentekevä." Merz syytti silloin Wowereitia, että tämä käyttää vaalikamppailussa hyväkseen homoseksuaalisuuttaan. Merzin homovastaiset lausunnot loppuivat siihen, että hän siirtyi kokonaan pois politiikasta vuonna 2004. Siirtymiseen pois politiikasta vaikutti ilmeisesti se, ettei hän pystynyt pitämään puoliaan Merkeliä vastaan.

Uusia ehdokkaita voiu ilmaantua, kun CDU:n kokous alkaa. Puheenjohtajavalinnalla on vaikutusta tulevaisuuteen. CDU:n johtajasta voi tulla uusi kansleri (pääministeri) Merkelin jälkeen. Kansalaisista enemmistö kannattaa mielipidetutkimusten mukaan AKK:ta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!