Saksassa parlamentti pohti: ovatko Algeria, Tunisia ja Marokko turvallisia palautettaville homopakolaisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Algeriassa, Marokossa ja Tunisiassa homot ja lesbot voivat joutua useiksi vuosiksi vankilaan, mutta Saksan liittohallitus ei pidä sitä rakenteellisena vainona. Tärkeintä on vähentää pakolaistulvaa näistä maista. Saksan parlamentissa asiasta väiteltiin.

Ovatko tiedot homojen ja lesbojen jopa kolmen vuoden pituisista vankeusrangaistuksista Pohjois-Afrikan maissa valeuutisia? Algeria, Marokko ja Tunisia sekä Kaakkois-Euroopassa Georgia ovat saamassa lakiesityksen mukaan ”turvallisen maan” luokituksen. Lakiesitystä perustellaan sillä, että esim. Länsi-Balkanilta turvapaikanhakijoiden määrä romahti, kun maat julistettiin turvallisiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiesityksen takana ovat hallituskumppanit: kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit. Lakiesitys saa kritiikkiä Saksan vihreiltä ja vasemmistolta (Linke). Hlbt-aktivistit pelkäävät, että kun pohjoisafrikkalaisia turvapaikanhakijoita on tämän jälkeen helpompi karkottaa, homoseksuaalit voivat päätyä vankiloihin.

Saksan parlamentissa torstai-iltapäivänä käydyssä keskustelussa kristillisdemokraatit korostivat, että maat ovat turvallisia eikä ole mitään systemaattista vainoa eikä epäinhimillistä kohtelua tai kidutusta.

Vihreät kyselivät, eikö esim. Tunisian 70 vangittua homoa ole merkki rakenteellisesta vainosta. Kristillisdemokraattien valtiosihteeri selitti, että näistä maista tulevilla turvapaikanhakijoilla on edelleen oikeus yksilölliseen tutkintaan, tosin selvittelyaika on lyhyempi – vain viikon. Valtiosihteerin mukaan maissa on joitain puutteita, mutta ei systemaattista vähemmistöjen vainoa.

Lakimuutoksen perimmäinen tarkoitus on saada turvapaikkahakemukset näistä maista vähenemään.Sosialidemokraattien poliitikko sanoi, että lakiesityksen mukaan vaarassa oleville ryhmille annetaan oikeudellista neuvontaa, ja tähän joukkoon luetaan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainotut.

Hallitusrintama (kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit) saavat tukeva myös FDP:ltä (liberaalit) ja AfD:ltä (kansallis-populistinen puolue). Seuraavaksi lakiesitys menee valiokuntiin ja lopuksi Saksan liittoneuvostoon (eräänlaiseen ”ylähuoneeseen”), jossa lakiesitys voitaisiin vielä pysäyttää.

Amnesty on raporteissaan kertonut, että Pohjois-Afrikan maissa vainottuihin kuuluvat seksuaalivähemmsistöjen lisäksi mm. uskonnossaan käännynnäiset, ateistit ja kristityt.

Lokakuussa kerrottiin, että pakkopalautukset Saksasta Pohjois-Afrikan maihin ovat lisääntyneet roimasti.

1 kommenttia

Tiettävästi kristinuskonnon fundamentalismin suohon uponneesta Venäjältä on tullut seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen turvapaikanhakijoita, Saksaankin, ja heistä ainakin osa on kait saanut turvapaikan. Jos oikein olen ymmärtänyt?
Miksi sitten Luoteis-Afrikan Maghrebin osalta tomittaisiin kylmäkiskoisemmin?

Tietääkseni myös kristittyjen Etiopiassa, Keniassa, Eritreassa ja muualla vainoamia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen ihmisiä on saanut turvapaikkoja.

uskontohan, esim. kristinuskomus, ei mitenkään voi olla niin vahva peruste turrvarpaikan saannille, koska uskontoa voi aina vaihtaa, koska se ei ole ollenkaan luonnollinen ja pysyvä asia, kuten seksuaalisuus ja sukupuolikokemus ovat.

Tuo uutisen aihepiirihän vaikuttaa myös, laajemminkin Välimeren etelä- ja itäkulmille kaavailtuihin EU-rajan ulkopuolisiin pakolais-keskussuunnitelmiin, eli miten niissä kyettäisiin varmistamaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistö-turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet ja asema haavoittuvimmassa asemassa olevina pakolaisina?
Tuohon olisi syytä paneutua ILGA:an valitun Viima Lampisenkin toden teolla.

Toki toinen asia on sitten tietenkin se, miten nyky-maailmassa kyettäisiin edistämään sitä että takapajuisen kristilliset tai islamilaiset tai kommunismi-uskonnolliset maat kykenisivät petraamaan ihmisoikeusongelmiaan.