Liittovaltiotasoinen hlbti-syrjintäsuojalaki yksi Yhdysvaltojen marraskuun välivaalien teemoista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Yhdysvaltain seuraavat välivaalit (Midterm elections) pidetään tiistaina 6. marraskuuta 2018.

Yhdysvalloissa lähestyvät marraskuun välivaalit ovat nostaneet yhdeksi vaaliteemaksi liittovaltion kattavan hlbti-vähemmistöä koskevan syrjintäsuojalainsäädännön.

Asiasta kertoo the Washington Blade.

Edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi on ilmoittanut hlbti-syrjintäsuojalainsäädännön läpiviemisen kuuluvan tärkeisiin hankkeisiin, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneeseen.

Nykyisin Yhdysvalloissa ei ole liittovaltion tasolla lainsäädäntöä, joka kieltäisi seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvan syrjinnän, vaikka monissa osavaltioissa tällaista lainsäädäntöä onkin. Toisissa osavaltioissa mikään ei estä käyttämästä esimerkiksi työstä erottamisen perusteena henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta. 

Varsinkin kongressin republikaanit vastustavat syrjintäsuojan laajentamista. He ovat aiemminkin torpanneet hlbti-vähemmistöjen sisällyttämisen tasa-arvolain piiriin. Ensimmäisen kerran asiaa on yritetty vuonna 1994. Varsinkin uskonnollis-konservatiivisten piirissä syrjintäsuojan laajentaminen herättää vastustusta. Taustalla on pelko uskonnollisten toimintavapauksien kapenemisesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liittovaltiotasoinen hlbti-vähemmistöjä koskeva syrjintäsuoja saa vuonna 2016 tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 69 prosentin kannatuksen. Donald Trumpia presidentiksi äänestäneidenkin keskuudessa luku on 55 prosenttia.

Lakiesityksellä on tarkoitus sisällyttää seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuoli-identiteetti nykyiseen lainsäädäntöön, jolla kielletään syrjintä etniseen ryhmään kuulumisen perusteella. 

Nancy Pelosi toimi edustajainhuoneen ensimmäisenä naispuhemiehenä vuosina 2007-2010, kun demokraateilla oli enemmistö. Hän on toistaiseksi korkeimpaan liittovaltion virkaan noussut nainen Yhdysvaltain historiassa. Vuosina 2003-2007 ja vuodesta 2011 Pelosi on toiminut edustajainhuoneen vähemmistössä olevan ryhmän johtajana.

Välivaalit

Välivaaleissa valitaan 435-paikkainen kongressi ja 35 senaatin sadasta edustajista. Lisäksi maan 50:stä kuvernööristä valitaan 36. Nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä järjestettäviä vaaleja pidetään puntarina kansalaisten tyytyväisyydelle presidentin hallintoon. Välivaalit muuttavat usein demokraattien ja republikaanien välistä tasapainoa, jolloin presidentin hallinnon toimintamahdollisuudet joko kapenevat tai lavenevat.

5 kommenttia

Välivaaleissa valitaan
- 435 edustajaa kongressin edustajainhuoneeseen
- 35 edustajaa senaattiin eli noin kolmasosa kaikista senaattoreista (100) vaihtuu
Lisäksi valitaan kuvernööri 36 osavaltioon, useiden osavaltioiden edustajainhuoneeseen ja senaattiin uudet jäsenet (yhteensä noin 6100 paikkaa) ja paikallisvaaleissa noin 6700 edustajaa valtuustoihin ja tuomioistuimiin.
******

Yhdysvaltain nykytilanteesta

Poliittinen valta republikaanisella puolueella
Republikaaneilla on USA:n kongressin edustajainhuoneessa ja senaatissa enemmistö. Lisäksi presidentti Donald Trump edustaa republikaaneja.

Republikaaninen puolue on erittäin homovastainen, osin homovihamielinen. Puoluekokous hyväksyi vuonna 2016 ohjelman, jolla halutaan kääntää kelloa taaksepäin ja kumota kaikissa osavaltioissa voimassa oleva tasa-arvoinen avioliittolaki esim. nimittämällä homovastaiset tuomarit, jotka ”kunnioittavat perinteisiä perhearvoja”. Vahingollista eheytyspuoskarointia kannatetaan, sateenkaariperheiden oikeuksista ei mainita mitään, ikäänkuin niitä ei olisikaan, ja erityistä halveksuntaa kohdistetaan transsukupuolisten oikeuksiin.
Republikaanien hlbti-vastainen ohjelma ylittää jopa aiemmat änkyröinnit. Ei sinänsä ihme, sillä sitä on ollut laatimassa mm. Tony Perkins, joka johtaa Family Research Councilia, joka kuuluu ihmisoikeusjärjestöjen listaamiin homovihajärjestöihin.
------
Presidentti Donald Trump
edustaa myös republikaaneja. Epädemokraattisen vaalijärjestelmän takia Trumpista tuli presidentti, vaikka hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton sai lähes kolme miljoonaa (2 868 686) ääntä enemmän kuin Trump.

"Liikemiesnero" Trump
Trump kertoo olevansa liikemiesnero, joka on ihan itse hankkinut suuromaisuuden. Trumpin kertoma elämäntarina on osoittautunut silkaksi sepitteeksi. Selvitysten mukaan hän sai vanhemmiltaan kaikkiaan ainakin 413 miljoonaa dollaria, joka on nykyrahassa paljon enemmän. Trumpin yritykset ovat tehneet vuosien varrella 5-6 miljoonakonkurssia, joiden maksumiehiksi ovat pääasiassa joutuneet pankit ja sijoittajat. Eniten ovat kärsineet tietenkin työttömiksi jääneet työntekijät.
Iltalukemiseksi Trumpin sepitetty tarina ja verottajan aloittama tutkimus:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005851117.html

Venäjän oligarkit Trumpin turvaksi
Koska amerikkalaispankit eivät enää suostuneet rahoittamaan Trumpin yrityksiä, niin pelastajiksi riensivät Vladimir Putinin lähipiirin venäläiset oligarkit:
https://talkingpointsmemo.com/edblog/trump-putin-yes-it-s-really-a-thing
Trumpin velat olivat presidenttikauden alussa 630 miljoonaa dollaria, uutisten mukaan velkasumma on kasvanut huomattavasti sen jälkeen.

Trumpin 75 oikeusjuttua
Presidentinvaalien aikaan Trumpilla oli menossa 75 oikeusjuttua. Osa niistä voidaan unohtaa, mutta ei petossyytteitä. Trumpin neuvonantaja sanoi, että merkittäviä avoimia oikeusjuttuja on "vain 30". Oikeuden tekemistä ratkaisuista Trumpin presidenttikauden aikana voidaan mainita mm. Trumpin maksettavaksi määrätyt miljoonakorvaukset ”Trumpin yliopiston” opiskelijoille.
Oikeutta käyty useasti tämän uutisen julkaisun jälkeen.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001951619.html
Osa jutuista on jo käsitelty, mutta lisää on tullut: Venäjä-tutkinta, kähmintäsyytökset ja muuta.

Trumpin hallinnossa päättää kristillinen (ääri)oikeisto
USA:ssa presidentillä on paljon valtaa. Trump on nimittänyt ministeriöiden ja muiden laitosten johtoon miljonäärejä ja miljardöörejä, jotka kuuluvat kristilliseen äärioikeistoon. Seurauksena on useita aloitteita sateenkaarikansalaisten oikeuksien rajoittamiseksi ja kumoamiseksi. Trumpin hallinto on mm. ilmoittanut, että perustuslain suojapykälät eivät koske homoja ja lesboja. Sen lisäksi transsukupuoliset halutaan tehdä olemattomiksi:
https://ranneliike.net/uutiset/15092/new-york-times-trumpin-hallinto-pyrkii-maarittelemaan-transsukupuolisuuden-olemattomaksi-asiaksi
Tavoitteisiinsa pääsemiseksi Trumpin hallinto on nimittänyt tuomareiksi naisten ja sateenkaarikansalaisten oikeuksia vastustavia äärikristittyjä. USA:n ihmisoikeustilanteen arvioidaan heikentyvän huomattavasti tulevina vuosina.
------
Osavaltiot homovastaisten republikaanien vallan alla
Yhdysvalloissa on 50 osavaltiota. Niistä 35:ssä on republikaaneilla enemmistö osavaltioiden parlamenteissa. Republikaanien johtamat osavaltiot ovat laatineet suuren määrän lakeja sateenkaarikansalaisten nykyisten oikeuksien rajoittamiseksi ja poistamiseksi.

Liittovaltio ja osavaltio laatineet kaikkiaan 125 homovastaista lakia
Presidentti Trumpin ensimmäisen vallassaolovuoden aikana liittovaltio ja osavaltiot ovat laatineet yli 125 homovastaista lakia.
Homovihalait vahingoittavat sateenkaarikansalaisia
Amerikan psykologien liitto APA, jolla on 150 000 jäsentä, julkaisi listan niistä haitallisista vaikutuksista, joita liittovaltion ja osavaltioiden homovastaiset lait aiheuttavat homoille, lesboille, biseksuaaleille ja transsukupuolisille, suosittelen lukemaan:
https://www.gaystarnews.com/article/us-introduced-125-anti-lgbti-bills/

Moraalinen rappio ja väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan
Presidentti Trumpin patologinen valehtelu
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/66f7f50f-2c5f-49b9-b543-7fa0595595e9_ul.shtml
ja hyökkäykset vähemmistöjä, tiedotusvälineitä ja demokraatteja jne. vastaan (”rikollisjengi”) ovat jakaneet kansan kahteen eri leiriin, johtaneet enemmän tai vähemmän moraaliseen rappioon ja väkivallan lisääntymiseen vähemmistöihin kuuluvia kohtaan.

Republikaanien ihailija Suomen hallituksessa
Kokoomusta edustava oikeusministeri Antti Häkkänen, joka ilmoitti vastustavansa tasa-arvoista avioliittolakia, on käynyt USA:ssa republikaanien puoluekokouksessa hurraamassa. Kun Häkkäseltä kysyttiin Helsingin Sanomien haastattelussa USA:n välivaaleista, hän ensimmäiseksi suorastaan solvasi demokraatteja.
******
Demokraattinen puolue

Demokraattipuoluetta voidaan pitää republikaanipuolueen täydellisenä vastakohtana. Demokraatit mm. puolustavat ihmisarvoa ja yhdenvertaisia oikeuksia kaikille, erityisesti tällä hetkellä Trumpin hallinnon ja republikaanien vihan kohteeksi joutuneita sateenkaarikansalaisten ja naisten oikeuksia, sekä ajavat kaikkia kansalaisia koskevaa terveydenhoitojärjestelmää. Demokraatit ovat tietenkin eniten huolestuneita USA:n moraalisesta rappiosta, jonka ovat aiheuttaneet presidentti Trumpin loputtomat valheet, hyökkäykset vähemmistöjä ja tiedotusvälineitä kohtaan sekä äärioikeiston suosiminen.

Demokraattien päävaaliteemoihin kuuluvat siis muiden muassa terveydenhoito, taloudellinen oikeudenmukaisuus, republikaanien poliittisen kähminnän vastustaminen ja vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen.
Demokraattisen puolueen listoilla on ehdokkaina ennätysmäärä naisia sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia.
******

USA:n vaalijärjestelmä ja rikkinäinen demokratia

Äänestäjäksi pitää rekisteröityä
Äänestysoikeutta ei ole automaattisesti kuten esim. Pohjoismaissa. Äänestäjäksi pitää rekisteröityä hyvissä ajoin ennen vaaleja. Joissakin osavaltioissa on hyväksytty uusia vaalilakeja, joissa säädetään mm., että äänestysoikeus kumoutuu, ellei ole äänestänyt edellisissä vaaleissa.

Republikaanien keinot estää demokraatteja kannattavia äänestämästä, esimerkkejä
- Pohjois-Dakotassa republikaanipäättäjät eivät anna alkuperäisasukkaille (intiaaneille) äänioikeutta, ellei heillä ole katuosoitetta,
- Georgian vaalijärjestelmästä vastaava republikaani, joka pyrkii myös kuvernööriksi, siivosi vaalilistoilta kymmeniä tuhansia nimiä, jotka ”sattumalta” olivat hänen vastustajansa tukijoita. Tapauksen käsittely kesken, mutta viranhaltijaa uhattiin rikossyytteellä.
Vastaavaa tapahtuu myös muissa osavaltioissa.

Vaalipiirimanipulointi
Useissa osavaltioissa republikaanit ovat muuttaneet vaalipiirien rajoja niin, että demokraattien ehdokkailla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla valituiksi.
Jos esimerkiksi Pohjois-Carolina olisi itsenäinen valtio, sitä ei pidettäisi demokratiana, koska se sijoittuisi Iranin ja Venezuelan tasolle.
Näiden keinojen lisäksi äänestyspisteitä on suljettu sellaisilla alueilla, joiden äänestäjistä suurin osa on mustia, ennakkoäänestys tehty erittäin hankalaksi tai mahdottomaksi useilla alueilla jne.

Vuonna 2016 Economist Intelligent Unit tutki 167 valtiota kymmenin eri kriteerein. USA määriteltiin termillä "puutteellinen demokratia".
******

Vaaliennuste
Mielipidetiedustelujen perusteella demokraattien odotetaan saavan enemmistön edustajainhuoneen paikoista, mutta senaatissa republikaanit ilmeisesti säilyttävät enemmistön.
******

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ehdokkaiden menestystä voit seurata esimerkiksi näiltä sivustoilta:

https://www.advocate.com/

https://www.washingtonblade.com/

Pidetään peukkuja!