Viisitoista ETYJ-maata tuomitsee Venäjän riittämättömän puuttumisen Tšetšenian homovainoon. Maat vetoavat julkilausumassaan ns. Wienin mekanismiin, jonka myötä jäsenvaltiolta pyydetään selvitystä vakavassa ihmisoikeuskysymyksessä.
Lukuisat uskottavat median ja kansalaisyhteiskunnan organisaatoiden raportit ovat viimeisten 20 kuukauden aikana esittäneet Tšetšenian viranomaisten huolestuttavia toimia yksilöitä vastaan, perustuen näiden oletettuun tai tosiasialliseen seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin.
Samassa yhteydessä nostetaan esiin toimet myös ihmisoikeuksia puolustavia, juristeja, riippumatonta mediaa, kansalaisyhteiskunnan organisaatioita ja muita kohtaan.
Viranomaisten toimet yksilöidään häirinnäksi, vainoksi, mielivaltaisiksi tai laittomiksi pidätyksiksi, kidutuksiksi, henkilöiden katoamisiksi ja laittomiksi teloituksiksi.
Tšetšenia kuuluu Venäjän federaatioon. Julkilausumassa todetaan, että Venäjän federaation ilmeinen haluttomuus tai kyvyttömyys puuttua kyseisiin vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin on osaltaan vaikuttanut siihen, että väärinkäytöksiin syyllistyneillä viranomaisilla on ollut tällaisia toimintavapauksia ilman rangaistuksen pelkoa.
Wienin mekanismi edellyttää Venäjältä vastauksia
Julkilausumassa myös todetaan, että ihmisoikeusloukkaukset on toistuvasti nostettu esiin, ja Venäjän reaktiot asiaan ovat olleet riittämättömiä. Tällä perusteella julkilausuman allekirjoittaneet maat ilmaisivat torstaina 30. elokuuta vetoavansa Venäjän sitoumuksiin ja ns. Wienin mekanismiin. Sen myötä Venäjältä pyydetään selvitystä vakavassa ihmisoikeuskysymyksessä. Venäjältä vaaditaan tapahtumien tutkimista ja vastuullisten saamiseen vastaamaan teoistaan.
Julkilausuman allekirjoittajamaat ovat Alankomaat, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Kanada, Latvia, Liettua, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Viro ja Yhdysvallat.
Venäjältä pyydetään selvitystä neljästä asiasta, jotka koskevat viranomaisten toimintaa, Venäjän väitteitä siitä, ettei väkivaltaa olisi tapahtunut, kansalaisyhteiskunnan ja median toiminnan turvallista toimintaa sekä selvitykseen 27 teloitetuksi kerrotun henkilön kohtaloa.
Wienin mekanismi edellyttää Venäjältä vastausta kymmenen päivän kuluessa.
Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa sijaitsevien valtioiden Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön (ETYJ; englanniksi Organization for Security and Cooperation in Europe, OSCE) kuuluu 57 valtiota. Itävallan Wienissä päämajaansa pitävä järjestö käsittelee poliittis-sotilaallisia kysymyksiä, talous- ja ympäristökysymyksiä ja inhimillisen ulottuvuuden kysymyksiä, eli ihmisoikeuskysymyksiä.
Tšetšenian homovaino tuli esiin alkuvuodesta 2017
Tšetšeniassa tapahtuva tuli julki, kun Novaja Gazeta -sanomalehti toi keväällä 2017 homoiksi epäiltyihin kohdistuneen vainon esiin. Tiedotusvälineiden ja ihmisoikeusjärjestöjen selvitysten mukaan vaino on kohdistunut suureen määrään homoiksi epäiltyjä ja myös kuolemantapauksista viranomaisten toiminnan seuraksuena on kerrottu.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on kiistänyt homovainojen olemassaolon - perustellen asiaa väitteellä, että Tšetšeniassa ei olisi lainkaan homoja. Venäjän presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on puolestaan todennut, ettei ole syytä epäillä Tšetšenian johtajan antamia tietoja. Venäjän viranomaiset ovat laajemminkin pyrkineet kiistämään tiedot Tšetšenian homovainoista ja vedonneet siihen, että syytökset viranomaisten toiminnasta on esitetty nimettöminä. Loppuvuodesta 2017 Tšetšeniassa homovainojen kohteeksi joutunut tuli ensi kertaa julkisuuteen avoimesti.