Yle: Tšetšeniassa homovainojen kohteeksi joutunut ensi kertaa julkisuudessa avoimesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Maksim Lapunov joutui Tšetšeniassa viranomaisten pidättämäksi ja pahoinpitelemäksi homoutensa vuoksi (kuva: Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva)

Tšetšeniassa asunut Maksim Lapunov kertoo joutuneensa homoutensa vuoksi tšetšeeniviranomaisten kidutettavaksi keväällä. Hän on ensimmäinen, joka kertoo kokemuksistaan omalla nimellään ja kasvoillaan. Novaja Gazeta -sanomalehti on julkaissut Lapunovin kertomuksen.

Maanantaina Lapunov piti Moskovassa lehdistötilaisuuden.

Monet Tšetšeniasta pakoon päässeet homouden vuoksi vainon kohteeksi joutuneet ovat aiemmin kertoneet tiedotusvälineille viranomaisten toiminnasta nimettöminä. Esimerkiksi Lapunovin tapauksesta Suomessa ensin kertonut Yle on tavannut tällaisia henkilöitä.

Tšetšeniassa tapahtuva tuli julki, kun Novaja Gazeta -sanomalehti toi alkuvuodesta homoiksi epäiltyihin kohdistuneen vainon esiin. Tiedotusvälineiden ja ihmisoikeusjärjestöjen selvitysten mukaan vaino on kohdistunut suureen määrään homoiksi epäiltyjä ja myös kuolemantapauksista viranomaisten toiminnan seuraksuena on kerrottu.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on kiistänyt homovainojen olemassaolon - perustellen asiaa väitteellä, että Tšetšeniassa ei olisi lainkaan homoja. Venäjän presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on puolestaan todennut, ettei ole syytä epäillä Tšetšenian johtajan antamia tietoja. Venäjän viranomaiset ovat laajemminkin pyrkineet kiistämään tiedot Tšetšenian homovainoista ja vedonneet siihen, että syytökset viranomaisten toiminnasta on esitetty nimettöminä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lapunov on kuitenkin jo elokuussa tavannut Venäjän ihmisoikeusvaltuutetun Tatjana Moskalkovan. Moskalkova on viime viikkoon asti toistuvasti todennut, ettei tämä ole saanut ilmoituksia, jotka voisi liittää Tšetšenian homovainoihin. Nyt tämä kertoi saaneensa ensimmäisen asiaa koskevan yhteydenoton. Kyse oli juuri Lapunovin elokuussa tekemästä ilmoituksesta.

Lapunov kertoo Novaja Gazetassa kokemastaan yksityiskohtaisesti.

Omskista syntyjään oleva 30-vuotias Lapunov on kertonut hänen joutuneensa pidätetyksi Groznyin keskustassa maaliskuussa. Pidätyksen jälkeen häntä ja muita homoiksi epäiltyjä miehiä pahoinpideltiin kuulusteiluissa raa'asti. Lapunov kertoo kuulustelijoiden pakottaneen nimeämään seksuaalivähemmistöihin kuuluvia tšetšeenimiehiä. Lapunovia myös syytettiin tulleen Groznyiin heitä viettelemään. Lapunov ei itse ole taustaltaan tšetšeeni.

Yle: Tšetšenian homovainojen uhri esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa omalla nimellään
Novaja Gazetan artikkeli, joka sisältää Maksim Lapunovin haastattelun

1 kommenttia

Tuo Venäjän federaation osana oleva Tšetšenian homovaino on varmastikin Kremlin homofoobikkojen umpiuskovaisten agitoima ja yhteistyöllä käynnistetty asia.

Samaaa vainoahan on tehty myös Keski-Aasian entisissä neuvostotasavalloissa.

- - -

Asiaa osin liittyen sellaista, että alkusyksystä uutisoituun pakolaisten salakuljetukseen laivalla Saimaan kanavaa pitkin Venäjältä Suomeen liittyy homopakolaisten tuloa meille turvapaikanhakijoiksi.

Kommenttia muokattu: 18.10.2017 klo 22:42