Avioituneet naisparit eroavat 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin miesparit, kertoo Independent ilmenevän sikäläisen tilastokeskuksen (Office for National Statistics, ONS) tiedoista.
Esimerkiksi vuonna 2016 tapahtuneet 112 samaa sukupuolta olevan parin eroa. Näistä 87 oli naisparin eroja ja 25 olivat miesparin eroja. Naisparien avioliitoista 11 prosenttia ja miesparien avioliitoista neljä prosenttia päätyi eroon. Samaa sukupuolta olevat parit saivat Isossa-Britanniassa Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta avioliitto-oikeuden vuonna 2014, rekisteröity parisuhde tuli mahdolliseksi vuonna 2005. Rekisteröityjen parisuhteiden eromäärissä näkyy vastaavanlainen ero nais- ja miesparien välillä.
Sosiologit uskovat, että naisparien suuremman eroprosentin taustalla ovat naisten halukkuus sitoutua nopeammin ja heidän suuremmat odotuksensa suhteelle. Lehdessä Tukholman yliopiston professori Gunnar Andersson kertoi vuonna 2013, että Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa on havaittu samansuuntainen suhde naisparien ja miesparien erojen määrän välillä. Hän viittaa kommentissaan yhtäläisyyksiin heterosuhteissa: naiset ovat keskimäärin halukkaampia avioitumaan - mutta myös eroamaan.
- Naisilla on tutkimusten mukaan tavallisesti suuremmat vaatimukset suhteelle. Iästä riippumatta naiset päättävät suhteen miehiä herkemmin, kertoi Andersson.
Brittitutkimusten mukaan heterosuhteissa naiset laittavat eron Britanniassa vireille kahdessa kolmesta tapauksesta.
Suomen rekisteröidyissä parisuhteissa erot eivät ole yhtä suuret
Suomessa vuosina 2002-2016 rekisteröityjä parisuhteita tarkasteltaessa naisten erojen määrä suhteessa rekisteröityjen parisuhteiden määrään on miehiin verrattuna hieman alle puolitoistakertainen. Kaikkiaan 2 534 naisparia rekisteröi parisuhteensa, kun miesparien vastaava määrä oli 1 646. Naisparien eroja puolestaan oli 663 ja miesparien 308. Kyseisenä aikana naisten kohdalla parisuhteensa rekisteröintien ja erojen suhde oli runsas 26 prosenttia ja miesten kohdalla vajaa 19 prosenttia.
Tilastoa Suomessa ylläpitää tilastokeskus.
Vastaavalla ajanjaksolla solmittujen heteroavioliittojen ja avioerojen suhdeluku oli vajaa 49 prosenttia. Viime vuosina asiaa kuvaava prosenttiluku on noussut 55 prosentin tienoille. Yleinen näkemys on, että eri sukupuolta olevien avioliittoja koskevia tilastoja ei kuitenkaan voi verrata samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja rekisteröityjä parisuhteita koskeviin tilastoihin vielä pitkään aikaan, mahdollisesti sukupolviin. Syyksi mainitaan se, että eri sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamiseen liittyy pitkä perinne, kun taas samaa sukupuolta olevien vastaava perinne on vasta muotoutumassa. Lisäksi rekisteröidyt parisuhteet ovat pisimmillään vasta runsaan 15 vuoden mittaisia, sillä avioliittoa oikeusvaikutuksiltaan heikompia samaa sukupuolta olevien parisuhteita on ollut mahdollista rekisteröidä Suomessa vasta keväästä 2002 lukien. Samaa sukupuolta olevat parit saivat yhdenvertaisen oikeuden solmia avioliiton keväällä 2017.