Saksa: Hyväksytäänkö "avioliitto kaikille" vai tuleeko pitkä valitusten kierre?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Berliinissä parlamentti todennäköisesti äänestää tasa-arvoisesta avioliitosta.

Jo vuosien ajan on tiedetty, että Saksassa hallituskoalitio Kristillisdemokraatit – Sosialidemokraatit ei ota käsittelyyn avioliittolain uudistusta, jossa sallittaisiin avioliitot kaikille, ”Ehe für alle”. Nyt kuitenkin perjantaina 30.6.2017 asiasta äänestetään Saksan parlamentissa.

Saksan Vihreät ovat ilmoittaneet, että heille kynnyskysymys hallituskumppanuuteen on avioliiton avaaminen homoille ja lesboille. Syksyn vaalien jälkeen joudutaan miettimään hallituksen kokoonpanoa ja hallituskumppnaeita. Nyt kristillisdemokraatit täysin yllättäen ovat päättäneet päästää asian parlamentin äänestettäväksi.

On mennyt neljännesvuosisata siitä, kun homo- ja lesboparit ympäri Saksaa työntyivät kaupunkien maistraatteihin ja vaativat avioliitto-oikeutta. Se oli merkittävä mielenilmaus, josta kertoi Helsingin homoradio, mutta ei yksikään suomalainen sanomalehti tai radioasema. Kirjoitettiin kuitenkin yksi luku Saksan homohistoriaa.

Kulunut neljännesvuosisata on ollut täynnä johdonmukaista hlbtiq-kansalaisliikkeen toimintaa. Järjestöt ovat tehneet aloitteita ja muokanneet mielipiteitä. Joka vuosi on ollut suurempia ja suurempia CSD-prideparaateja. Pääpuolueisiin on muodostunut vähemmistöjen oikeuksia ajavia puolueosastoja, jotka sisältä päin vaativat lisää oikeuksia.

Homoista ja lesboista on muodostunut Saksassa huomattava voimatekijä. Vihreät, vasemmistopuolue Linke ja liberaalien FDP ovat jo vuosia vaatineet avioliittoa homoille ja lesboille. Sosialidemokraatit eli SPD sai uutta virtaa, kun Martin Schulz palasi Europarlamentista ja lupasi, että avioliittolaki uusitaan. Merkelille ja kristillisdemokraateille asia on ollut vaikea.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Se, että homoavuioliitoista viimein äänestetään Saksan parlamentissa, on häviö kristillisdemokraattien homovihamieliselle osalle ja populistipuolue AfD:lle.


Historiallinen voitto vai pitkä matka perustuslakituomioistuimeen


Krisitllisdemokraatit ovat jo varoittaneet, että asia ei ole vielä selvä. Jos avioliittolakia muutetaan ja ”homoliitot” sallitaan, asia viedään Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen. Perustuslain luvussa 6 on nimittäin kohta, jossa sanotaan, että ”avioliitto ja perhe ovat valtion erityisessä suojeluksessa”. Asiaa ei tarkemmin täsmennetä. Tätä perustuslain kohtaa on jo aikaisemmin yritetty käyttää rekisteröityä parisuhdetta vastaan. Siitä kehkeytyi monia kiistoja kymmenen vuotta sitten. Joissakin Saksan osavaltioissa homopareille ei myönnetty rekisteröityä parisuhdetta maistraatissa vaan piti etsiä joku muu viranomainen tai kirjanpitäjä. Viime vuosina perustuslakituomioistuimen päätökset ovat olleet homo- ja lesbopareille myönteisiä.

Saksan viime päivien kehitys on ollut katkeraa kalkkia aitoavioliitto-projektille. Siinä projektissahan jatkuvasti muistutettiin, että Saksa ja Itävalta eivät hyväksy homoavioliittoja. Viime viikkoina Itävaltakin on vauhdittanut avioliittolain muutoshankkeitaan.

Oikeusoppineet ovat kommentoineet kristillisdemokraattien aikeita viedä asia perustuslakituomioistuimeen. He muistuttavat, että parlamentin päätös on pätevämpi kuin oikeuslaitoksen mahdollinen kielteinen kanta. Jo muutama kuukausi sitten on todettu oikeusministereiden lausunnossa, että yksinkertainen enemmistö parlamentissa riittää avioliiton määritelmän muuttamiseen.


Perjantain täysistunto Saksan parlamentissa


Aluksi suunniteltiin, että avioliittolaista käytävä keskustelu on päiväjärjestyksessä heti parlamentin istunnon alkajaisiksi perjantaina klo 9 Suomen aikaa. Keskustelu on 40 minuuttia ja sitten äänestetään.

Nyt kuitenkin käydään väittelyä päiväjärjestyksestä. Puolueilla on omat sisäiset kokoukset perjantaiaamuna klo 8.30. Kristillisdemokraatit ovat jo ilmoittaneet, että heidän edustajillaan on äänestyksessä omantunnon vapaus, mutta CDUn sisäisessä äänestyksessä lain käsittely voitaisiin vielä siirtää tuonnemmaksi.

Omantunnon vapaudesta ilmoitti ensimmäisenä Angela Merkel viime maanantaina, ja siitä asiat alkoivat vyöryä.

Jos äänestys on perjantaiaamuna ja SPD ja oppositiopuolueet äänestävät avioliiton laajentamisen puolesta, ääniä saadaan kasaan 320. Se on enemmistö, koska parlamentissa on 630 edustajaa.


Avioliiton avaamista puolustavat kansalaisjärjestöt pitävät aamulla klo 9 tiedotustilaisuuden kanslerin viraston edessä, joten perjantaina Berliinissä mennään eteenpäin isolla vaihteella. Myös Kölnissä on kansalaistapahtumia.

Keskiviikko- ja torstai-iltojen keskusteluohjelmat saksalaisilla tv-kanavilla ovat nopeasti muuttaneet aihetta. Nyt puhutaan "avioliitosta kaikille".

1 kommenttia

Eikös tuolla merkittävä osa Saksan konservatiivien CDU:n kansanedustajista ole ollut yhdenvertaiselle avioliitolle myötämielisiä. Mutta CDU:n baijerilainen ja katolilaisempi änkyräveljespuolue CSU on ollut jyrkästi tasa-arvoista avioliittoa vastaan ja uhannut lähteä hallituskoaliitiosta (jossa demaritkin ovat), mikäli asiaa edistetään.

CSU käyttäytyy siis aivan samalla tavalla luin meillä persut avioliittoasiassa. Parin viikon sisällä tilanne on muuttunut Merkelin CDU:lle kestämättömäksi, koska Saksan sosiaalidemokraatit, vihreät, vapaat demokraatit ja vasemmistopuolue ovat kaikki ilmoittaneet, että rivät syksyn vaalien jälkeen lähde mukaan sellaiseen hallitukseen, jonka ohjelmaan ei kirjata tasa-arvoista avioliittoa.

Merkelillä kantona kaskessa on ilmeisimmin se pappisperhetaustansa aiheuttama pienestä pitäen aivopesu, sekä DDR:nkin elinaikojensa ideologiset lisämyrkyt.

Silloin käytännössä Saksaan ei saataisi hallitusta ollenkaa. Tässä tilanteessa Merkelillä ei ole ilmeisesti ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä jo ennen vaaleja, jotta änkyräveljespuolue CSU taas saadaan mukaan vaalien jälkeiseen hallituskoaliitioon.

Kommenttia muokattu: 30.06.2017 klo 14:33