Koko Euroopassa on tiheä rautatieverkosto. Mutta on myös paljon rautatiestä kiinnostuneita harrastajia. Se on pääasiassa miesten harrastus. Jotkut ovat kiinnostuneita pienoismalleista, toiset vetureista ja vaunuista, jotkut historiallisesta puolesta ja jotkut siitä, miten rautatien toiminta on kokonaisuutena organisoitu. Hannu Taanilaa ovat kiinnostaneet aikataulut. Ja tietenkin on paljon niitä, joita viehättää erilaisilla rautatieosuuksilla matkustaminen.
Kun Hampuriin perustettiin homo-rautatienystävien kerho 10 vuotta sitten, siitä ilmoitettiin gaylehdissä. Ensimmäinen tapaaminen oli Cafe Uhrlaubissa keskellä homokortteleita. Suuri yllätys oli, että kahvilan takahuone tuli täpötäyteen. Heti löytyi yli 50 aktiivista harrastajaa. Siitä lähtien kerhoiltoja on pidetty joka kuukauden 3. tiistaina ja sitä varten on hankittu suurempi kokoontumispaikka. Ryhmään kuuluvat järjestävät itse ohjelman. Esim. jäsenet kertovat matkoistaan kuvien kera.
Kerran vuodessa on kansallinen kokoontuminen. Samanlaisia kerhoja on 10 suuressa kaupungissa eri puolilla maata. Tämän vuoden kokoontuminen on Hampurissa 10-vuotisjuhlan merkeissä. Tokoukokuun viimeinen viikko on juhlaviikko. Ohjelma on hyvin matkailullista. Tutustutaan rautatien toimintaan Hampurin satamassa, käydään Syltin saarella ja Lyypekissä. Tutustutaan myös kiinnostaviin vanhoihin siltoihin ja historiallisiin rautateihin.
Heti ennakkoilmoittautumisen jälkeen kaikille lähetetään viikon matkaliput, sillä rautatien ystävien perusviesti on, että liikutaan paljon paikasta toiseen. Rautatie lienee kävelyn ja polkupyörän lisäksi ainoa kulkumuoto, jota ei ole syytelty maapallon lämpenemisestä. Oras Tynkkynenkin kulkee junalla aina, kun se on mahdollista.
Suomen ensimmäinen rautatie avattiin Helsingin ja Hämeenlinnann välille 1862. Vuonna 2012 on suuri juhlavuosi. Rautatie täyttää 150 vuotta. Maailman ensimmäinen rautatie alkoi toimia 1804. Kaiken kaikkiaan maailmassa on junanrataa 1,37 miljoonaa kilometriä. (Kuuhun on matkaa 400 000 kilometriä!). Rautatieasemat ovat oma lukunsa. Ennen vanhaan, ennen homobaareja, moni kierteli rautatieasemalla katselemassa seuraa. Rautatieasemat on rakennettu hienoiksi. Ne ovat portteja moderniin kaupunkiin.
Homo-rautuatienharrastajien maailmankuvaan pääsee perehtymään netissä olevien diasarjoejn kautta. Kuvien avulla kerrotaan edellisten vuosien kansallisista kokoontumisista. Onneksi homoja (mutta tällä kertaa ei lesboja!) on joka lähtöön.