QX Gay Gaalan äänestys käynnistyi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 7
Jani Toivola ja Mikko Leppilampi (kuva: Jussi Virkki / QX Gay Gaala 2017)

QX Gay Gaalan äänestys on käynnistynyt. Gaalassa palkitaan hlbti-kulttuuria edistäneitä henkilöitä tai muita tahoja kaikkiaan 15 kategoriassa.

Ehdokkaissa on mukana aivan nuoria ja pitkän linjan konkareita. Vasta 15-vuotias Tuure Boelius on ehdokkaana Vuoden homoksi ja 18-vuotias Jere Sivonen taistelee Vuoden drag -palkinnosta alan konkareiden 18. taiteilijajuhlavuottaan viettäneiden Jarkko Valteen ja Osku Heiskasen kanssa. Vuoden kirja -kategoriassa on mukana esikoisensa julkaissut Otto Lehtinen ja konkari ja ikoni Pirkko Saisio. Ehdolla on myös Tommi Kinnusen menestysromaani Lopotti.

QX Gay Gaalan voittajat valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Äänestysaikaa on sunnuntain 29.1. loppuun asti. Verkossa tapahtunut äänestys vahvistetaan puolen euron hintaisella tekstiviestillä, ja yhdestä matkapuhelinliittymästä voi äänestää vain kerran. Äänestysmahdollisuus on myös rajattu vain suomalaisisiin liittymiin.

Järjestyksessään neljäs Suomessa järjestettävä QX Gay Gaala on torstaina 2.2.2017 Savoy-teatterissa Helsingissä. Tapahtuman juontavat yhdessä Jani Toivola ja Mikko Leppilampi. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa jo toista vuotta Jukka Kuronen. Lippuja gaalaan voi ostaa Lippu.fi -verkkokaupasta, Savoy-teatterista ja Helsingin kulttuurikeskuksen teattereista. Tampereelta ja Turusta tulijoille on myynnissä bussikyydillä gaalaan ja takaisin varustettu lippupaketti.

Tapahtuman järjestää ruotsalainen QX Förlag AB. Ensimmäisen QX Gay Gaala järjestettiin yökerhossa Tukholmassa vuonna 1998 ja Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2014.

Vuoden 2017 QX Gay Gaalan ehdokkaat katergorioittain (tekstit QX):

Vuoden homo, bi tai trans

Transaktivisti ja Transformers 2016 -yhteisön vetäjä ja mentori Maru Hietala. Yhteisön tarkoituksena on lisätä tietoisuutta transihmisten oikeuksista. Maru on vuoden aikana ollut näkyvästi esillä julkisuudessa puolustamassa transihmisten oikeuksia ja pyrkinyt rakentavasti valoittamaan tarvetta muutokselle.

2016 Vuoden homo -palkinnon voittaja Saara Aalto. Vuodesta tuli Saaran läpimurto. Energinen iloisuuden ja määrätietoisuuden lähettiläs, esikuva nyt myös kansainvälisellä tasolla. Saaraa kannusti brittien X-Factorin voittoon valtava määrä suomalaisia, myös tasavallan presidentti. Saara sai joulukuussa Suomi-palkinnon, perusteluissa nostettiin esiin Saaran vuosia kestänyt sinnikäs yrittäminen ja uupumaton harjoittelu.

Vasta 15-vuotias tubettaja Tuure Boelius teki rohkean vedon kertoessaan homoudestaan suositulla Youtube-kanavallaan marraskuussa. Tuuren kanavalla on jo yli 80 000 tilaajaa ja hänen videoitaan on katsottu lähes 6 miljoonaa kertaa. Esimerkillään Tuure antoi rohkeutta myös muille olla oma itsensä. Tuure valittiin myös Vuoden nuoreksi porilaiseksi. Tuure esittää nuorta Touko Laaksosta Turun kaupunginteatterin tulevassa Tom of Finland -musikaalissa.

Vuoden hetero

Merivoimien ylikersantti Juho Pylvänäinen räjäytti käyntiin keskustelun vähemmistöjemme tasa-arvoisuudesta Puolustusvoimissa marssimalla sateenkaarilippu liehuen Pride-kulkueessa Helsingissä kesällä. Valtavan mediakohun noustessa Juho seisoi esimerkillisesti tekonsa takana ja toivoi julkisuudessa työantajaltaan Puolustusvoimilta rohkeutta muuttua. Jo 2015 Juho kohautti tukemalla esiintymällä mekko päällä somessa Minä olen Lenni -kampanjassa.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola on ottanut rohkeasti kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Irjalle myönnettiin 2016 Miina Sillanpää Seuran tunnustuspalkinto yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Irja on Suomen ensimmäinen naispiispa ja hänet tunnetaan armon airueena. Hän on Suomen piispoista liberaalein. Irja olisi halunnut, että kirkko alkaisi vihkiä homopareja.

Venla-palkittu toimittaja, kolumnisti ja talk-show isäntä Tuomas Enbuske. Tuomas kirjotti syyskuussa Iltalehdessä näin.“Taivaasta en tiedä, mutta helvetti on. Siellä näytetään keskeytyksettä ”aito avioliitto" -keskusteluja. Kirjoittanut myös homofobiasta Latasi kesällä kuvan pridetunnelmistaan Instagram-tililleen.

Vuoden kirja

Tommi Kinnunen: Lopotti - Tommin toinen romaani rikkoi myyntiennätyksiä. Kirja on ollut myös arvostelumenestys. Merkittävässä osassa romaanissa on homoseksuaalin miehen tarina, joka kuvaa myös kahden miehen parisuhdetta ja miten lapsi tilanteen muuttaa. Kirjallaan Tommi Kinnunen puolustaa ihmisen oikeutta tulla hyväksytyksi itsenään

Otto Lehtinen: Wurlitzer - Bioanalyytikon esikoisromaani kertoo 2000-luvun Helsingistä ja ihmissuhdesotkuista. Tarina rakentuu pääosin kolmen homomiehen ja yhden transsukupuolisen hahmon näkökulmasta. HS:n arvion mukaan Wurlitzer haisee hieltä ja spermalta ja se kuvaa säälimättömin ottein vanhenevien miesten ja suuntaansa etsivien nuorten miesten seksuaalisuutta.

Pirkko Saisio: Mies ja hänen asiansa - Finlandia-palkittu kirjailija on viisas ja syvällinen mestarikertoja. Kirjan karikatyyrinen päähenkilö on 60-vuotias vauras mies, joka löytää ystävänsä Pablon kuolinilmoituksesta muistosäkeen, jonka syytä hän lähtee etsimään. Kirja kuvaa myös piikikkäästi miehen ja nuoremman vaimon suhdetta.

Vuoden artisti

Evelina - Sinkut striimasivat Spotifyssa 20 miljoonaa kertaa jo ennen ensialbumin julkaisua, joka teki historiaa saavuttaen platinaa jo ennen julkaisuaan. Evelina on löytänyt musiikillisen genrensä itse tekemällä. Nähtiin ahkerasti keikoilla vuoden aikana.

Sanni - Säveltää ja sanoittaa itse biisinsä. Että mitähän vittua -kappale, keräsi kaikkien aikojen striimiennätykset ensimmäisten vuorokausien aikana ja albumi myi jo ennakkoon platinaa. Voitti vuoden naisartistin Emman myös 2016.

Vesala - Suomen lahjakkaimpiin taiteilijoihin kuuluva artisti siirtyi soolouralle kun PMMP:stä aika jätti. Ensimmäinen oma albumi ilmestyi kesällä ja Vesala valloitti kesäfestareilla. Albumi oli vuoden kotimaisia musiikkitapauksia ja meni suoraan listaykköseksi.

Vuoden biisi

Alma: Karma - Lahjakas Alma ponnahti menestykseen tällä debyyttisinkullaan. Tämä on se biisi, jonka Elton John päätti soittaa nettiradio-ohjelmassaan. Suomen pop-musiikin vientitoivo.

Eini: Draamaa - Diskon kuningatar ja elmänilon lähettiläs oli UMK:n suuri ennakkosuosikki. Einin itsensä mukaan Dramaa on lohtulaulu rakkausdraamasta, onneen ei ole kaavaa.

Kaija Koo: Nämä yöt ei anna armoa feat. Cheek - Kaijan pitkä menestys jatkuu- Kaija yhdistää musiikillaan sukupolvia, kuten tämäkin hitti osoittaa, mukana räppää nuorempi idoli Cheek.

Laura Voutilainen: Miks ei - Tässä ollaan iskelmän ytimessä! Kesäinen ja kujeileva tarina öisestä kohtaamisesta, jossa ihastumisen kohde on just se mistä äiti varoittaa – mutta kun keho kysyy ja silmät vastaa voi vastaus olla "no hitto miksei”.

Vuoden TV-tähti

Cristal Snow - Cristalin TV-vuosi on ollut upea! Hän on ollut mukana kolmessa eri tuotannossa ja eri kanavilla. Huippujengissä Cristal oli vuoren valloituksessa. Hän oli tripillä Petri Nygårdin kanssa seikkailemassa pitkin kesäistä Suomea. ToosaTV:n tuotokset nähtiin myös oikealla tv-kanavalla. Lisäksi dance pop -vosu Cristal kilpaili UMK:ssa.

Niina Lahtinen - Viihteen tähtitaivaan kirkkaimpia tähtiä, moniulotteinen ja lahjakas esiintyjä. Uuden Nieminen & Lahtinen Shown tähti ja yksi Suomen Saturday Night Liven käsikirjoittajista ja vieraili myös ohjelmassa.

Sohvaperunat: Jari & Sanna - Sohvaperunat kertoo töllön tuijottamisesta, mitä pyörii juuri nyt. Rempseät kaverukset ovat kommenteillaan ohjelmista valloittaneet kansan. Kaksikko rakastaa ja inhoaa yhtä intohimoisesti kommentoimiaan ohjelmia. Jarin ja Sannan rakkaus ovat viihde- ja reality -ohjelmat ja kuppi herkullista kahvia.

Vuoden Keep Up the Good Work

Suomeen saatiin vihdoin Eurogames - homojen oma kansainvälinen urheilukilpailu. Kaikkiaan 1400 urheiljaa 40 eri maasta kamppaili kesä- heinäkuunvaihteessa Helsingissä 14 eri lajissa. Kansalaistorille rakennettiin kisakylä, jossa nähtiin keskiviikosta lauantaihin runsaasti ohjelmaa. Lauantaina kisakylä toimi myös samaan aikaan vietetyn Helsinki Priden puistojuhlan viettopaikkana. Eurogames Tapahtuman toteutti suuri 400 vapaaehtoisen joukko. Tapahtuman virallinen suojelija oli itse Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Hanko sai oman pride-tapahtumansa elokuussa, kun Suomen Key Westissä järjestettiin rakkauden merkeissä vietettävä Hanko Pride -viikonloppu. Hangon ensimmäiseen prideparaatiin osallistui 400 ja katsojia arvioitiin olleen vähintään saman verran. Järjestäjien arvion mukaan kaikkiaan tapahtumaan osallistui 2000 kävijää.

Turun Setan vientituote Vinokino täytti 25 vuotta. Nykyisellään neljässä kaupungissa vietettävä elokuvafestivaali tuo muassaan myös runsaasti oheisohjelmaa, bileitä, taidenäyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia. Vinokino keskittyy yksinomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoita käsittelevään elokuvatuotantoon. Se ei kuitenkaan ole vain gay-kansan elokuvakulttuurin näyttämö, vaan jokaisen elokuvasta kiinnostuneen tapahtuma.

Vuoden homoklubi

Helsingin yön legenda dtm tarjoaa sateenkaarenvärisen pakopaikan ihan kaikille keskiviikosta sunnuntaihin. Ajoittain konsertteja ja muuta vähemmistöillemme suunnattua ohjelmaa.

Yöelämän moderni haastaja G Lounge Skybar & Club korkealla Helsingin kattojen yllä on suunnattu ihan kaikille urbaaneille drinkkien ystäville. Viikon jokaisena päivänä.

Vuoden suurin paukku oli, kun Hercules eli Herkku muutti suurempiin tiloihin. Samalla markkinoille tuli Diskoraha. Aikuisempi homomeno jatkuu uusissakin tiloissa jokaikinen yö. Usein esiintyjiä ja teemailtoja.

Vuoden homopaikka (muu maa)

Bar Suxes, Turku - Tasa-arvon turvasatama Turun yöelämässä jo yli 10 vuotta. Baarituotteita, villiä tanssilattiameininkiä, karaokea ja ajoittain homokabareeta. Avoinna ihan joka ilta.

Nightclub Mixei, Tampere - Tampereen klassikko ja Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva gayravintola. Omistajanvaihdos toi monia parannuksia tiloihin, valikoimat lisääntyivät ja tapahtumia on useammin. Mixein humuun pääset keskiviikosta lauantaihin.

Yöhuikka, Oulu - Pohjoisemman Suomen kotipesä tajoaa kokoontumispaikan ja viihdykettä sateenkaarevalle väestölle perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Vuoden baari, ravintola, kahvila

Bear Park Cafe & KULMA - Päiväkahviseuraa ja saksalaista aamiasta. Kallion pienestä gaykahvilasta on tullut varsinainen homokulttuurin hot spot. Kesäisin toiminta laajenee viereiseen Karhupuistoon lippakioskille.

Hyvän tuulen aurinkoterassi, kesädisco ja karaoke Freedom näppärästi Mäntymäen kulmilla. Oiva paikka nauttia kesästä.

Helsingin uusin vasta syyskuussa avattu tulokas Room Bulevard tarjoaa juomaa ja myös ruokaa. Sijainti näppärästi aivan keskustassa.

Vuoden drag

Meikkaajaksi opiskeleva Jere Sivonen, 18, lienee Suomen nuorin Drag-kilpailun voittaja koskaan. Voittoaan ennen Jere nousi ilmiöksi julkkismeikeillään, kun media nosti taiturin esiin. Jutun tekivät ainakin Kainuun Sanomat, Savon Sanomat ja lopulta myös Yle ja Iltalehti. Jere keskittyy etenkin look alike -tyyppisiin esityksiin. Uusi tuloka, joka maustaa Suomen selvästi varttuneempaa Drag-skeneä.

Sheila & Tommy Quick Change - Salamannopea vaatteiden vaihtonumero kamppaili televisiossa Talentin voitosta viime metreille asti. Näyttävässä numerossa yhdistyvät taikuus, sukupuoliroolit ja tarina. Drag Queenin ja sirkustaiteilijan yhteisnumero on klassisen oloista huipputyylikästä estradiviihdettä.

ShoWhat - Valtakunnan yksi tunnetuimmista Drag-ryhmistä tuli täysi-ikäiseksi ja täytti 18-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Jarkko ja Osku tekivät juhlashown, joka nähtiin usealla paikkakunnalla ympäri maan.

Vuoden LHBTI-yrittäjä

Sari Airas: Pallo-Kodit - Vuonna 2000 perustettu Pallo tarjoaa huostaanotetuille lapsille ja nuorille kodin ja heidän vanhemmilleen tuen perheiden vaikeassa elämäntilanteessa. Pallo tarjoaa myös erityistukea koulunkäynnissä täysi-ikäisille nuorille. Pallossa työskentelee parikymmentä aikuista, joiden tehtävänä on antaa monipuolisesti esimerkkiä rakkaudesta, valinnoista ja arjesta juhlineen. Pallossa "Jokainen saa kasvaa sellaiseksi kun on!"

Asmo Noronen: Helno - Designkeittiötä myyvä yritys on perustettu 2010 ja se muutti tänä vuonna uusiin tiloihin. 2016 lanseerattiin myös uusi keittiömalli. Kasvavalla yrityksellä on tällä hetkellä kolme työntekijää. Toimintaperiaatteena on tehdä hyvin suunniteltuja ja eettisesti kestävällä tavalla valmistettuja kalusteita, jotka säilyvät oikein kohdeltuina eliniän.

Soili Rutanen: Sora Design - Korutaiteilijan yhden maisterin firma on perustettu 2014. Soilin suunnittelemia koruja nähtiin catwalkilla Pariisin muotiviikoilla ja töitä on esitelty myös saksalaisessa kultalehdessä. 2016 alkoi valmistamaan koruja myös Vejits -vaatemerkille. Tähtäimessä ovat myös Korean markkinat.

Vuoden show, konsertti, näytelmä

Antti Tuisku: Petokiertue - Peto oli irti kutakuinkin jokaisella merkittävällä kesäfestarilla ja kiersi muutenkin villitsemässä ympäri valtakuntaa. Kiertueen aikana Antti toi esiin viestiä jokaisen oikeudesta olla sellainen kuin on tai haluaa olla.

Helsingin Gay-Teatteri: The Land of The Midnight Fun - Musikaali Suomen suvesta sai ensiesityksensä Helsingin Pride-viikolla. Absurdi matka halki Suomen on täynnä taikaa, rakkautta ja suomalaista pähkähulluutta. Juhannusyössä värikäs matkustajaryhmä törmää pähkähulluun suomalaiseen kesäkulttuuriin. Kaiken yllä paistaa keskikesän aurinko, joka saa päät pyörälle - monilla tavoin.

Seinäjoen kaupunginteatteri: Lainahöyhenissä (La Cage aux Folles) - Klassinen homomusikaali drag-kabareeta pyörittävästä pariskunnasta suomenkielisenä versiona aloitti syksyllä. Koreografina Osku Heiskanen ja pukusuunnittelijana Jarkko Valtee. Ilakoiva musikaalikomedia irrottelee sukupuolirooleilla ja löytää yllin kyllin naurun aihetta niin poikkeavista kuin tavallisemmistakin perhemalleista

Vuoden muotisuunnittelija

Mert Otsamo tunnetaan etenkin uniikeista iltapuvuistaan, joita nähtiin Linnan juhlissa myös 2016. Viime vuosina tehnyt vain tilaustöitä, mutta tulossa on uusi mallista 2017.

Samu-Jussi Koski ja 2009 perustettu Samuji-muotiyritys tuottaa naistenvaatteita ja kodintuotteita. Pyrkii Vastuullisuuteen muun muassa valmistuttamalla vaatteet Kaukoidän sijaan Suomessa, Virossa, Liettuassa, Italiassa ja Portugalissa. Kankaat tulevat Italiasta ja Japanista. Syyskuussa avattiin liike New Yorkissa.

2008 perustettu asuste- ja alusasubrändi Tyra Therman. Tummanpuhuvat ja rohkeat designit korostavat jokaisen kantajan tyyliä tarjoten sen pienen lisän, joka auttaa erottumaan. Vuoden 2016 kohokohtia olivat Emma Gaalaan Antti Tuiskulle ja kaikille tanssijoille tehdyt harness-asusteet, sekä Antille Peto-kiertueelle Harness-topit.

Palkinto homokulttuurin edistämisestä

Transforces-aktivistiryhmän perustaja ja koordinaattori ja HeSeta:n puheenjohtaja Annu Kemppainen. Kuratoi ja tuotti Transforces On Stage -esitystaidefestivaalin ja järjestänyt myös muita sukupuolen moninaisuutta käsitteleviä keskustelutilaisuuksia sekä trans*erityisiä ja feministisiä klubeja. Sai 2016 Akateemisen kaunotaiteen palkinnon, jonka perusteluna oli hyvän asian edustaminen taiteen keinoin. 2017 Annun tuottama, Transformations - Otteita maskuliinisuuden sanakirjasta -teos kiertää Suomen lisäksi Kööpenhaminassa, Tallinnassa ja Tartossa. Queer-electro-bändi iMi:n laulaja ja sanoittaja.

Bingopallot ovat pyörineet 15 vuotta ja nyt se riitti, Kalkkuna jäi vuoden päättyessä vakiobingoista eläkkeelle. Tunnettu ja pitkäaikainen drag-taiteilija kokosi myös yhteen Suomen dragit marssimaan näyttävästi Helsinki Pride -kulkueessa yhtenä kokonaisena ja näyttävänä ryhmänä 2015 ja 2016.

Tuottaja, ohjaaja, näyttelijä Kristiina Puukko. Kristiina on ollut tänä vuonna ahkerana ja toteuttanut Miss Gay Finland -kilpailun, Rainbow Speed Dating - ja Ensitreffit leikkipuistossa -tapahtumat. Suunnittelut ja ohjannut Sateenkaariperheiden leirin, keikkaillut ideoimassaan Drag Impro -ryhmässä. Helsinki Drag Battlessa Kristiina kamppaili itsekin Tom of Puukon hahmossa edustaen dragin ja burleskin kuumaa liittoa.

Mega-Paula on järjestänyt Drag Queen -kilpailuja Suomessa jo 16 vuotena. Kisojen tuomaristossa on nähty merkittäviä vaikuttajia, niin kansanedustajia ja ministereitä kuin maamme ykkösartisteja ja taiteilijoita. Drag Show Artist -kilpailu tunnetaan menestyksekkäänä ja iloisena homokulttuurin viihdetapahtumana sen laajan medianäkyvyyden ansiosta

Lisäksi on määrä jakaa kunniapalkinto toimituksen valitsemalle henkilölle erityisistä ansioista yhteisömme hyväksi.

Linkki äänestyssivulle (äänestys auki sunnuntain 29.1.2017 loppuun asti)

7 kommenttia

Juu, firman puhelin.. ei varmaan onnistu maksullinen äänestäminen.
Ei liene syytäkään onnistua firman piikkiin, ellei firma sitten ole se joka äänestää...
Tällaisiin tarkoituksiin on varmaan mahdollista käyttää prepaid-liittymää, vaikka puhelin kuuluukin työnantajalle.