Arkkipiispa Kari Mäkinen oli tv:ssä Ykkösaamun vieraana. Puhuttiin kirkon vaikeista asioista, mm. pakolaisuudesta, naispappeudesta ja samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Vuosi sitten ajateltiin, että kirkko vihkisi samaa sukupuolta olevia pareja vuosikymmenien päästä, mutta viimeksi tänä aamuna Ylen Ykkösaamulle on vahvistettu, että Helsingin seudulla osa papeista aikoo vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, kun lain muutos tulee voimaan. He eivät aio odottaa kirkon ohjeita.
Arkkipiispa Mäkinen huokaisi syvään ja totesi, että tässä asiassa yhteiskunta haastaa kirkkoa - myös eettisesti. Kirkon tulee ottaa tämä haaste vakavasti. Mäkinen toivoo, että vihkimiseen valmiit papit eivät kiirehtisi. "Ei ole viisasta", sanoo arkkipiispa. On vaikutettava kirkon käytäntöihin ja kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta. Kannattaisi tukea avioliiton solmivia pareja muilla tavoin.
Helsingin Sanomissa tänä aamuna Helsingin hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen kirjoittaa, että tämä asia halutaan hoitaa vaikenemalla. Halutaan olla hiljaa. Arkkipiispan mukaan asiasta nyt jo voidaan keskustella ja hän toivoo rehellistä keskustelua, jossa kenenkään näkemyksiä ei väheksytä.
Kirkolla on useita vaihtoehtoja. Kirkolla ja yhteiskunnalla voi olla erilainen käsitys avioliitosta. Näin on monissa maissa. Sellainen tilanne haastaa kirkon ja pitkällä tähtäimellä joudutaan pohtimaan, miten näitä ihmisiä tuettaisiin parhaiten. Toinen vaihtoehto on, että kirkko tukeutuu siihen pitkään perinteeseen, että avioliitto on yhteiskunnallinen instituutio. Silloin kirkko luopuu vihkioikeudestaan. Se ei poista ongelmaa. Siunaammeko näitä pareja? Kolmas vaihtoehto on, että kirkon käsitys avioliitosta muuttuu ja samaa sukupuolta olevia pareja vihitään. Esim. Norjassa samaa asiaa juuri pohditaan.
Myös samaa sukupuolta olevien avioliiton tulee olla "aito avioliitto"
Mäkinen itse toivoo sellaista ratkaisua - oli lopputulos mikä tahansa , että samaa sukupuolta olevat parit kokisivat tulevansa täysin hyväksytyiksi. Pääasia on, että se olisi "aito avioliitto". Se sanavalinta oli arkkipiispan lipsahdus ja hän hämmentyneenä jatkoi: "Olipas tämä nyt sopiva termi tähän".
Kirkolliskokous hidas päättäjä
Kirkolliskokouksessa tarvitaan asiasta päättäämään 3/4-enemmistö. Kirkossa tarvitaan siis suuri yksimielisyys. Siihen voi kulua aikaa. Kirkossa on kankeutta. Haastattelija kysyi, voiko kirkko olla uudistuksellinen voima, kun se on näin kankea. Arkkipiispan mukaan kirkolla on yhteiskunnassa kaksi isoa roolia. Kirkko on yhtaikaa uudistajana ja vanhan säilyttäjänä. Arkkipiispa itse haluaa olla uudistaja, mutta samalla hän koulutukseltaan on historioitsija, joka arvostaa traditioita. Erityisesti hän toivoo, että kirkko kehittyy avoimempaan suuntaan, eikä tarvitse pelätä, jos asettuu joissain asioissa poikkiteloin virallisen kanssa.
Piispainkokous valmistelee yhteistä näkemystä ensi vuodelle
Mitä tapahtuu papeille, jotka ensi vuonna mahdollisesti vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja? Se on piispojen yhteinen asia, mutta kukin piispa päättää hiippakunnassaan. Parhaillaan piispainkokouksessa valmistellaan yhteisiä linjoja siitä, mitä ohjeita papisto saa, kun lain muutos astuu voimaan.