Arkkipiispa Mäkinen tv:n Ykkösaamussa: nyt ei ole viisasta, että papit alkaisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • human
  • 9.4.2016 16:04
Erittäin totta voi olla se, että miesparienkin ja nasparienkin liittojen virallistaminen, uskonnollisessakin mielessä, ei ole vasta alkamassa, vaan niitä on voinut hyvinkin olla täällä meilläkin pitkät pitkät ajat silloin, kun täällä eivät abrahamiset luonnottomat uskomukset vielä maahanmuutto-hömppänä vaikuttaneet.
Eli Suomen aviohistoriahan ei suinkaan ala siitä 1100-luvusta jaa, jolloin kristinuskomus miekkapakkokäännytyksenä tännekin vasta tuotiin. Täällä on oltu ihmisiksi paljon sitä kauemmin.

Todella syvältä luonnoton kristinuskomus, kuten siihen pohjaava islamkin, sepustettiin aikoinaan Aasiassa Lähi-idässä, paikallisuskomuksina, muuttaen sitä aiempia sikäläisiä uskomuksia ... mutta sitten luonnoton parivaljakko, kristinuskomus ja islam juuttuivatkin täinä omaan traditio-tervaansa, vaikka valuivatkin yltympäriinsä.

"On vaikutettava kirkon käytäntöihin ja kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta."

Niin, uskonnolliselta parituhatvuotiselta dementikolta se kulkeminen ja järjestys ei oikein tunnu luonnistuvan.
Ei, vaikka sillä on ollut kyllä aikaa vaikka kuinka tervehenkistyä - mutta se rypee edelleen aavikkopölyssään ja muutaman hlbt-, nais- yms. foobikon turinoissaan.

kirkonkaan avioliittohistoria täälläkään päin ei ole kovin pitkä, sillä sehän alkoi vasta varsin myöhään. Euroopan kristilliset avioliitothan solmittiin, joitain paikallisia poikkeuksia lukuun ottamatta vuoteen 1545 asti 1. molemminpuolisesta suostumuksesta, 2. julistamalla aie naida, ja 3. suorittamalla tämän jälkeen keskinäinen yhdyntä; pappia ei tarvittu, eikä avioliittoja pääsääntöisesti rekisteröity sen kummemmin kirkon kuin valtioidenkaan toimesta. Vasta uskon"puhdistuksen" ja vastauskonpuhdistuksen myötä, 1500-luvun puolen välin jälkeen alkoivat kirkkotahot velvoittaa avioliitot kirkollisvihittäviksi ja rekisteröitäviksi, mitä alettiin tehdä Suomessa vasta tuotakin paljon myöhemmin, vasta 1700-luvulla.

Suomessa oli vanhastaan käsitys, että vihkimisakti oli vain solmitun avioliiton vahvistamista. Alttarille astuminen ei ollut avioliiton solmimista, vaan jo solmitun liiton vahvistamista siunauksin ja rukouksin - tuolloin Suomessa oli siis itse asiassa käytäntö, että avioliitto virallistettiin "maallisesti" ja sitten kirkko vain antoi siunauksen jälkikäteen. Avioliiton solmiminen tapahtui tuolloin aiemmin siis jo kihlauksen yhteydessä. Kihlaus oli siis sitova sopimus. Tämä ajattelutapa murtui vasta 1700-luvulla, kun vallalle tuli nykyinen tapakäsitys.
kirkollis- tai kristinuskomustahojen yleensäkin, on siis täysin turhaa puhua mistään "pitkästä avioliittoperinteestä".

Tänään 9.4. vietetään suomen wanhatyylisen kirjakielen luojaksi uskotellun agricolan syntymäpäivää, vaikka suomea oli kirjoitettu jo häntä aiemminkin ja vaikka hän ei kyennyt luomaan kirjakielestä sivistyksen välinettä, vaan koko juttu 1500-luvulla kurtistui ja lerpahti vain luonnottoman uskonnon muutamien kirjasten (ja viranomaismääräysten) jutuksi 300 vuoden pitkänpitkäksi ajaksi ... kunnes vasta 1800-luvulla luotiin todella suomen kirjakieli sivistymistä ja kulttuuriamme varten. agricolan riippakivi oli se, että hän oli luku- ja kirjoitustaidottoman profeetan uskomuksen sokaisema. jesse-tarinoissahan ei missään kehoiteta kirjoittamaan, lukemaan ja sivistymään - joten noihin ei panostanut yhtään agricolakaan.

Muistaa sopii myös se, etttä agricola teki käytännön pahan työn meitä hlbt-ihmisiä kohtaan, suomentamalla mm. paavalin homovihatekstit wanhasuomeksi ja siten yllyttämällä uskovaisia herätysliikkeitä yms. kimppuumme raamatun suomennetulla vihasanalla - luomalla pohjan sille, että raamattu-uskovaiset julistavat luonnotonta raamattua "luonnonlakina" ja herjaavat luonnollisuutta muka luonnottomuutena.

agricolalla oli myös 3 siskoa, joten totta helvetissä olisi ollut parasta lähettää tuo hyvä kolminaissuus silloin kouluihin opiskelemaan ja kehittämään naisten fiksuudella jo tuolloin suomen kirjakieli hyväksi kulttuurin ja tietotaidon kieleksi, etenkin julkaisemalla parempaa luottavaa, kuin aikuisten satu-uskomusfantasiakirjoja, joihin Suomessakin upottiin kuin suohon useiksi vuosisadoiksi. Ai niin mutta uskonlikaaja lutherhan oli tuolloin kieltänyt naisilta koulunkäynnin ... saatanan tunari tuokin; lutherilla olisi ollut tilaisuus tehdä uskonpuhdistus, saattaa naiset yhdenvertaisiksi ja jättää homovihat yms uskomusroina pois, mutta hänellä ei siihen älyä eikä sydäntä riittänyt.

juutalaisuus muuttui aikoinaan alle parissa tuhannessa vuodessa monijumalaisuudesta yksijumalaisuuteen, mutta siihen on sitten jääty nalkkiin noissa abrahamisissa uskomuksissa, vaikka yksijumalaisuus on jo varsin lähellä jumalista kokonaan vapaaksi pääsyä.

Ja nyt sitten muutkin simpanssilajit puskevat jo niskaan - tai ainakin jotkut uskottelevat niin

http://www.independent.co.uk/news/science/mysterious-chimpanzee-behaviour-could-be-sacred-rituals-and-show-that-chimps-believe-in-god-a6911301.html

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3475816/Is-proof-chimps-believe-God-Scientists-baffled-footage-primates-throwing-rocks-building-shrines-sacred-tree-no-reason.html

Kommenttia muokattu: 09.04.2016 klo 17:06
  • 4 / 9
  • Kolmoisritti
  • 13.4.2016 22:21
Minusta tässä on tällaista katolista vaikutusta avioliiton "sakramentaalisuudesta", pyhänä pitämisenä, mikä ei ole edes alkukirkollista.

Avioliitto on ollut täysin maallinen toimitus.

Tässä on taustalla jonkilainen käsitys avioliiton pyhyydestä ainakin minusta. Miksi siitä muuten sitten tulee tällainen vuosikausien vääntö?

Avioliitto on verotuksellinen juttu.

Kirkko on jo instituutiona sekava ja riitaisa: pilvin pimein eri kirkkokuntia ja jokainen väittää olevansa se oikein kirkko ja toiset harhassa. Jo siinä on sen uskottavuus kadonnut ja nimenomaan tässä homokysymyksessä he eivät tiedä mitään eivätkä kykene meitä millään tavoin kohtamaan. Tämä on tullut selväksi. Sormi meni suuhun. Moni kirkko painiskelee talousongelmien kanssa ja papit ovat burn out työn kuormasta. Se on sitten siinä.

Kommenttia muokattu: 22.04.2016 klo 15:16
"Kirkossa ei villejä vihkiorgioita organisoida."

- Koska nämä siunaukset hoidetaan Las Vegasissa?