Eduskunta keskusteli torstaina tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta. Iltapäivällä viideltä alkanut keskustelu jatkui kymmeneen asti. Kaikkiaan kansanedustajat käyttivät sata puheenvuoroa.
Lakiuudistuksen kannattajat vetosivat ihmisoikeuksiin, yhdenvertaisuuteen ja rakkauteen, kun taas vastustajat perustelivat kantaansa Raamatulla ja biologialla. Lakiuudistuken vastustajat myös esittivät huolensa lasten oikeuksista etenkin adoptio-oikeuden osalta. Adoption osalta toisaalta muistutettiin useita kertoja, että kyse on vain oikeudesta hakea adoptiota, ei subjektiivisesta oikeudesta hankkia lasta adoption kautta. Lisäksi useampi edustaja muistutti, että lakiuudistuksessa on kyse siviilivihkimisestä, eikä uudistus liity kirkon toimintaan.
Aluksi lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) totesi valiokunnan kielteisen kannan avioliittolain uudistamiseen. Sen jälkeen vastalauseen jättäneitä edustanut vihreiden Jani Toivola perusteli uudistuksen tarvetta esimerkiksi ihmisoikeuksiin vetoamalla.
Rkp:n Stefan Wallin kritisoi sitä, että parisuhteet laitetaan eri luokkaan sen mukaan kumpaa sukupuolta puoliso on. Hänen mukaansa avioliittoinstituutio vain vahvistuisi uudistuksen toteutuessa.
Vasemmistoliiton Annika Lapintie taas muistutti, että eduskunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että ihmiset saavat tasavertaisen kohtelun. Saman puolueen Silvia Modig muistutti siitä, että naisten äänioikeutta on aikanaan vastustettu - ja samalla puolustettu äänioikeutta vain miehille kuuluvana instituutiona - samankaltaisin argumentein kuin tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä. Paavo Arhinmäki puolestaan katsoi, että tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kyse ennen kaikkea ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta ihmisten välillä.
Vihreiden Tuija Brax totesi haluavansa, että Suomi jatkossakin liitetään Pohjoismaiseen viiteryhmään. Saman puolueen Satu Haapanen totesi vääräksi käsityksen, että avioliittolain uudistamisen veisi lapsilta äidin tai isän.
Vihreiden Oras Tynkkynen kritisoi uudistuksen jarruttajia siitä, että aikanaan parisuhdelain säätämistä vastustaneet ihmiset puolustavatkin sitä nyt, avioliittolain uudistusta vastustaessaan. Tynkkysen mukaan parisuhdelaki ei takaa riittävää tasa-arvoa. Tynkkynen myös muistutti, että jokaisella on oikeus tehdä elämässään omien arvojensa mukaisia ratkaisuja, mutta ei pitäisi käyttää omia arvojaan muiden elämän rajoittamiseen.
- Jos ei hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoa, ei tarvitse mennä heidän kanssaan naimisiin, huomautti Tynkkynen eräässä puheenvuorossaan.
Myös keskustan Antti Kaikkonen peräänkuulutti täyttä tasa-arvoa.
Kokoomuksen Kimmo Sasi puolestaan katsoi parisuhdelain olevan riittävän. Hän vetosi lasten oikeuteen isään ja äitiin. Lukuisissa puheenvuoroissa todettiin kuitenkin illan keskustelun aikana, ettei avioliittolain uudistus vähennä lapsen oikeutta vanhempiinsa. Saman puolueen Janne Sankelo perusteli vastustustaan myös "lapsen edulla". Lakiuudistusta kannattava kokoomuksen Timo Heinonen taas totesi, että lailla ei voida säätää lapselle isää tai äitiä, mutta tasa-arvoa voidaan lisätä.
Perussuomalaisten Mika Niikko kritisoi tasa-arvoisen avioliittolain kannattajien argumenttia siitä, ettei lainmuutos ole pois keneltäkään. Niikon mukaan lakimuutos olisi pois lapsilta. Niikko kritisoi myös median toimintaa ja kyseenalaisti tasa-arvoisen avioliittolainsäädäntöä koskevien mielipidetiedustelujen tulokset. Myös Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen kritisoivat mediaa puolueelliseksi. Mediaa puolueelliseksi syyttivät myös keskustan Tapani Tölli ja SDP:n Harry Wallin. Oinonen taas ilmaisi tyrmistyksensä siitä, että arkkipiispa Kari Mäkinen on ilmaissut kannatuksensa avioliittolain uudistamiselle. Saman puolueen Lea Mäkipää puolestaan kauhisteli lastensuojelujärjestöiltä saamiaan kirjeitä, joissa todetaan lakialoitteen edistävän lasten yhdenvertaisuutta. Perussuomalaisten Maria Lohela arveli, että seuraavana agendalle tulee moniavioisuus.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen katsoo avioliittolain olevan nykyisellään tasa-arvoinen ja että lakialoitteen nimessä "tasa-arvoisuus" on harhaanjohtava. Räsäsen mukaan adoptiolapsella myös pitää olla oikeus isään ja äitiin aina kuin se on mahdollista. Saman puolueen Sauli Ahvenjärvi väitti rekisteröidyn parisuhteen olevan jo niin lähellä avioliittoa kuin mahdollista. Hän kantoi myös huolta siitä, että kiistely asiasta siirtyisi kirkon piiriin. Kristillisten Peter Östman katsoi, että muutos vaikuttaisi kirkkoon, vaikka laki ei velvoittaisi uskonnollisia yhteisöjä muuttamaan avioliittokäsitystään.
Muutos2011-puolueen James Hirvisaari vaati, että avioliittolaista järjestettäisiin kansanäänestys.
Äänestys perjantaina 28.11.
Eduskunta äänestää asiasta lakivaliokunnan mietinnön sekä mietintöön sisältyvän vastalauseen pohjalta perjantaina 28.11. kello 13 alkavassa täysistunnossa. Kansanedustajat äänestävät lakivaliokunnan mietinnöstä, joten "ei" tarkoittaa lakiuudistusta kannattavan vastalauseen hyväksymistä ja "jaa" mietinnön hyväksymistä - siis käytännössä avioliittolakiesityksen hylkäämistä.
Mikäli lakivaliokunnan kielteinen mietintö voittaa äänestyksen, tulee kansalaisaloite hylätyksi. Toisessa käsittelyssä mahdollisesti viikkoa myöhemmin todetaan lakialoite hyväksytty. Keskusteluun voi liittyä äänestyksiä ponsista.
Mikäli mietintöön liitetty vastalause saa taakseen eduskunnan enemmistön, menee asia suuren valiokunnan käsiteltäväksi, mahdollisesti seuraavalla viikolla. Jos valiokunta yhtyy päätökseen, palaa asia eduskunnan jatkettuun ensimmäiseen käsittelyyn, ja siirtyy aikaisintaan kolme päivää myöhemmin toiseen käsittelyyn. Sen jälkeen on vielä ratkaiseva äänestys.
Rakkaudenosoitus tasa-arvoiselle avioliittolaille
Seta ry jäsenjärjestöineen, Trasek ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Tahdon2013-kampanja järjestävät perjantaina 28.11. kello 12 alkaen Helsingin Kansalaistorille kokoontumisen. Järjestäjät odottavat paikalle tuhansia ihmisiä.
- Kokoonnumme perjantaina klo 12 alkaen Kansalaistorille Eduskuntatalon läheisyyteen näyttämään kansanedustajille rakkautemme ja tahtomme, kertovat järjestäjät.
HS: Kansanedustajat puhuivat avioliittolaista viisi tuntia
Uusi Suomi: Kiivas keskustelu homoliitoista: ´Papit johtavat meitä harhaan´
MTV3: Avioliittokeskustelu herätti suuria tunteita
Rakkaudenosoitus tasa-arvoiselle avioliittolaille -tapahtuma Facebookissa