Vasemmisto-opiskelijat vaativat 17. toukokuuta vietettynä kansainvälisenä homofobian ja transfobian vastaisena päivänä Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan lainsäädännön saattamista 2010-luvulle. Järjestö nostaa esiin etenkin uuden translain tarpeen.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Euroopan julkaisemassa kartassa hlbti-ihmisoikeustilanteesta Suomen sijoitus oli seitsmästoista. Sosiaali- ja terveysministeri keskeytti translain uudistusta valmistelleen työryhmän työskentelyn kevään ajaksi.
- Suomi on pudonnut ILGA-Euroopan rankingeissa jo useamman vuoden ajan. Hyvin alkanut ihmisoikeuskehitys lainsäädännössä on jumittunut samalla, kun muu Eurooppa säätää laeistaan yhä tasa-arvoisempia, toteaa VASOPin puheenjohtaja Tiina Parkkinen.
- Sijoitus listauksessa ei tietenkään ole itseisarvoisesti tärkeää – sitä ovat listausten ja lakien takaa löytyvät ihmiskohtalot. Esimerkiksi hlbti-nuorten riski joutua väkivallan kohteeksi on muuhun väestöön verrattuna moninkertainen.
Järjestö toteaa, että keskeisessä asemassa Suomen heikkoon menestykseen ovat puutteet esimerkiksi translainsäädännössä, unohtamatta yhä säätämättä olevaa tasa-arvoista avioliittolakia.
- Suomessa lähestymistapa transsukupuolisuuteen on hyvin lääketieteellinen. Useissa maissa on jo valmisteilla lainsäädäntöä, jossa juridisen sukupuolen määrittelyn suhteen kunnioitetaan ihmisen omaa tahtoa, eikä sitä liitetä samaan aikaan käynnissä oleviin lääketieteellisiin sukupuolenkorjausprosesseihin, jatkaa Parkkinen.
Järjestöstä todetaan myös, ettei Suomessa ole erityistä aihetta hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvään tyytyväisyyteen: vaikka Suomessa tilanne on Venäjään verrattuna parempi, vertautuu Suomi muihin Pohjoismaihin ja varsinkin Isoon-Britanniaan selvästi huonommaksi. Parkkinen muistuttaa, että Suomi on saanut paljon kansainvälistä kritiikkiä esimerkiksi ihmisarvoa loukkaavasta sukupuolenkorjausprosessiin liittyvästä transsukupuolisten pakkosterilisaatiosta.
Vasemmisto-opiskelijat vaativat uuden translain valmistelun jatkamista ja sen säätämistä tämän hallituskauden aikana. Järjestön mielestä lain johtavana ajatuksena tulee olla ihmisen itsemääräämisoikeuden kunnioitus, eivät vanhentuneet käsitykset sukupuolesta.
Vasemmisto-opiskelijat nostaa esiin myös Conchita Wurstin Euroviisuvoiton. Järjestön mukaan se on osoitus siitä edistyksestä, mitä erityisesti sukupuolen moninaisuuden ympärillä on tapahtunut.
Vasemmisto-opiskelijat homo- ja transfobian vastaisena päivänä: Uusi translaki, nyt!
Eurooppalainen vertailu: Suomi jäämässä jälkeen hlbti-ihmisten aseman parantamisessa