ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Eurooppalainen vertailu: Suomi jäämässä jälkeen hlbti-ihmisten aseman parantamisessa

Sami Mollgren • 13.05.2014 19:00 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Lähde: ILGA Europe
ILGA-Europen tiistaina 13.5. julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa millään elämänalueella. 49 maan vertailussa Suomi on sijalla 17.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe julkaisi tiistaina 13.5. vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan hlbti-ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtioita sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomen sijoitus listalla on heikentynyt kahtena viime vuonna. Vuonna 2013 Suomi oli 14. sijalla ja vuonna 2012 sijalla 12. Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat.

Suomessa on toteutunut vain 45 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista. Listan ensimmäisenä olevalla Iso-Britannialla prosenttiluku on 82.

Suomen sijoituksen heikentymiseen vaikuttavat erityisesti sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvät ehdot, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti.

- Suomen hallituksen on ryhdistäydyttävä. Uudistuksia on Suomessa lykätty, vaikka vertailu osoittaa, että muualla Euroopassa on ryhdytty ripeästi toimeen vähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Vaikka osassa Eurooppaa muutos on ollut huonompaan, löytyy listalta paljon maita, joissa kehitys on ollut positiivista ja varsin nopeaa. Esimerkiksi Maltan sijoitus prosentteina nousi edellisvuoden 35 prosentista 57 prosenttiin. Maltan nopean nousun syinä ovat muun muassa muutokset perustuslaissa sekä perhelainsäädännössä.

Listan viimeisinä ovat Venäjä ja Azerbaidžan. Molemmissa on paljon hlbti-ihmisiin kohdistuvia viharikoksia sekä puutteita yhdistymis- ja kokoontumisvapauden toteutumisessa.

Vaikka Euroopan kokonaistilanne on parempi kuin edellisvuonna, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia.

- Kaikissa Euroopan maissa tarvitaan järjestelmällisiä toimia hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Myös Suomessa tarvitaan erillinen toimenpideohjelma, sanoo Salo.

Raportti ja sateenkaarikartta julkistetaan tiistaina hlbti-konferenssissa, jonka järjestävät Maltan ja Ruotsin hallitukset. Setan pääsihteeri on konferenssissa paikalla.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Olen pessimistinä varma että jos tilanne ei parane tämän eduskunnan aikana niin seuraava eduskunta ei ainakaan paranna ja saattaa ottaa jopa takapakkia.

Hävetkää homofobit jotka äänestätte kaiken maailman äärioikeistolaisia ja ääriuskovaisia!
  puppeliassi • 13.05.2014 19:41
Milläköhän sijalla Suomi ois 200 maan vertailussa? Kyseisessä vertailussa kannattas kiinnittää erityisesti huomioo homojen vainoomiseen, kivittämiseen ja hirttämiseen sekä siihen, miten monessa maassa homous ylipäätään on rikos, sairaus yms. ;D
  Riquman1990 • 13.05.2014 20:27
Itse en koe että jos naapurimaassa tai toisella mantereella seksuaalivähemmistöillä vielä vaikeampaa että sen takia pitäisi olla tekemättä ja vaatimatta että tasa arvoa ja ihmisoikeuksia parannetaan.
  puppeliassi • 13.05.2014 20:45
Riquman1990, en tiedä mitä matematiikan kirjaa olet koulussa lukenut, mutta arveletko, että Suomen 17. sija luettelossa siirtyisi johonkin suuntaan, vaikka mukana olisi vielä enemmän maita, joissa homoilla on meitäkin heikommat oltavat? Euroopasta sitä paitsi loppuvat maat kesken, kun tässä on jo huomioitu 49 maata. Tietysti koko maailman mittakaavassa Suomi olisi tätäkin alempana, sillä edistyneitä maita on myös Euroopan ulkopuolella.
  Public eye • 13.05.2014 23:41
"Suomen sijoituksen heikentymiseen vaikuttavat erityisesti sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvät ehdot, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti."

Tossahan tulikin Suomen suurimmat "ongelmat" homokysymyksissä. Tossa tutkimuksessa ois pitäny tarkastella seuraavii kysymyksii:

-homouden luokitteleminen rikokseks, sairaudeks jne.
-homoudesta annetut tuomiot
-homojen syrjintä arkielämässä
-perintöoikeuteen ja yhteiseen sukunimeen liittyvät ongelmat
-muita korkeempi suojaikäraja
  Riquman1990 • 14.05.2014 00:21
Jälleen joutuu huomaamaan, että Suomi ei ole Pohjoismaa. Suomi vaikuttaa olevan entistä enemmän sekä vauraudella että henkisellä tasolla mitattuna itäeurooppalainen ex-kommunistivaltio.
  Xerxes (ei rekisteröitynyt) • 14.05.2014 01:17
Riquman1990: ILGA-Europen raportti koskee Eurooppaa.

Euroopassa ei ole enää maita, jossa homoseksuaalisuus luokiteltaisiin sairaudeksi. Homoseksuaalisuus tai homoseksuaaliset suhteet eivät myöskään johda Euroopassa sinänsä tuomioihin, ja nykyään Euroopassa samaa sukupuolta olevien välisillä suhteilla on yhtenevät ikärajat heterosuhteisiin verrattuna. Ei ole mielekästä erikseen pisteyttää asioita, joista kaikki saisivat samat pisteet.

Perheoikeuksiahan tuossa tarkasteltiin. Sen alle kuuluu myös kysymys yhteisestä sukunimestä, ja vertailussa tulee kyllä "mutkan kautta" huomioitua erilaisten parisuhdeinstituutioiden vaikutus myös perintöön. Arkielämän syrjintätapaukset voisivat varmaan toki olla esillä, mutta ymmärtääkseni tämän raportin ideana on tarkastella nimenomaan sitä, miten valtiovalta toimii suhteessa hlbti-vähemmistöihin - toisin sanoen tarkastella lainsäädäntöä maittain.
  smo • 14.05.2014 07:28
Olen menneitten vuosien aikana useassa kommentissani todennut samaa kuin nimimerkki Xerxes eli sen että Suomi ei ainakaan tasa-arvokysymyksissä kuulu Pohjoismaihin vaan on kehitykseltään alannut
muistuttaa entistä enmmän Itä-Euroopan maita. Olen tätä asiaa tuonut esille myöskin eri tahoja edustavien päättäjien kanssa keskustellessani. Tuntuu uskomattomalta että Suomessa todella haluttaisiin samaistua henkisissä ja taloudellisissa kysymyksissä taantuvan Itä-Euroopan maitten joukkoon! Jos viimeistään vuonna 2015 järjestettävissä eduskuntavaaleissa keskusta ja perussuomalaiset ovat voittajien joukossa niin se tietää pitkän yön alkamista HLBT-kansalle.
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 14.05.2014 22:22
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy