Saksassa voidaan marraskuun alusta lähtien määritellä vauvan sukupuoli syntymätodistuksessa myös muuksi kuin tytöksi tai pojaksi. Lakimuutoksen myötä saadaan lisäaikaa lapsen sukupuolen määrittämiseen, jos vastasyntyneellä on piirteitä molemmista sukupuolista.
Passeihin ja virallisiin asiakirjoihin on kuitenkin merkittävä sukupuoleksi edelleen joko mies tai nainen. Syksyllä käyttöön tuleva kolmas sukupuoli on eräänlainen aikalisä sukupuolen määrittelyssä.
Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi sanoo Helsingin Sanomissa pitävänsä Saksan uudistusta hyvänä.
Myös Suomessa kolmannen sukupuolen virallistemisesta on käyty keskustelua. Asia liittyy uuteen translakiin, jota on alettu käsitellä kesäkuun alussa peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) nimittämässä työryhmässä. Työryhmän on määrä jättää esityksensä kesällä 2014, jonka jälkeen eduskunnan on tarkoitus päättää translaista.
Suomessa syntyy vuosittain noin 20 intersukupuolista lasta, ja on yhä tavallista, että molempien sukupuolten piirteitä omaavat lapset leikataan jompaankumpaan sukupuoleen heti vauvaiässä.
Intersukupuolisena syntyneen henkilön sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määrittää sukupuoliominaisuuksien avulla. Intersukupuolisella voi olla kummankin sukupuolen ulkoisia tunnusmerkkejä, tai sukupuoliset tunnusmerkit voivat olla epäselvät.
Liian varhain tehty leikkaus saatta joidenkin käsitysten mukaan johtaa sukupuoli-identiteetin ristiriitaan.
- Nämä vauvojen pakkoleikkaukset pitää ehdottomasti lopettaa. Sukupuolen määrittäminen on niin iso asia, ettei sen kanssa pidä hötkyillä, Hippi sanoo Helsingin Sanomissa.
Saksa ottaa käyttöön kolmannen sukupuolen määrittelyn ensimmäisenä Euroopassa.
Esimerkiksi Australiassa, Intiassa ja Pakistanissa henkilöllisyystodistuksissa on ollut jo joitakin vuosia käytössä kolmas sukupuoli Saksaa laajemmassa mitassa. Maasta riippuen kolmanteen sukupuoleen katsotaan kuuluvaksi kaikki tai eri sukupuolivähemmistöihin kuuluvat.
HS: Kolmas sukupuoli virallistetaan Saksassa
Transtukipiste: Intersukupuolisuus