HLBTIQ-oikeuksien lyhyt historia

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

HLBTIQ-ihmisten vapautuminen on vielä hyvin uutta ja ohutta. Sen takia ehkä kannattaa tutustua siihen, mitä tapahtui vielä 25 vuotta sitten. Eilen illalla Deutschlandfunk lähetti ohjelman, jossa muistutettiin tästä lyhyestä historiasta. Homojen ja lesbojen vapautusliike alkoi 1960-luvun lopulla ja vasta 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla on saatu merkittäviä muutoksia lainsäädäntöön ja 'homo'-sana voidaan sanoa ääneen. Homoseksuaalisuuden suvaitseminen on edelleen hyvin ohutta. Tarvitaan vain taitava kiihottaja, joka taas saa kehityksen kulkemaan takapakkia. Kiihottajat ovat jo odottelemassa omaa tulemistaan.

*****
Kävikö kenraali homobaarissa?


Deutschlandfunkin ohjelmassa muisteltiin kenraali Kiesslingin tapausta Länsi-Saksassa vuonna 1984. Nythän Saksa mielellään kylpee vapaamielisyyden loisteessa, kun kahdessa suuressa kaupungissa, Berliinissä ja Hampurissa, on homopormestarit. Vuonna 1984 neljän tähden kenraali ja NATO-joukkojen varaylipäällikkö Günter Kiessling alennettiin, koska hänen väitettiiin käyneen kölniläisissä gay-baareissa. Huhut Kiesslingistä joutuivat puolustusministeri Manfred Wörnerin työpöydälle. Armeijan tiedustelu MAD oli kerännyt todisteita. Kiessling oli nähty Tom-tom-baarissa.

Ministeri oli niin varma, että hän 15. syyskuuta 1983 päätti, että Kiessling on turvallisuusriski ja hänet on vapautetava tehtävästään. Kiessling torjui kaikki Wörnerin homoväitteet ja väitteet, että hän olisi turvallisuusriski. Kiessling julistettiin sairaslomalaiseksi lokakuun 3. päivästä 1983 lähtien. Vuoden lopussa 1983 hänet siirrettiin varhaiseläkkeelle. Näin luultiin skandaalin olevan ohi. Mutta toisin kävi.

Marraskuussa 1983 puolustusministeriön valtiosihteeri Joachim Hiehle palasi pitkältä sairauslomalta ja kuuli Kiessling-tapauksesta. Hän oli pöyristynyt. Hän oli saanut tiukan preussilaisen kasvatuksen. Kiesslingin tutkimuksia ei missään tapauksessa saa lopettaa ja lakaista juttua maton alle. Käytiin kiivaita neuvotteluja turvallisuuspalvelun ja henkilöstöpäällikön kesken. Tuli taas uusi huhu. NATOn ylipäällikkö ei kuulemma halua olla tekemisissä varaylipäällikkö Kiesslingin kanssa tämän otaksutun homoseksuaalisuuden takia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Düsseldorfilainen armeijan tiedustelun päällikkö Jürgen Idel otti asian selvittelyn hoitoonsa ja kävi tutustumassa Kölnin baaritarjontaan. Kiesslingin kuva kädessään hän kiersi baarista toiseen. Tom-tomissa tärppäsi. Baarin isäntä tunnisti Kiesslingin. Todistusaineisto oli saatu. Tulokset ojennettiin puolustusministerille.

Tutkimuksen kohde, kenraali Kiessling ei tiennyt mitään, että tutkimukset jatkuvat. Vihdoin joulukuun alussa 1983 hän sai käteensä kaksisivuisen paperin, jossa oli Kölnin homopiirien antamia tietoja. Toisessa asiakirjapinossa oli kirje, ja siinä merivoimien lääkäri Albert Richartz kuvailee, miten Kiessling oli avannut vastaanotolla manttelinsa ja antanut leikkiä genitaaleillaan. Joulukuun 8. päivänä 1983 puolustusminsiteri Wörner määräsi Kiesslingin eläkkeelle vuoden lopusta alkaen. Kiessling itse sai tiedon siitä 13. joulukuuta. Syitä ei kerrottu. Tapana oli että eläkkeelle lähtevälle järjestetään iltasoitto, eräänlaiset viralliset jäähyväiset. Kiessling ei niitä saanut. Vain lasi shampanjaa toimistossa. Samassa tilaisuudessa preussilais-tyyppi Hiehle jätti eroavalle kenraalille kirjeen. Siinä vaaditaan rangaistusta Kiesslingille kurinpitorikkomusten takia.


Tieto vuoti julkisuuteen


Jostain syystä tapahtumat eivät olleet päässeet julkisuuteen. Vasta tammikuusssa 1984 journalistit saivat vihjeitä. Süddeutsche Zeitung kirjoitti asiasta 5. tammikuuta 1984. Otsikkona oli "puolustusministeri erottaa neljän-tähden kenraalin". Iltapäivälehti Bild arvuutteli: Homous syöksi Kiesslingin virastaan.

Myös Spiegel-lehti tarttui asiaan, mutta paljon syvemmin. Puolustusministeri joutui tukalaan tilanteeseen. Miksi kenraali erotettiin? Koko tilanne luisui käsistä. Aluksi puolustusministeri puhui vain turvallisuustekijöistä. Homolehti Du-Und-Ich sekaantui myös asiaan. Lehden päätoimittaja Alexander Ziegler esitteli puolustusministerille tammikuussa 1984 tietoja düsseldorfilaiselta rattopojalta Achim Mülleriltä. Tämä kertoi kontakteistaan Kiesslingiin.

Myös DDR:n Stasi oli mukana juonittelemassa. Stasi oli saanut Länsi-Saksan armeijan tiedusteluun oman miehensä, ja sitä nyt käytettiin hyväksi.

Kun lehdistö pääsi kunnolla mukaan, puolustusministeri joutui tukallaan tilanteeseen. Häntä avoimesti pilkattiin lehdistössä ja tvssä ja radiossa. Puolustusministeri pyysi eroa virastaan. Liittokansleri Kohl ei myöntänyt eroa. Nyt vaadittiin, että syytetty Kiessling on rehabilitoitava. Puolustusministeri kirjoitti omakätisesti helmikuun 1984 alussa kirjeen, jossa hän perui pakkoeläköitymisen.

Parlamenttikin heräsi. Tammikuun 20. päivänä 1984 perustettiin Tutkimuskomissio Kiessling. Se selvitteli puolen vuoden ajan erityisesti armeijan tiedustelupalvelun roolia. Loppulausunnossa todetaan, että tiedustelupalvelu on syyllistynyt moniin virheisiin. Preussilaistyyppi Hiehle joutui varhaiseläkkeelle ja tiedusteluosaston päällikkö erotettiin. Puolustusministeri sai säilyttää paikkansa. Hänestä tuli NATOn pääsihteeri vuonna 1988 ja hän kuoli 1994 58-vuotiaana.

Entä homoksi syytetty Kiessling? Liittokansleri Kohl piti lehdistötilaisuuden helmikuun 1. päivänä 1984 ja sanoi, että Kiessling on kokenut kovia aikoja, mutta myös puolustusministerillä on ollut vaikeaa, ja hän joutuu vielä pitkään pohtimaan tätä elämänsä vaihetta (naurua salissa).

Kiessling jäi maaliskuussa uudestaan eläkkeelle ja nyt hän sai arvoisensa iltasoiton. Kiessling-ohjelman voi kuunnella tästä (saksaksi)
http://ondemand-mp3.dradio.de/file/dradio/2009/01/03/dlf_20090103_1840_adefe48d.mp3

Tapahtumasarjaa seurattiin kaikkialla Euroopassa. Myös YLEn tv:n uutisissa esiteltiin Kölnin homobaareja.


Entä Suomen puolustusvoimat?

Varmaan tämäkin kohu oli vaikuttamassa siihen, että homojen ja lesbojen toimittama Puskaradio käsitteli armeijaa ja homoutta ohjelmassaan 3.10.1985. Mutta varsinaisena lähtökohtana olivat lääkintäkenraali Kimmo Koskenvuon lausunnot julkisuudessa. Ohjelmassa kuullaan aika pöyristyttäviä näkemyksiä homoista, mutta siinä on myös asiallista tietoa.

http://ranneliike.net/media-arkisto/media/106

1 kommenttia

Hintti-solvauksia Saksan armeijassa v. 2009Rostockin alueen homo-neuvontapisteen Rat&Tat seksuaalipedagogi on lähettänyt eilen Saksan puolustusministerille avoimen kirjeen. Kirjeessä kerrotaan, että yksi seksuaalipedagogin asiakas kärsii Bundeswehrin epäystävällisistä käytännöistä. Kirjeessä on esimerkkejä:

Kun ollaan marssimassa, pitää säilytttää etäisyydet. Jos menee liian lähelle edelle marssivaa, on hintti.
Kanttinin ovi ei aukea täsmällisesti. Puhe on tällaista: "avatkaa vitun hintit se hinttiovi auki. Syödessä: Se on homo, jolla on vain juustoa leivän päällä. Tuvassa: Pankaa se hinttiovi kiinni. Komppania rivissä: Seisokaa kunnolla vai oletteko jotain hinttejä. Ilmoittatuminen peruskoulutukseen: Olet sä joku homo vai mitä.

Kirjeessä ihmetellään, että Saksan puolustusvoimissa kouluttajien keskuudessa vallitsee tällainen homovihamielinen ja ihmistä kunnioittamaton ilmapiiri. Seksuaalipedagogi kertoo, että tällaiset puheet ovat vahvasti kuormittaneet hänen asiakastaan. Hän on vasta 2 viikkoa ollut palveluksessa. Tällä hetkellä hän on psykologisessa ja lääketieteellisessä hoidossa.

Kirjeessä vaaditaan, että tällaisiin koulutusmenetelmiin välittömästi puututaan. Samalla vaaditaan julkista kannanottoa.

*****

Suomen tilanteesta:
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=newmsg&grpid=41&thrdid=6034