Tenori Franco Corelli on kuollut 82 vuotiaana

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Italialainen tenori Franco Corelli on kuollut keskiviikkona 29.10.2003 82 vuotiaana, Corellin ääni joka oli voimakas, kantava ja upea, tuli tunnetuksi
ympäri maailman kaikilla tärkeimmillä oopperalavoilla, lisäksi hän oli ulkoisesti todella komea. Corelli oli yksi 1900-luvun huippulaulajista.

Franco Corelli syntyi huhtikuun 8. päivä 1921, oopperadebyyttinsä hän teki 1951 Spoletossa Bizet'n Carmenin Don José:na. Vain kolme vuotta myöhemmin hän esiintyi Milanon Teatro alla Scalassa yhdessä legendaarisen Maria Callaksen kanssa näytäntökauden avajaisesityksessä
Spontinin oopperassa La Vestale. Covent Gardenin debyytti Lontoossa hänellä oli 1957 Puccinin Toscan Cavaradossin roolissa.

Kaikenkaikkiaan Corelli lauloi 368 näytöksessä Metropolitanissa, debyyttinsä Metissä hän teki 27.1.1961 Verdin Il Trovatoren Manricona, naispääosassa tuolloin lauloi Leontyne Price joka myös suoritti debyyttinsä Metropolitanissa kyseisenä iltana. Corellin viimeinen esiintyminen Metropolitanissa oli 28.6.1975 Puccinin La Bohèmessa.

Corelli oli täydellinen romanttinen päähenkilö: lyyrinen tenori ja loistava muuntautumiskyky. Hän lauloi vuosisatamme tärkeimpien sopraanoiden kanssa: Maria Callas, Joan Sutherland, Birgit Nilsson, Renata Tebaldi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän esiintyi usein Metropolitanissa yhdessä Birgit Nilssonin kanssa Puccinin Turandotissa Caláfin roolissa, Oopperassa prinssi sulattaa jääprinsessa Turandotin sydämen.

Vuosien saatossa kun hänen äänensä alkoi heiketä, Corelli lauloi yhä vähemmän oopperoissa mutta keskittyi enemmän konsertteihin. Hän siirtyi eläkkeelle oopperalavoilta 1976.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!