Uuniperuna ja herkkutäyte

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Sami Mollgren
  • 9

Kevyt, helppotekoinen ja erittäin maukas ruoka syntyy muutamissa minuuteissa. Luonnollisesti perunoiden kypsymiseen kuluu oma aikansa. Odottelun aikana voi tehdä täytteen valmiiksi. Höyryävän kuumat perunat ja viileä täyte ovat odottamisen arvoisia.

Uuniperunan valmistaminen

Parhaat uuniperunat saat isoista ja "jauhoisista" perunoista, esimerkiksi Rosamunda on hyvää. Laita uuni lämpenemään 200..225 asteeseen. Sillä aikaa kääri perunat alumiinifolioon - kukin peruna omaan nyyttiinsä tai sitten useampia yhdessä. Halutessasi voit ripotella perunoiden päälle hieman vaikkapa merisuolaa makua antamaan. Voit myös tehdä muutamia pieniä viiltoja perunankuoreen.

Anna perunoiden olla kuumassa uunissa 45 .. 60 minuuttia. Kypsyyden voit kokeilla haarukalla tai hammastikulla. Jos grillailet ulkona, niin perunat kypsyvät mainiosti myös grilliritilän reunalla, joskin silloin kannattaa käyttää pienempiä perunoita, ja perunoita kannattaa käännellä välillä.

Täyteideoita

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Täytteeseen tarvitset (tietysti syöjien määrästä riippuen) purkillisen kermaviiliä tai ranskankermaa, keskikokoisen sipulin, maun mukaan 50 .. 100 grammaa kylmäsavustettua kirjolohta, 100 grammaa kuorittuja katkaravunpyrstöjä ja sitruunapippuria. Ja koristeluun ruohosipulia.

Sipuli pilkotaan pieneksi, kuten myös kylmäsavustettu kirjolohi. Ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Samalla maku tasoittuu.

Täytteeseen voit laittaa lisäytyä antamaan myös jalopenonpaloja ja erilaisia mausteita. Kalan asemesta voit käyttää myös kinkun- tai kalkkunansuikaleita, silputtuja sieniä, kasviksia jne...

Myös sienisalaatti, italiansalaatti, waldorfinsalaatti ja vastaavat käyvät sellaisenaan täytteeksi.

Kun perunat ovat kypsiä...

Kun perunat ovat kypsiä, niin folio avataan. Perunat voi laittaa vielä muutamaksi minuutiksi uunin jälkilämpöön, jolloin kuoresta tulee rapeampi.

Tarjolle herkun voi laittaa usealla eri tapaa; koulukuntia on monia. Toiset ottavat perunan päältä kiilamaisen suikaleen pois ja halkeamaan laitetaan täytettä runsaasti. Toiset kovertavat perunan päälle paikan täyttelle. Ja jotkut yksinkertaisesti halkaisevat perunan.

Muistathan, että uuniperunoiden parasta osaa on rapeaksi paahtunut kuori.

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Raili
  • 30.12.2009, 0.09
Minusta paras uuniperunantäyte on smetana ja silli.
*vinkki*
Perunoiden kypsymistä uunissa voi avittaa keittämällä ne etukäteen vedessä jossa on runsaasti suolaa. Silloin potut voi käyttää uunissa ilman foliota ja näin kuoresta tulee rapeampi.
Ja kandee tehdä viillot tai haarukalla reijät; voivat "pamahtaa" uunissa.