Truman Capote löydettiin kuolleena tasan 25 vuotta sitten

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Truman Capote oli nuoruudessaan kivannäköinen. Ja vielä iäkkäämpänäkin hän oli pitkään myyttiseltä tuntuva herrasmies.

Capote syntyi 1924 New Orleansissa. Äiti piti häntä liian pienenä ja tyttömäisenä. Hänet lähetettiin sukulaisiin Alabamaan. 18-vuotiaana hän muutti New Yorkiin. Siellä hän toimitusapulaisena löysi New Yorkin teatterit ja yöelämän. Hänellä oli suhdevanhempaan mieheen. Siinä ohessa hän kirjoitteli pikku tarinoita. Kaikissa niissä oli omaelämäkerrallista ainesta. Capote oli pienikasvuinen ja eksentrinen ja hänellä oli kimeä ääni, mutta siitä huolimatta hänestä tuli suosittu.

Kirjassa Other Voices, Other Rooms (1948) hän paljasti homoseksuaalisuuttaan ja se oli yllätys. Kukaan julkkis ei ollut siihen mennessä ollut yhtä avomielinen. "Aamiainen Tiffanylla" teki hänet tunnetuksi ympäri maailmaa, ja elokuvaversio on edelleenkin klassikko. Capote lähti maailmanympärimatkalle ja viipyi pitkään Euroopassa.

Sekä miehet että naiset halusivat Capoten kanssa sänkyyn. Valitettavasti naiset hän yleensä sivuutti. Hän itse sanoi, että hän rakastaa naisia, mutta vain ystävinä. Andy Warhol jossain elämänvaiheessa taisi olla kovasti rakastunut Capoteen. Capote hakeutui aina rikkaiden ja kuuluisuuksien seuraan ja oli hyvin esiintymishaluinen. Toisinaan New York Times omisti juorupalstansa kokonaan Capoten elämänvaiheista kertomiseen. Älykkäänä kirjailijana hän paljasti 1950-70-lukujen New Yorkin snobistiset seurapiirit. Siihen saakka hän oli ollut keskipisteenä, mutta siitä lähtien hänet unohdettiin. Hänet heitettiin piireistä ulos. Myöhemmän iän haastattelut paljastivat katkeruuden.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomenkielinen wikipedia tuntee Truman Capoten, mutta yksityiselämästä ei paljon paljasteta.


Vuonna 2006 elokuvateattereissa pyöri elokuva Capote. Se kertoi yhden murhan taustaa. Capote oli selvitellyt tapahtumaa ja kirjoittanut kirjan. Elokuva sai Oskareita.

1 kommenttia

"Valitettavasti naiset hän yleensä sivuutti." -valitettavasti...? -"Tiny Terror" oli avoimesti homoseksuaali ja tiettävästi ei valitellut asiaa...

Semi-biografia "Other Voices, Other Rooms" oli Trumanin esikoinen ja kirja itsessään teki hänet "julkkikseksi". Ei niin että Truman Capote olisi tullut kaapista; Capote ei "kieltänyt" homoseksuaalisuuttaan vaan viittaus siihen oli osa stragediaa tulla kuuluisaksi. Harold Halman kuuluisa kuva "Other Voices, Other Rooms"-kirjan päällyksessä Capotesta oli luomassa tätä myyttiä; koskaan aikaisemmin nuorta kirjailijaa, ja miestä oli kuvattu näin suoraan (seksi)objektina. Kuvan poseeraus sohvalla makaavasta kirjailiasta (hieman unelias "Fuck me now"-ilme kasvoillaan) oli tietoisen harkittu veto. Andy Warhol ihastui kuvaan niin että pommitti välinpitämätöntä kirjailijaa kirjein ja lahjoin. Capote hankki lähestymiskiellon (?) Andyn ystävystytän tämän äidin kanssa. He ystävystyivät vasta Andyn noustessa kuuluisuuteen pop-taiteen prinssinä...ja tavallaan samaisten seurapiirien uutena lemmikkinä joissa Capote "operoi".
Vaikkakin Truman tunnustetaan yhdeksi "Great American Writer" kirjoilla "Breakfast at Tiffany's" ja "In Cold Blood" niin lopulta Capote oli "famous for being famous". Teräväkielisenä ja älykkäänä hänestä tuli pian New York yläluokan "lemmikki" jolle kerrottiin "kaikki salaisuudet". Kerrotaan että "In Cold Blood - Kylmäverisesti" jälkeen Capote ei ollut enään entisensä ja ajautui yhä syvemmälle alkoholismiin, huumeisiin ja seurapiirien vietäväksi...jonka "seurauksena" oli kirjailijan *last laugh* "Answered Prayers".

Capotea ei niinkään "löydetty kuolleena" vaan hän kieltäytyi katkaisuhoidosta, tai sairaanhoidosta ylipäätään saatuaan tietää että hänellä olisi "kuusi kuukautta" elinaikaa jäljellä. Toivuttuaan hieman pahemmasta kaatumisesta, kihdistä kärsivä Truman Capote osti menolipun ystävänsä Joanne Carsonin luokse Los Angelisiin ja kuoli tämän luona muutamaa päivää myöhemmin.