Ranneliikkeen ihmiskoe: Kuukauden Herbalife-kuuri

  • Teema
  • Hyvinvointi
  • Ismo Kyllönen

Kesän jäljiltä vyötärölle on jälleen kerran kertynyt "pari" ylimääräistä kiloa jenkkakahvojen muodossa. Apua! Mitä teen! Emergency liposuction please! Laihdutin pari vuotta sitten intensiivisellä kuntosali- ja ruokavalio-ohjelmalla. Nyt tilanne on hieman toinen, matkustan työkseni, hotellielämää viikosta toiseen. Pika- ja ravintolaruokaa päivästä toiseen. Hotellien kuntosalitkin ovat vähän sitä sun tätä. Lenkkipolulle sentään pääsee missä tahansa.

Törmäsin Herbalife-mainokseen ja hieman epäröiden aloin tutkia asiaa tarkemmin. Innostuin ja päätin aloittaa kuukauden Herbalife-ohjelman. Mielessä pyörii kuitenkin koko ajan "Miten selviän kuukauden yhdellä normaalilla aterialla ja proteiinilisäravinteilla?"
Syteen tai saveen, here we go....
Tilasin paketin onnistu.net:istä, kuukauden satsi pitää sisällään kaksi 550g proteiinijuomajauhepurkkia, valintani mukaan toinen on vaniljanmakuinen ja toinen suklaanmakuinen. NAM! Lisäksi paketissa on kaksi 240g purkkia neutraalinmakuista proteiinijauhetta, vitamiini- ja mineraalitabletteja, mittanauha, proteiinishakeri, pillerirasia, mittalusikka, sekä pieni purkki, jossa voi kuljettaa esim. lounaan proteiinijauheet töihin. Kätevää. Ja totta kai muutama lappunen, joissa selostettiin kuurin sisältöä ja annettiin ravintotietoutta ja proteiinipirtelöohjeita.
Nyt olen valmis.
Tässä sensuroimaton päiväkirjani lähes reaaliaikaisena teille.


Sunnuntai 10.10.2004 Ensimmäinen Päivä

Sunnuntai... herään myöhään. Aamutoimien jälkeen mittaan ja punnitsen itseni. Strategiset mittani laihdutuskuurin alussa.
Pituus: 178 cm
Paino: 87,5 kg
Painoindeksi: n. 27
Rasvaprosentti: n. 20
Rinnanympärys: 106 cm
Vyötärö: 94 cm
Lantio: 97 cm
Reisi: 60 cm

ARGH!!! Luvut järkyttävät, muutama vuosi sitten vyötäröni oli n. 10 cm pienempi. Lisäboosteri saatu. Muistan, että jossain vaatekaappini kätköissä on 7 vuotta vanhan farkut. Kiskon ne jalkaan. AARGH!!! Joo....
Teen ensimmäisen proteiinipirtelöni, mittaan tarvittavat määrät proteeinijauheita shakeriin ja kaadan rasvatonta maitoa päälle. Kansi kiinni ja skakeshake!!! Hmm... ei hullumpaa... vaniljainen vaihtoehto on maistuva, hieman "kuivahko" tosin, jos kokeilisin lounasta hieman suuremmalla maitomäärällä.

Lounas. Suklaapirtelö, ihan jees, ei vaniljapirtelön "kuivahkoa" makua.
"Normaalina" aterianani nautin herkullisen ja ravitsevan Finnairin pannupihvin runsaan veden kera. Nälkä kurisi mahanpohjallani pitkin päivää ja napostelinkin omenoita ja luumuja pitkin päivää. Olikohan kahvi kiellettyjen nautintoaineiden listalla...?

Maanantai 11.10.2004 Toinen Päivä

Damn, asun seuraavat 6 viikkoa hotellissa ja en pysty nauttimaan täysipainoisesti ylenpalttisista aamiaisista. Noh, vaniljapirtelö ja vitamiinipilsu naamariin heti ensitöiksi. Kävin kuitenkin ravintolassa haukkaamassa muutaman palan ananasta ja vesimeloonia. Ja Kaaaahviaaaaaah... Valitettavasti saksalaiset eivät tunnu tietävän rasvattoman maidon olemassaolosta.

Kahvinkulutukseni nousee... jo neljäs kuppi tänään, vettäkin olen kitannut jo yli 2 litraa tänään. Kahvi + vesi = ylenpalttinen virtsaamistarve, argh!

Lounaaksi terveellinen salaatti ruokalassa. Lisää vettä...
Iltapalaksi siis suklaapirtelöä banaanin kera, wohoo!
Taidan rasittaa persustani tänään kuntopyöräilemällä.

Keskiviikko 13.10.2004 Neljäs Päivä

Kurkku tuntuu hieman karhealta, toivottavasti ei tauti iske. Vaniljaista pirtelöä aamupalaksi ja lounaaksi sillä kollegat houkuttelivat illastamaan kanssaan pizzeriaan, toivottavasti sieltä saa jotain kevyttää ja proteiinikasta purtavaa. Aamulla koin järkyttävän hetken kun huomasin että vyöni meni ilman vatsaansisäänvetoa yhtä pykälää pienemmälle kuin ennen. Olisiko pirtelökuuri ruvennut jo vaikuttamaan? Lisää kahvia ja vettä...

Torstai 14.10.2004 Viides Päivä

Sain eilen häränlihaa sisuskaluihini, ei kenties kuitenkaan laihduttamista ajatellen parhaalla mahdollisella kastikkeella, mutta hyvää oli. Tänään onkin terveellisemmän syömisen päivä. Olen tainnut annostella proteiinijauheita hieman löysäkätisesti, tarkastelen menekkiä tarkemmin jatkossa. Aloitin aamuni sekoittamalla proteiinijauheet appelsiinituoremehuun. Vanilja-appelsiiniproteiinituoremehu, mielenkiintoinen makuelämys, ts. yököttävää. Mieluummin käytän pelkkää vettä pirtelön pohjana. En ole pystynyt kokeilemaan kaikkia paketin mukana tulleita ja Herbalife-yhteyshenkilöni minulle mailaamia herkkupirtelöreseptejä, sillä valitettavasti hotellihuoneita ei ole varustettu blendereillä, taikka edes kunnon keittiövälineillä. Mustikkavaniljapirtelöä sekoittelin tosin eräänä iltana haarukalla. Jenkkakahvat tuntuvat hieman löysemmiltä ja pienemmiltä tilavuudeltaan kuin ennen, joten pieniä merkkejä laihtumisesta on jo nähtävissä. Vedenkulutus tänään iltapäivään mennessä n. 3,5 l. Harkitsen palkkaavani jonkun asentamaan itselleni katetrin raahattavan 10 litran säiliön kera. Eipähän tarvitse ravata vessassa.

Lauantai 16.10.2004 Seitsemäs Päivä

Luulen että eiliset kaksi ateriaa ovat hieman järkyttäneet kuuriani (lounas töissä ja Finnairin "päivällinen") mutta tänään pysyn tiukasti ohjelman mukaisessa ateriasuunnitelmassa. Pirtelöä aamupalaksi ja lounaaksi. Päivälliseksi piffi. Nälkäkään ei kurninut pahemmin mahanpohjalla. Huomaan kuitenkin hiilihydraattien vähentymisen ruokavaliossa, verensokeri laskee nopeammin ja tulen ärtyisäksi helpommin. Kannattaa kanniskella repussa omenaa taikka banaania jottei verensokeri laske liian alas. Hulluilla päivillä tulin melkein hulluksi. Alhainen verensokeri, kova ryysis ja hieman lämpimämpi ilmanala sai riittää kolmen vartin jälkeen. Kotiin -->

Sunnuntai 17.10.2004 Kahdeksas Päivä

Toinen laíhdutusviikko alkaa. Totuuden hetki. Astun vaa'alle ja odotan jännittyneenä onko paino laskenut yhtään.
Viikko kuurin aloituksen jälkeen mittani ovat nämä:
Paino: 86,5 kg
Rinnanympärys: 104 cm
Vyötärö: 92 cm
Lantio: 97 cm
Reisi: 60 cm

No ainakin vyötäröltä on lähtenyt pari senttiä ja paino pudonnut kilon.
Aloitan toisen viikkoni vanilja-suklaapirtelöllä. Illalla nautin normaalina aterianani jälleen Finnairin herkullisen "dinnerin". 1/4 kuurista takana...

Tiistai 19.10.2004 Kymmenes Päivä

Toista päivää taas Saksassa ja hotellielämän parissa. Kittaan pullovettä töissä sitä vauhtia, että kollegat ihmettelevät vedenhimoani. Vesijohtovesi ei ole erityisen maukasta täällä päin maailmaa. Olen alkanut raahata banaaneja mukanani melkein joka paikkaan. Löysin eilen kaupasta rasvatonta vanilja-soijamaitovalmistetta, ajattelin kokeilla sitä tänään proteiinipirtelön pohjana. Flunssa alkaa pikkuhiljaa hellittämään, jos tästä jopa pääsisi hotellin kuntosalille polkemaan kuntopyörää.

Perjantai 22.10.2004 Tieskuismones Päivä

Raahasin eilen itseni töistätulon jälkeen hotellin kuntosalille. Kuntopyöräily oli varsin miellyttävä tapa viettää muutama kymmenminuuttinen illasta. Pirtelöt ja pillerit kuuluvat nyt jo jokapäiväiseen rutiiniin, eikä niiden nauttimista tarvitse enää paljonkaan miettiä. Eilen tosin sorruin aika pahasti, sillä eräällä kollegoistani oli syntymäpäivät ja hän raahasi toimistolle valtavat määrät suklaata ja irtokarkkeja. Yök.... Ällömakeat karkit maistuvat vieläkin suussani. Tänään on taas hirveä päivä töissä. Unohdin ostaa eilen banaaneja evääksi, noh pitää ostaa lounaan yhteydessä ruokalasta.

Lauantai 23.10.2004 14. Päivä

Nukuin pitkään. Illalla syömään kollegojen kanssa, joten elin päivän proteiinipirtelöillä. Olen nyt tykästynyt erimakuisiin maitojuomiin pirtelön pohjana. Banaanimaitojuoma sopii hyvin suklaapirtelön pohjaksi ja mansikkainen vaniljapirteöön.

Sunnuntai 24.10.2004 15. Päivä

Kaksi viikkoa kuurin aloituksesta. Vaakaa hotellilta en ole onnistunut löytämään joten paino jää tällä kertaa salaisuudeksi vielä viikoksi.
Strategiset mitat kahden viikon kuluttua:

Rinnanympärys: 102 cm
Vyötärö: 91 cm
Lantio: 97 cm
Reisi: 59 cm

Tissit pienentyneet ja maha näyttää entistä suuremmalta ;P
Ehkä kosteahko lauantai-ilta kantoi osansa kekoon vyötärön seutuvilla.
Positiivista on se että flunssa on tiessään joten voin ruveta kuluttamaan persustani kuntopyörän selässä useammin.

Tiistai 26.10.2004 17. Päivä

Tänään jätin aamupirtelön väliin, ei vain yksinkertaisesti maistunut. Nautinkin aamiaiseksi hedelmiä, mysliä ja jogurttia. Erimakuiset maitojuomat antavat todella uusia makuelämyksiä, lisäksi ne ovat vähärasvaisia ja vähäkalorisia. Rasvatonta maitoa nimittäin ei löydä edes joka kaupasta =( Jenkkakahvat tuntuvat hieman pienemmiltä taasen, tai oikeastaan kun ne ennen olivat hieman pienentyneet ja löysentyneet, nyt ne ovat kiinteytyneet ja pienenneet samalla. Odotan mielenkiinnolla viikonloppua jolloin pääsen astumaan vaa'alle. En odota ihmeitä, sillä hotellielämää elettäessä ei pysty ruokkimaan itseään tällaisen dieetin aikana ihan niin kuin tahtoisi. Lisäksi töissä ruokalassa tarjotaan kovin saksalaista (lue: "kevyehköä") ruokaa, schnitzeleitä, ranskalaisia perunoita, makkaroita ja paneroituja leikkeitä. Keitot ovat lähinnä kammottavia pussikeittopohjaisia litkuja ja salaattipöytä on aina sama =/
Onneksi banaanit kulkevat helposti mukana.... Banaani, jokapojan ystävä =)

Perjantai 29.10.2004 20. Päivä

Viikko lähenee loppua ja pääsen taas pariksi päiväksi kotiin. JESSSSSH!!!
Enää reilu viikko kuuria jäljellä. En tiedä olenko laihtunut kiloissa, sillä en ole päässyt vaa'alle pariin viikkoon, mutta peilikuvan perusteella jenkkakahvat olisivat hieman pienentyneet ja muutenkin vartalo tuntuu kiinteämmältä. Tai sitten kuvittelen mielessäni laihtuvani ja silmäni näkevät vain sen mitä haluan nähdä. Sunnuntaina on taas totuuden hetki. Mittanauha ja vaaka kertovat totuuden. Väsymys vaivaa, kahvia kuluu aika monta kupillista 12 tunnin työpäivän aikana. Huomasin jälleen pakatessa että proteiinijauhepurtelit eivät ole mitenkään käteviä matkatessa. Minun piti kuljettaa mukanani sekä vanilja-, että sulkaajauhepurkit (+tietysti neutraalijauhepurkki) sillä yksistään jompikumpi ei olisi riittänyt 12 päivän työmatkalle. Vievät paljon tilaa laukussa, eikä jauheita saa oikein yhdistettyäkään samaan purkkiin. Jos kokeilisin huumesalakuljettajien taktiikkaa.. Laitan proteiinijauheet kondomeihin ja nielen kondomit... ;D

Sunnuntai 31.10.2004 22. Päivä

Eilinen meni... Tänään on totuuden päivä, takana kolme viikkoa, eli 75%, kuurista. Aamutoimien jälkeen astun vaa'alle ja otan mittanauhan kätöseeni. Murskaavat lukemat ovat:

Paino: 86 kg
Rinnanympärys: 103 cm
Vyötärö: 91 cm
Lantio: 96 cm
Reisi: 59 cm

Eli ei mainittavaa muutosta. Paino on pysytellyt samoissa lukemissa kahden viikon takaiseen punnitukseen nähden. Mitatkin ovat samoissa lukemissa. Rinnanympäryksen sentin lisäykseen on hyvä syy, viime viikolla kävin kylmässä suihkussa ennen mittausta ;D
Aion muuttaa ensi viikolla hieman proteiinipirtelöiden nautinta-aikoja. Aion viimeisen viikon nauttia normaalin aamiaisen ja lounaan. Nautin pirtelön iltapäivällä ja illalla. Tein näin eräänä päivänä viimeisen viikon aikana ja se tuntui jotenkin mielekkäämmältä. Pelkkä pirtelö ja pari hedelmää eivät pidä minua pystyssä aamupäivää lounaaseen saakka.

Aloin pohdiskelemaan painoni sitkeää pysymistä samoissa lukemissa, en kuitenkaan ole poikennut ihmeemmin suunnitellusta ruokailurytmistä. Pirtelö aamulla + hedelmiä, normaali lounas, välipalaa iltapäivällä eli yleensä hedelmiä ja joskus myslipatukoita. Illalla taas pirtelö ja hedelmiä ja/tai kokojyväleipäpala. Monasti aloittaessani kuntosaliohjelman pienen tauon jälkeen painoni pomppaa ylöspäin vaikka yritän vähentää päivän aikana nautittavien kalorien määrää. Ilmeisesti lihakseni keräävät nyt vettä ja runsasproteiininen ravinto ja kivennäisaineet ovat piristäneet lihaskudostani kasvamaan. Pyrin lisäksi tekemään pientä kuntopiiriä hotellihuoneessa 2-3 kertaa viikossa ja kuntopyöräilemään saman verran.
Hmm... katsotaan mitä viimeinen viikko tuo mukanaan....

Lauantai 6.11.2004 28. Päivä

Tällä viikolla on päiväkirja jäänyt hieman pienemmälle huomiolle. Tässä kuitenkin pieni referaatti viikon tapahtumista laihdutuksen saralla.
Koko viikko on mennyt hujauksessa sillä töissä on ollut superkiirus.
Laihdutuksen osalta kaikki sujuu kuten ennenkin. Olen tosin jättänyt aamuproteiinipirtelön väliin ja siirtynyt nauttimaan proteiinijuomat iltapäivällä ja illalla. Oikeastaan en ole huomannut suurtakaan väliä sillä, että nauttiiko proteiinijuomat aamulla ja illalla vai muulloin päivällä. Pääasia että ne nautitaan. Huomenna on taas mittauspäivä, taaskaan minulla ei ole vaakaa lähettyvillä ennen torstaita. Proteiinijauheita on vielä aika runsaasti jäljellä joten ajattelin jatkaa kuuri niin kauan kuin jauheita riittää. Taisin yhdessä vaiheessa alkusäikähdyksen jälkeen annostella jauheita hieman liiankin tarkasti,joten niitä on nyt vielä reilu kolmannes jäljellä.

Sunnuntai 7.11.2004 29. Päivä

Neljä viikkoa Herbalife-kuuria takana.
En pysty antamaan vaakalukemia taaskaan sillä olen vaa'an lähettyvillä vasta torstaina. Mittanauha kuitenkin kulkee mukana.
Mitat:

Rinnanympärys: 102 cm
Vyötärö: 90 cm
Lantio: 95 cm
Reisi: 58 cm

Hmm... vertailun vuoksi vielä samat alkulukemat
Paino: 87,5 kg
Rinnanympärys: 106 cm
Vyötärö: 94 cm
Lantio: 97 cm
Reisi: 60 cm

Tissit todellakin ovat pienentyneet eniten, vyötäröltäkin 4 senttiä. Eniten minua kuitenkin järkyttää 2 sentin läheminen reisistä! :-o
Jatkan proteiinikuuria ainakin keskiviikkoon ja katsotaan mitä vaaka näyttää torstaiaamuna.

Sunnuntai 14.11.2004 36. Päivä

Jaksoin kuin jaksoin kuuria viisi viikkoa.
Paino ei ole muuttunut kahteen viikkoon.
Tänäkin aamuna vaaka asettui 86 kilon kohdille.
Mitat ovat myös samat kuin viikko sitten.

Mitä voin sanoa viiden viikon laihdutuskuurista Herbalife-tuotteiden siivittämänä. En laihtunut niin paljon kuin olisin toivonut, lihakset vetristyivät ja kiinteytyivät mutta rasva ei tuntunut häviävän sillä tahdilla kuin toivoin. Siihen tosin vaikuttivat muutamat ulkopuoliset tekijät.
Muutama asia jotka olisin tehnyt toisin ja vinkkinä niille, jotka aikovat aloittaa Herbalife-kuurin.
1. Valitse kuurin ajankohta hyvin. Itse aloitin kuurin aikaan, jolloin en pystynyt tekemään aterioita kotona itse. Lisäksi viimeiset viisi viikkoa ovat olleet stressaavat töiden kannalta, enkä pystynyt ruokailemaan säännöllisesti. Rutiini ja säännöllinen elämä auttavat laihduttamista erittäin paljon.
2. Älä matkustele paljon kuurin aikana. Olin kuurin aikana kotona 8 päivää. Asuin hotelleissa ja söin ravintoloissa, lisäksi saksalainen (tai yleensä ulkomainen) ruoka on keskimäärin rasvaisempaa ja suolaisempaa kuin suomalainen.

Matkustelu ja epäsäännöllinen elämänrytmi pilasivat kuurin minun osaltani. Silti painoni pysyi tasaisena 4 viikkoa, ilman proteiinia olisin todennäköisesti lihonut saksalaisella ruokavaliolla pari-kolme kiloa tämän viiden viikon aikana. Lihakseni tulivat paremmin esiin ja jäntevöityivät. Aion jatkaa runsasproteiinista ruokavaliota itsenäisesti tästä eteenpäinkin. Etenkin saliharjoitteluun liitettynä toivon proteiinin toimivan myöteisellä tavalla. En kuitenkaan aio siirtyä Atkinsiin, kasvikset pysyvät edelleen osana ruokavaliotani proteiinin rinnalla, normaalia kotiruokaa hieman kevennettynä.

Omasta pienestä flopistani huolimatta voin suositella Herbalife-kuuria jos vain innostusta riittää. Hinnakas paketti tosin on, mutta huonomminkin rahansa voisi tietysti käyttää. Kuurin aikana oppii katsomaan syömisiään "sillä silmällä" mikä ei koskaan ole pahasta. Olo on keveämpi ja pirteämpi, vettä kuluu ja vessassa tulee ravattua, röörit ainakin puhdistuvat =)
Jos olet jo kokeillut kaikkia muita ihmediettejä niin kokeile Herbalifeakin.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta