Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin...

  • Teema
  • Hyvinvointi
  • Kalle Reijonen

Eikö niin, että vuosi 2008 alkoi kuten monet muutkin aikaisemmat vuodet. Illalla kavereiden kanssa kuohujuomaa ja muita juomia ja puolen yön maissa ne kuuluisat viimeiset sanat: ”Ens vuonna mä teen sitä ja mä teen tätä!”
Nyt, näinä tipattoman tammikuun jälkeisinä kuukausina sitä kummasti pysähtyy peilin eteen ja katselee kasvojaan ja kroppaansa. Moni voi huokaista helpotuksesta – kroppa on edelleen kunnossa ja kasvoissakaan ei näy ryppyjä. Toiset meistä, minä mukaanlukien, katsoo peiliin ja kavahtaa askelen taaksepäin: ”Tuota ryppyä ei niin ollut tuossa eilen” ja ”pahus, takamus on leveämpi kuin norsun naama”.
Millä ihmeen konstilla sitä saisi näytettyä vielä muutaman vuoden ajan muutaman vuoden nuoremmalta?!

Erilaisia ratkaisujahan tuohon homomiesten ikuisuuskysymykseen löytyy roppakaupalla.
Yksi on jatkaa sohvaperunana lötköilemistä ja toivoa, että kaukosäätimen nappuloiden painallus kuluttaa äkisti kaikki ne kalorit, joita pitäisi kuluttaa. Toinen on lisätä tuohon edelliseen puhelimen nappuloisen nakutus, jolla voi tilata itselleen mitä kummallisempia (”ja 82,5% naisista ja miehistä sanovat, että tällä hilavitkuttimella menetin ainakin 5 mm vyötäröstäni”) hytkyttimiä ja jumppakuutioita jokaisesta tv-myymälästä, mitä kanavat suoltavat.
Toinen tapa on mennä töllisteltäväksi kuntosalille ja huhkia siellä muutamia tunteja päivässä ja jossain vaiheessa todeta, että on menettänyt painostaan ainakin 5kg! Tai saaneensa painoa lisää! Kauhistus!
Vai onko se kauhistus? Yleensä kuntosalilla tuleva paino on nimittäin lihasta – ei laardia. Ja sen lisäksi, että voi louhduttautua tällä tosiasialla, voi jälleen katsoa peiliin ja huomata olevansa raamikas entisen kukkakepin sijaan!

Vaikkakin ainakin toinen yllämainituista tavoista auttaa meitä voimaan kehollisesti paremmin, se ei yksinään riitä hoitamaan ihoamme, ja taistelemaan aikaa ja ryppyjä vastaan. Tarvitaan jotain muutakin, nimittäin erilaisia voiteita ja öljyjä ja vaikkatiesmitä.
Ja jos ollaan jo sitä mieltä, että mikään jumalallista väliintuloa vähemmän ei enää voi nostaa suosta ylös, turvaudutaan siihen: botox ja kirurgin veitsi.

Mutta ettei tuohon kauneuskirurgiaan tarvitsisi hetimiten turvautua, aloitetaan alusta ja edetään järjestyksessä.


1. askel: Käytä vatsasi sijasta järkeäsi

Käsitellään siis ensimmäisenä ruokapuoli. Se jos joku tekee vatsalle ja sen koolle ihmeitä! Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että eri ravitsemussuuntien kuuntelu johtaa siihen, ettei mitään saa syödä (kaikessa appelsiinista öylättiin on jotain, mikä on meille tosi epäterveellistä), hengittääkään ei saa (oksidantit tuhoavat ihon ja hapessa jos missä on oksidantteja!), aurinkoisina päivinä pitää ikkunat peittää (mielellään jo yöllä, koska vähäisinkin määrä auringonvaloa iholla tuhoaa sen saman tien ja muuttaa sen kuivaksi kurtuksi!) ja muutenkin kaikki ääripäät ovat maailman huonoin asia. Mutta sitten itse asiaan.

Vaikka Stadin kebab houkutteleekin perjantai-iltaisin baarin jälkeen, jätä se väliin. Ainoa asia, mitä se saa aikaan on vatsan suurentuminen. Syö mieluummin baarista kotiin saapumisen jälkeen muutama näkkileipäviipale, minkä päällä on juustoa, kurkkua, tomaattia, salaattia, sekä nokare levitettä.
Ai mitä? Niiden teko yöllä tuntuu vaikealta? No, älä valita, vaan tee muutama sellainen valmiiksi jo illalla ennen baaria.
Syömällä tällä tavoin saat elimistöösi tervetulleita asioita, kuten kuitua ja kasan vitamiineja, joiden ansiosta seuraavan päivän tukkakipu (ts. krapula) on astetta helpompi kestää. Kurkku ja tomaatti nimittäin sisältävät A, K, C ja B –vitamiineja, joita kuluu alkoholia nautittaessa.

Ja Mäkkäristä ei haeta mitään kuin korkeintaan kerran kuukaudessa. Ei edes sunnuntaina, vaikka kuinka krapulaan tekisi mieli jotain epäterveellistä. Uppopaistetut ruoat (jotka ovat siis tosi hyviä, mutta ah niin epäterveellisiä) sisältävät kamalan määrän transrasvoja, jotka tukkivat verisuonia ja lisäksi päästävät elimistöön vapaita radikaaleja, jotka mullistavat myös ihosi. Mieti sitä seuraavien ranskalaisten kanssa.
Ai mitä merkitystä joillain transurasvoilla on? No, transrasvat laskevat hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää ja vastaavasti nostavat haitallisen LDL-kolesterolin arvoja. Ja jos tässä ei jo ole tarpeeksi, transrasvat edesauttavat LDL:n hapettumista, eli edesauttavat merkittävästi ateroskleroosin (eli valtimokovettumataudin) syntymistä.

Ja kun koittaa jälleen maanantai, olet töiden kanssa kiireinen kuin orava, joka kerää talvivarastoja ja sillä onnistut helposti perustelemaan itsellesi mikroaterioiden ostamisen päivä toisensa jälkeen. Heivaa mikro kuuseen (tai ainakin laita kahvinkeitin mikron oven eteen) ja tee itse ruokasi. Sen lisäksi, että saat terveellisempää ruokaa, opit kokkaamaan. Ainakin minun äitini on usein hilpeällä tuulella, kun minä soitan hänelle (”Hei äippä. Kuule, miten ruskea kastike tehdään?”)

Ai ei nappaa seistä hellan ääressä ja tehdä sapuskaa? Ajattele ruoanlaittoa stressiterapiana: se pakottaa sinut pysähtymään hetkeksi ja keskittymään työjuttujen ja muiden juoksevien asioiden keskellä johonkin muuhun. Ja kun nyt kerran seisot siinä hellan ääressä kotihengettärenä, kurkista maustekaappiisi. Lisäämällä mausteita ja yrttejä tekemääsi ruokiin saat niihin lisää makua (kyllä, ruskea kastikekin saa huomattavasti enemmän kehuja, kun siinä on basilikaa ja oreganoa) ja tämän lisäksi moni yrtti sisältää myös terveyttä edistäviä aineita. Kaikkihan tietävät, kuinka valkosipuli ylläpitää terveyttä, karkottaa vampyyrit ja riemastuttaa muiden kanssaihmisten päivää. Ja jos tuossa ei ole jo tarpeeksi, pitää valkosipuli verisuonet auki (vaikka kerran kuussa nauttisikin ranskalaisia perunoita), sekä laskee verenpainetta. Basilika puolestaan esimerkiksi edesauttaa ruoansulatusta.

Ja kun viimeinkin pääset ruokapatojen ääreen, älä ahmi. Vanhojen hyvien tapojen mukaisesti jokaista suupalaa pitää pureskella noin 35 kertaa ennen nielaisemista. Sen lisäksi, että tämä opettaa kärsivällisyyttä, se antaa vatsalle mahdollisuuden sopeutua sisältöönsä ja lähettää aivoille viestin, että ”nyt riitti, kiitti”, ennen kuin olet ahminut neljän hengen annoksen murkinaa. Arvaa mitä tämä tekee? Kutistaa vyötäröä! Ja ehkäisee ähkyn tunnetta. Tästä syystä olisikin tärkeää tehdä ruoka ennen kuin on kamalan nälkäinen.

Kolme lusikallista sokeria aamukahviin, koska aamu ei muuten lähde käytiin, rait?
Nykyisten tietojen mukaan sokeri on pahasta – se aiheuttaa ryppyjä. Ja aspartaami kertyy elimistöön. Välttele kumpaistakin. Tietenkin kohtuudella.
Ai, sokerista luopuminen ei onnistu? Vaihda se tummaan, tumma on parempaa... Ja tumma suklaa maistuu kahvin kanssa hyvälle. Lisäksi se on terveellistä, tietenkin kohtuudella käytettynä. Tumma suklaa nimittäin edesauttaa (tämäkin) verisuonten aukipysymistä.
Ja jos haluat terveellisemmän vaihtoehdon kaikelle sille kahvinkittaamiselle. Kokeile vaikka kerran päivässä vihreää teetä. Se sisältää kahvia vähemmän kofeiinia, joten se sopii vaikka illalla nautituksi lämpimäksi juomaksi. Tosin vihreä tee aktivoi myös munuaisten toimintaa ja seurauksena saattaa olla yöllinen vessareissu. Mutta tämän vastapainoksi, vihreä tee myös sisältää antioksidantteja. Ei jotain hyvää, ettei jotain pahaa.

Tuli sitten ahmittua suklaatia ja tuli finni? Muista myös kasvojen pesu siihen tarkoitetuilla aineilla ja tämän jälkeen ihon kunnosta huolehtiminen myös kosteuttavilla kasvovoiteilla. Se auttaa ihoa selviytymään päivästä toiseen. Ne oksidantit, muistathan...
Ja kun mietit, millainen kasvojenhoitosetti kannattaa kaupasta ottaa mukaan, kysy mieluummin myyjän neuvoa. Jokaiselle ihotyypille kun on tarpeellista hankkia omanlaisiaan tuotteita, ettei tule esimerkiksi entistä enemmän finnejä, vaikka tarkoitus olisi päästä niistä eroon!
Ja enemmän ihon puhdistuksesta ja ihotyypeistä löytyy Camillen meikkivinkkien puolelta.


2. askel: Ilonpilaaja!

Tiedetään, tiedetään, on tylsää olla se nuiva kääkkä, joka karkaa bileistä kotiin ensimmäisenä ja juo bileiden aikana ainoastaan vettä. Ja koetapa aivoillesi – puhumattakaan kännisistä kavereistasi – vakuttaa, että teet sen vain oman itsesi parhaaksi ja heidänkin kannattaisi.
Amerikkalaiset, jotka ehättävät kaikkialle, ovat tutkineet tätäkin asiaa. He totesivat, että säännöllisesti valvovat ja juhlivat pitkään voittavat 39% todennäköisyydellä sydänperäisen sairauden. Ja kun tähän lisätään suomalaisten kansantauti – sydän- ja verisuonisairaudet, niin minneköhän saakka todennäköisyys kipuaa? Haluatko sittenkään ottaa asiasta selvää?

Olutta! Aah!
Liiallinen juominen aiheuttaa rasvakudoksen lisääntymistä erityisesti vatsan ja rinnan alueella (kuten myös edellisessä kohdassa mainittu pikaruoka), joten voitkin jo valmiiksi suunnata shoppailemaan Henkan ja Maukan tissiliiviosastolle (”kuppi A kiitos”).
Ja jos tämä ei vielä ole tarpeeksi, niin ajan kanssa liiallinen juominen aiheuttaa myös punanenäisyyttä (voit ehkä pyrkiä Pelle Hermanniksi pikku kakkoseen) ja samalla myös nenän turpeutta.
Ja vinkiksi niille, joita kaverit kiusaavat Dtm:ssä, kun kuljet muodikkaasti Evian-pullo kourassa: ota sen sijaan kätösiisi joku alkoholiton drinksu! Kukaan ei epäile mitään, paitsi saat ehkä homokanan maineen kun nautiskelet jotain pinkkiä hörhelöiden kanssa.
Et keksi tähän hätään mitään notkuessasi baaritiskillä? Kokeile tätä:
tuoppiin hanasoodaa ja vanilija- ja mustikkamakusiirappia. Näyttää siiderituopilliselle.

Miten niin tupakointi pitäisi lopettaa. Sinä kun voit lopettaa sen omien sanojesi mukaan koska vaan, niin mikset lopettaisi vaikka nyt?
Tiesitkö, että 75% ikääntymisen vaikutuksista on muista syistä kuin iästä johtuvia. Yksi näistä ”muista syistä” on tupakointi. Jokainen tupakka saa kasvojesi iholle osumaan reippaat 3000 erilaista kemikaalia, joista arvatenkaan kovinkaan moni ei ole millään tavalla hyödyllinen. Ja kun lisäksi otetaan huomioon muut terveysvaikutukset, joita tupakoinnilla on, voit jopa pelastaa henkesi. Tai ainakin potenssisi.
Ja kun puhuttiin niistä rypyistä tuossa aikaisemmin... Vuonna 2002 tehtiin tutkimus, jonka tuloksien mukaan jopa 20-vuotiailla tupakoitsijanaluilla näkyy mikroskooppisia ryppyjä. Ja mehän tiedämme, että homoilla on mikroskooppejakin tarkemmat silmät, ainakin mitä ulkonäköön tulee.

Ja nyt kun olen saanut sinut perusteellisesti peloiteltua, niin voitkin katsella seuraavaksi, mitä lisäät K-kaupan ostoslistalle ja mitä poistat sieltä.
Ensinnäkin, hommaa pussi appelsiineja. Sitten annat käsillesi jotain muuta työtä, kuin röökin liikuttelun. Voit toki tehdä käsilläsi jotain muutakin, mutta sen touhun sijaan purista itsellesi lasillinen tuoretta ja hyvän makuista appelsiinimehua (soita äidille, jos et tiedä, miten se tehdään!).
Älä käytä sitä ostamaasi muodikasta ja esteettisen kaunista, motoroitua puristinta, vaan hanki vaikka Stockalta sellainen perinteinen – saat hauiksiisi kiinteyttä samalla.

Mussuta sohvalla Kauniita ja rohkeita katsellessasi myös mansikoita, mustikoita ja mustaherukoita. Mansikka sisältää reippaammanpuoleisesti B-vitamiinia, joka näyttelee tärkeää roolia näytelmässämme ”Kuinka ihosolut uudistuvat ja iho pysyy joustavana”. Lisäksi mansikoissa on C-vitamiinia, joka puolestaan on tärkeä antioksidantti. Mustikat puolestaan ovat ehkä paras ja tehokkain antioksidantti, mitä luonto meille voi tarjota. Mustikka myös ylläpitää ihonalaisen kollageenin joustavuutta ja sisältää flavonoideja. Samalla tavalla kannattaa popsia myös mustaherukoita. Erityisesti niiden siemenet sisältävät runsaammanpuoleisesti omega-3 ja omega-6 –rasvahappoja. Juuri niitä samoja, jota kalanmaksaöljy sisältää. Ja kumpaa mieluummin nauttisimme?

Muuten, vaikka et vakuutteluistasi huolimatta pystyisikään lopettamaan mainitsemaamme tupakointia kertaheitolla, vähennä sitä. Sekin auttaa kummasti, kun luovut aluksi kahdesta ja ajan kanssa enemmästä määrästä tupakkaa päivässä. Nuuskaaminen ei muuten ole vaihtoehto. Se tuhoaa ikeniä ja aiheuttaa suusyöpää.


3. askel: Aurinko(varjo)on!

Kun matkustat jonnekin löhölomalle tai vaikka kesäisin Suomenlinnaan, muista se aurinkorasva! Tässä yhteydessä sitä ei ole tarkoitettu lubeksi. Ei, vaikka olisit menossa Maspalomasin dyyneille ottamaan alasti aurinkoa!
Sillä on oikeasti käyttöä. Ainakin jos suojakertoimia on yli 15.
Auringonpaiste on hyvä asia, koska se aktivoi elimistön oman D-vitamiinin tuotantoa ja me suomalaiset kärsimme sen jatkuvasta puutteesta pitkän talven takia (kyllä, se on talvi, vaikka lunta näkyy vain telkkarissa).
Mutta liiallinen, ja aurinkorasvaton auringonotto ei edesauta D-vitamiinin tuotantoa ja on siinä suhteessa huono tekosyy. Suomessa ainoastaan keskikesällä saa tarpeeksi aurinkoa tähän toimenpiteeseen ja silloinkaan ei kannata itseään polttaa.
Liiallinen ja aurinkorasvaton auringonpalvonta aiheuttaa 90% kaikesta ennenaikaisesta vanhenemisesta. Lisäksi se muuttaa hieman DNA:ta, jonka takia et ole niin komea kuin isäsi saattoi olla nuorempana riiatessaan äippääsi (kysy vaikka!) ja tämän lisäksi ihosi saa ajan kanssa parkkiintuneen ilmeen. Hyi. Ja parkkiintumisen lisäksi, jos huonosti käy olet niiden 700 suomalaisen joukossa, jotka vuosittain sairastuvat melanoomaan.

Ja odota oikeasti kauhulla sitä päivää, kun täytät 40... varsinkin, jos olet päästänyt UV-säteilyä reippaasti ihollesi. Siinä vaiheessa kun iho muistuttaa enemmän norsun nahkaa ei L’Orealin näppärät voiteet ja rohdokset enää tee muuta kuin kastelevat naaman ja Nordströmin klinikka on iloinen uudesta asiakkaastaan.
Muistatko kollageenin? Sen, joka pitää mustikoista? Kollageenin ansiosta ihomme on kimmoisa ja pirteän näköinen. Kollageeni kärsii auringosta ja siitä johtuen ajan kanssa iho muuttuu vanhan nahan näköiseksi. Nyt tuli sekin selvitettyä.


4. askel: Stressi pois!

Stressi on niin viime vuotta. Vaikka stressi joillekin aiheuttaa ruokahaluttomuutta (mikäs sen parempi keino laihtua), se aiheuttaa samalla myös immuunipuolustukselle ongelmia ja ennen kuin huomaammekaan, olemme flunssassa. Ja toiset meistä syövät naksuja ja muita stressiinsä (se siitä laihtumisesta).
Jos kuulut niihin ”onnekkaisiin”, jotka eivät stressaantuneina saa syötyä mitään, olet hieman pulassa. Tällainen laihtuminen on epäterveellistä sen takia, ettei iho piukistu samaa vauhtia. Vaikka naamasi laihtuisikin, niin erityisesti silmäpussisi korostuvat. Onko se sitten kivaa?

Edellisten kaltaisten ruokahalumuutosten lisäksi stressi saa usein aikaan iho-ongelmia. Finnejä, näppyjä ja ihottumaa. Siinäs rutistelet ja raavit ja olo ei vaan parane.
Ja tiedätkö aftat? Ai et? No, viimeistään siinä vaiheessa tiedät, kun ikeniin tai huulten sisäpinnoille ilmestyy sellaisia valkoisia läiskiä, jotka ovat pirun kipeitä ja pitkään. Ne ovat oikeasti suun limakalvon haavaumia. Näitä arvellaan ilmestyvän jopa puolelle ihmisistä jossain vaiheessa elämää, mutta silti niiden syntyä ei oikeastaan tunneta. Sen verran tiedetään, että yksi syntysyistä on stressireaktio. Toinen on C- ja B12-vitamiinien puutostila.
Suutele siinä kultaasi, kun jokainen pusu vaatii kipulääkettä.

Ai, huomasit juuri olevasi stressaantunut?
Hommaa hoito, tai bylsi kultaasi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen seksielämä (se ei ole säännöllistä, jos teet sitä kerran vuodessa!) 2-3 kertaa viikossa vähentää stressiä, aiheuttaa kaloreiden kulumista ja saa sinut näyttämään 10 vuotta nuoremmalle. (”Rouvahan on nuorekas, taidatte harrastaa vaakamamboa useinkin!”)

Ai, seksi ei juuri nyt nappaa? Ei seiso vai ei vaan haluta?
No, chillaa ensin paikat ja halut kuntoon. Tunge cd-soittimeesi vaikka levyllinen valaiden laulua, jos sitä haluat kuunnella, tai tuunaa winamp soittamaan jotain chillausnettiradiota jos se on enemmän tyyliäsi. Pääasia, että rauhoitut ja päästät stressin ulos. Samalla kun laitat vielä laventeliöljyä kynttilälyhtyyn tai pirskotat sitä huonetuoksuna esimerkiksi tyynyliinaan, niin saat rauhoittavan ilmapiirin ja mukavantuoksuisen kodin.

Töissä on raskasta ja kultakin on kuukautisissa?
Häädä kulta kotiinsa tai vanhempiensa luokse yhdeksi illaksi, hae Makuunista lempileffasi ja käperry sohvaan torkkupeittosi alle. Pöydälle lasillinen punkkua, valot himmeälle ja elokuvailta voi alkaa. Tällainen ilta saa ihmeitä aikaan stressille ja järjelle.


Otitko opiksesi näistä asioista? Otit tai et, mieti hetkisen aikaa seuraavaa:
Oma kehomme on temppeli, jota voimme ainoastaan itse palvoa. Ja jokaisesta meistähän se on kiinni, haluammeko temppelimme olevan rapistuva kivikasa vai upea Taj Mahal?

Ja kuten sanottu. Siinä vaiheessa, kun kaikki luonnolliset ja luontaisenkaltaiset keinot alkavat ehtyä on aika jättäytyä töistä sairaslomalle ja suunnata vaikka Tallinnaan kauneuskirurgin käsittelyyn. Kyllä silläkin keinolla saa pari vuotta iästään pois. Ja pari nollaa tilin saldosta.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta