Sateenkaarilippu (juttukommentit)

Viime päivinä uutisia seuratessa olen ihmetellyt miten paljon homoja on rauhanmarsseissa sateenkaarilippu liehuen ollut. Tänään vasta luin että rauhanaktivistit ovat
"varastaneet" symbolin omaan käyttöönsä.

Ikävää että tuollainen nätti symboli uhkaa yleistyä niin ettei siitä enää tunnista "omiaan".
Olen itsekin pannut merkille sateenkaariliput rauhanmielenosoitusten yhteydessä. Ne eivät kuitenkaan ole täysin identtisiä gay-liikkeen nykyisen sateenkaarilipun kanssa, koska rauhanliikkeen sateenkaarilipussa on seitsemän raitaa (lila-turkoosi-sininen-vihreä-keltainen-oranssi-punainen), kun taas homoliikkeen sateenkaarilipussa on nykyään vain kuusi raitaa (turkoosi puuttuu). Sitä paitsi rauhanliikkeen käyttämissä sateenkaarilipuissa on yleensä kirjoitettuna sana "pace" eli rauha(a).

En ole aivan varma, mistä rauhanliikkeen käyttämä sateenkaarilippu on peräisin, mutta käsittääkseni sitä on alettu käyttää vasta Irakin sodan vastaisissa mielenosoituksissa. Sana "pace" käyttäminen viitannee siihen, että symboli on peräisin Italiasta (se ei siis ole väärin kirjoitettu "peace", kuten joissain lehdissäkin on arveltu). Joka tapauksessa lipun sisältämä symboliikka on sama kuin gay-liikkeen sateenkaarilipussakin, eli moniarvoisuuden ja erilaisuuden suvaitsemisen ja kunnioittamisen korostaminen. Mikä sen paremmin maailmanlaajuiselle rauhanliikkeelle sopisikaan.

Vaikka sateenkaarilippu onkin vakiintunut nimenomaan gay-liikkeen symboliksi, sitä käytetään toki muissakin yhteyksissä. Esim. Perussa maan intiaanijärjestö käyttää sitä tunnuksenaan. Sateenkaarilippua ei liioin koskaan ole "suojattu" (valtiolippujen ja kansainvälisten yhteisöjen lippujen lailla), siten että vain homoliike saisi käyttää sitä.
Voi homokultaseni!

Jos kyseltäis ympäriinsä, että mitä sateenkaari-lippu edustaa, tuskin monet oikeasti osaisivat vastata. Tarkoitan lähinnä tilastollisesti ajateltuna. Se on GLBT-kansan omakseen otettu merkki... Sillä ei ihmiskullat ole mitään copyrihgtiä.

Ja että miks se on rauhanmerkki? Jos olette Raamattunne lukeneet, niin varmaan ootte törmänny kertomukseen Nooasta ja arkista. Jumalahan antoi sateenkaaren liiton merkiksi luomakunnan ja Jumalan välisestä rauhasta...

Joo...

eräs teologian ylioppilas
Sateenkaarilipun salaisuus ei tosiaan välttämättä avaudu kaikille, tosin arvelisin, että se Suomessakin on kyllä tulossa entistä enemmän tunnetuksi, esim. gay pride -paraatien myötä. USA:ssa symboli on jo selvästi tunnetumpi.

Voi tietysti olla, että 1 Moos 9, jossa kerrotaan Jumalan ja Nooan liitosta, on rauhanliikkeen sateenkaarilipun taustalla, mutta en pidä tätä kovin todennäköisenä. Tämä kohta puhuu ensinnäkin Jumalan antamasta lupauksesta, joten se ei kovin luontevasti sovellu ihmisten väliseen rauhaan. Toisekseen sateenkaari liitetään kertomuksessa nimenomaan juuri päättyneeseen vedenpaisumukseen: Jumala asettaa kaarensa pilviin, jotta hän kaaren näkyessä (sateenkaari näkyy yleensä vain sateella) muistaisi lupauksensa olla hukuttamatta maata uudelleen veden alle. Kohta ei siis liity rauhaan sodan vastakohtana, vaan juuri maan ja sen asukkaiden (ihmisten ja muun luomakunnan) pysyvyyteen. Jumala ei enää toista kertaa tule tuhoamaan heitä vedenpaisumuksella. Sateenkaaren ottaminen yksin tällä perusteella rauhan symboliksi tuntuu jotenkin kaukaa haetulta.
  • 5 / 28
  • Zeppelin
  • 27.3.2003 12:31
No gay-kansan tunnuksena sateenkaarilipun käyttö tuntuis olevan vähintään yhtä kaukaa haettua. Tai ainakin sen tunnuksien selitykset sopii ihan kenelle ja mihin vain:

Punainen - elämä

Oranssi - parantava voima

Keltainen - aurinko

Vihreä - luonto

Sininen - harmonia

Purppura (violetinpurppura) - yhteishenki

Mutta haitanneeko tuo...
Aivan, rauhanliikkeelle nuo aatteet sopivat aivan yhtä hyvin kuin gay-liikkeellekin. Halusin vain osoittaa, ettei rauhanliikkeen sateenkaarisymboli ainakaan itsestäänselvästi ole peräisen vedenpaisumuskertomuksesta. Yleensähän kansalliset ja ideologiset symbolit ovat melko mielivaltaisia ja saavat selityksensä ennemminkin historiallisista sattumista kuin suunnittelusta ja harkinnasta.
Sateenkaarelle löytyy vielä ainakin yksi näkyvä käyttäjäkunta: luontais- ja vaihtoehtohoidoista innostuneet.

Sain yllättäen kouraani Sateenkaarisanomat -nimisen julkaisun, jonka luulin ensin sisältävän asiaa esim. sateenkaariperheille. Mitä vielä. Kyseinen lehdykkä mainostikin leväuutekapseleita, intialaista hierontaa, arkkienkeliterapiaa, metsän hengettärien energioiden talteenottoa ja tarot-korttiennustusta.

Mutta miten se sateenkaari siihen liittyi? Sitä ei kerrottu.
Kuusivärinen sateenkaarilippu on nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnus. Rauhanmielenosoituksessa on näkynyt hieman erilaisia sateenkaarilippuja, ainakin seitsenraitaisia olin uutiskuvissa havaitsevinani paljonkin. Todennäköisesti siellä vilahti kuusiraitaisiakin - ne kun näyttävät kovin samalta.

Sateenkaarihan on erilaisissa kulttuureissa kautta aikain kuvannut seksuaalisuutta, elämänmyönteisyyttä, henkisiä arvoja ja muutenkin kaikkea myönteistä, joten sateenkaarilippu sinänsä sopinee moniin tarkoituksiin ja kuvaamaan useita asioita.

Toivotaan tietysti, että nimenomaan kuusiraitainen sateenkaarilippu pysyy meidän lippuna. Olen ilokseni Helsingissäkin havainnut parilla parvekkeella sellaisen liehumassa. Hienoa!
... ja tarkemmin katsoenhan tuo sama linkki löytyy myös tämän sivuston Gay Pride -osiosta, joten what else is new...
sellainen vielä, että rauhanmarssijoiden satenkaarilipuissa ovat värit monesti menneet "alhaalta ylös" homolippuun verrattuna, eli punainen on alimmainen raita.
  • 12 / 28
  • namenamename
  • 21.5.2003 18:24
Mistä saisi hankittua kunnollisen gay-lipun (siis ei mitään taskukokoa), vai joudunko askartelemaan itse?
Tarkoittaako tänään tänään vai nykyään? Viime vuonna sateenkaaritavaraa oli myynnissä Helsinki Priden aikaan DTM:ssä. Sateenkaarilippu, iso, maksoi n. 60-70 euroa. Stockmannilla ei sellaista lippua edes tunnettu viime vuonna, vaikka heillä on lippumyynti.
Niitä lippuja on parhaillaan tänään DTM:ssä myynnissä muun sateenkaaririhkaman kanssa. Liput valmistaa Sateenkaariperheet ry ja sieltäkin niitä saa, osoite
perheet@seta.fi tai puh. 09-681 2580. Ison lipun hinta on 30 euroa (halpa) ja pieni tyynyliinan kokoinen 10 euroa

DTM:n brunssi (11 euroa) oli erilaisissa muovilaatikoissa niin ,että en päässyt perille, miten toimintaan ja henkilökunta oli tänään vähäpuheista (meni yöllä myöhään). Join kahvin ja jaloviinan pullan kanssa 6 euroa (ei paha).

Klo 15 alkaa paneeli ja klo 17 päätilaisuus.
Lippuja ei näkynyt Sateenkaariperheiden kotisivuilla. Pitää kai soittaa tai meilata sinne ja kysyä tilannetta. Oliko niissä tankoa mukana? Ylihinnoitellun Baffin Booksin loppuunmyynti on jo niin pitkällä, ettei sielläkään enää ole lippuja. Sateenkaarilippuhan on myös rauhanliikkeen symboli ja Suomen Rauhanpuolustajat myy lippua, jossa lukee keskellä Pace - tavallaan sellainen olisi ihan hauska kansainvälisillä pridemarsseilla.

Jos Sateenkaariperheiltä ei lippuja saakaan tai jos joku tietää muuten paremman paikan hankkia sellaisen, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan.


Edit: Ei tässä toiminutkaan HTML, joten otin tägit pois.
Näin Riian pridessä EU-lipun, jossa tähdet olivat eri sateenkaaren väreillä. Tietääkö kukaan, mistä sellaisen voisi saada?
Sateenkaarilippuja ja karhulippuja sekä kaikkea muutakin sateenkaarihenkistä tuotetta löytyy joulukuun alussa avatusta Q-Shop -verkkokaupasta!

Röyhkeästi markkinoiden,
ei-niin-mystery-shoppper Ilkka Q-Shop:ista

Ja Q-Shop löytyy osoitteestahttp://www.QLife.fi
Makeeta!

Olen jo ulkoiluttanut omaa sateenkaarilippuani. Lisää ulkoilutan lauantaina.
Sateenkaarilippua kehiin!


Pora-liike on jo matkalla Maneesikadulle, veikkaan. Demo Kreikan suurlähetystöllä alkaa klo 15.30.
Sateenkaariväellä olisi myös mielenosoitettavaa Kreikkaa vastaan. Viimeksi ranneliikkeessä oli juttua siitä, että Kreikan parlamentti ei hyväksy rekisteröityjä parisuhteita HLBTI-ihmisille, heteroille kylläkin, ja kreikkalaiset HLBTI-järjestöt kaipasivat kansainvälistä tukea.
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=7310
Hmm...
Entäs joulupukki, miten kauan hän saa olla yksipuolisesti vanha mies ja pukeutua punaiseen?
Vapaa-ajattelijoilla, rationalisteilla, ateisteilla, uskonnoista vapailla on käytössä vapaamuotoiset sateenkaariliput, koska etenkään mitään virallisia symboleita ei olekaan, kuten uskomuksilla on sitä kuviofetissipalvontaansa.

Mutta universaali, kaikille yhteinen, se alkuperäinen 8-värinen pohja on sateenkaarilipun osalta yleenstä käytössä ja eksklusiiviset alaryhmät, kuten aseksuaalit tai biseksuaalit käyttävät oman lippunsa mukaista väripohjaa.

Ateismillahan ei ole mitään virallsita symbolia, joten erottumiskuviona voi niin halutessaan käyttää vaikkapa universaalia atomisymbolia, josta yksi lenkki jätetään auki, vapaa-ajattelua kuvaamaan. Mutta muukin toki käy.

https://res.cloudinary.com/teepublic/image/private/s--1n4wa1vT--/t_Resized%20Artwork/c_fit,g_north_west,h_954,w_954/co_000000,e_outline:48/co_000000,e_outline:inner_fill:48/co_ffffff,e_outline:48/co_ffffff,e_outline:inner_fill:48/co_bbbbbb,e_outline:3:1000/c_mpad,g_center,h_1260,w_1260/b_rgb:eeeeee/c_limit,f_jpg,h_630,q_90,w_630/v1527798412/production/designs/2743026_0.jpg

Uutistekstissähän on mainittu vain kristinuskomuksen lippu ja uskontoja kohtaan suvaitsemattoman kristinuskomuksen muista uskonnoista käyttämä haukkumasana "pakanat" lippu, mutta muillakin uskomuksilla toki on sateenkaarilippuversionsa, eli hinduilla, muslimeilla, juutalaisilla, buddhalaisilla jne.

Sateenkaarihan ei oikeastaan ole mitenkään mukana kristinuskomuksessa (ut:ssä), vaan se esiintyy juutalaisuudessa, mooseksen tarinoissa siinä tragediassa, jossa se jahve-jumala suutuspäissään hukuttaa liki kaikki maailman ihmiset, kaikki viattomat lapset, kaikki viattomat mummut, ... ja siten laivaesittelynsä jälkeen se jahve-jumala ilakoi sateenkaarella sitä kun se vie sen jäljelle jättämänsä perhekunnan laivalla rannalle, jotta se perhekunta voi jatkaa sukurutsaisesti sukuaan ... Joten ei oteta sateenkaarevasti mallia moisista.
Jossain vaiheessa on kai unohtunut, että sateenkaarilippu ei symbolisoi itse sateenkaarta, vaan jokaisella värillä on oma symboliikkansa. Jokaisesta kulttuurista löytynee oma mytologiansa sateenkaarelle, itseäni viehättää varhaiskristittyjen taivaalle ilmestyvä sateenkaari symbolisoi valontuojaa, Luciferia. Lieneekö sattumaa, että sateenkaarikansan lipusta löytyy nykyään enää kuusi väriä! Puhumattakaan miten arjalaisen vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen Jeesus kristillisessä symboliikassa vastaa mielikuvaani Luciferista; olihan Lucifer Jumalan suosikki, kaunein kaikista arkkienkeleistä!

Kristillistä problematiikkaa käsittelee myös homokulttuuri omine ikonineen: Madonna ja Divine, joita palvottiin yökerhossa nimeltä Heaven... Runollista myös sekin, miten HIV/Aids tunnettiin nimellä The Saints Disease, varhaisimmat uhrit linkitettiin The Saints nimiseen Nykiläiseen megadiscoon.

Niin kristittyjä kuin sateenkaarikansaa yhdistää muukin kuin tuo iankaikkinen vastakkainasettelu, onhan molemmat kansat olleet uhattuina aikojen saatossa minkä milloinkin toimesta ja aika usein toinen toistaan syytellen ja tästä voimaantuen. Koska Corona, tänä vuonna San Franciscossa ei järjestetty Hunky Jesus-kisaa (ja Berliinin fetissiviikonloppukin peruttiin).

*edit: selviän tästäkin:
https://www.youtube.com/watch?v=1F81S50xL8I
"Voi homokultaseni!

"Jos kyseltäis ympäriinsä, että mitä sateenkaari-lippu edustaa, tuskin monet oikeasti osaisivat vastata. Tarkoitan lähinnä tilastollisesti ajateltuna. Se on GLBT-kansan omakseen otettu merkki... Sillä ei ihmiskullat ole mitään copyrihgtiä.

"Ja että miks se on rauhanmerkki? Jos olette Raamattunne lukeneet, niin varmaan ootte törmänny kertomukseen Nooasta ja arkista. Jumalahan antoi sateenkaaren liiton merkiksi luomakunnan ja Jumalan välisestä rauhasta...

"Joo...

"eräs teologian ylioppilas"

Sateenkaarilipun suunnitellut homomies oli erittäin tietoinen sateenkaaren raamatullisesta symboliikasta, ja juuri symbolin raamatullisuus sai hänet liittämään sen homoliikkeeseen. Aivan loistava veto. Erityisesti sen takia, että nyt kristityt marisevat loputtomiin symbolinsa "varastamisesta".