Homomyönteisiä uskonnollisia yhteisöjä Suomessa

  • 1 / 4
  • patu
  • 18.10.2010 0:23
Itse en ole kuulunut ev.lut. kirkkoon 20 vuoteen, enkä tarvitse uskonnollista yhteisöä mutta nyt tämän uusimman kirkostaeroamisaallon aikana on tullut mieleen, että monet syvästi kristilliset homot ja lesbot saattavat joutua tavallaan tyhjän päälle erotessaan kirkosta, jonka huomaavat syrjivän itseään.

Ajattelin siksi, että voisimme koota tähän keskusteluun homoseksuaaleihin myönteisesti suhtautuvia uskonnollisia yhdyskuntia Suomesta. Katsoin maailmanlaajuista hakemistoa http://www.gaychurch.org/Find_a_Church/find_a_church.htm , mutta siihen ei ollut listattu ainuttakaan yhteisöä Suomesta. Yhdysvalloissa ja kai joissain muissakin maissa toimii vain homoseksuaaleille suunnattu Metropolitan Community Church, mutta tiettääkseni silläkään ei ole haaraa Suomessa. Lisäksi monissa maissa ovat vapaamielisemmät kirkot osallistuneet "Welcoming Church" projektiin, jolla pyritään nimenomaan siihen, että seurakunnat näkisivät seksuaalivähemmistöjen tarpeet ja toivottaisivat heidät tervetulleiksi tasavertaisina jäseninä muiden rinnalla. Ja tämän lisäksi monissa kirkoissa on tietysti myös GLBT-vähemmistölle suunnattuja erityisryhmiä.

Suomessa tulee mieleen lähinnä Setan piirissä toimivat uskonnolliset ja hengelliset ryhmät, joskaan en ole varma, onko niistä apua nykyiseen tilanteeseen, koska ne usein järjestävät sateenkaarimessuja ev.lut. kirkon piirissä.

Tiedossani kuitenkin on, että ainakaan Suomen kveekarit http://www.nbl.fi/~nbl1508/ ja unitaariuniversalistit http://www.netlife.fi/users/antti.pelkola/uu/ eivät millään tavoin tuomitse homoseksuaalisuutta, ovat muutenkin hyvin vapaamielisiä ja tiedän useampien homojen ja lesbojen kuuluvan ainakin ensiksi mainittuun.

Kveekarit ovat noista kahdesta ehkä uskoltaan "kristillisempiä", ja heillä on hiljaisia hartauksia, joissa ihmiset hiljentyvät lähestyäkseen Jumalaa, ja puhuvat vain tuntiessaan suurta tarvetta lausua jotain tärkeää. Unitaariuniversalistit ovat taas hakeneet kosketusta myös muihin uskontoihin, ja maailmalla heidät usein lasketaan omaksi uskontokunnakseen, joskin hekin ovat lähtöisin kristillisestä kirkosta. Unitaariuniversalistien hartaudet muistuttavat ehkä ulkoisesti enemmän perinteisiä kristillisiä jumalanpalveluksia, koska niissä puhuu pappi tai joku seurakuntalainen, mutta niissä käydään myös yleistä keskustelua, ja aihe voi olla melkein mikää tahansa, kunhan nyt on jotenkin sidoksissa hengelliseen elämään. Hartauksissa saattaa olla myös elementtejä muista uskonnoista tai aivan uusia innovaatioita. Kummallakaan ei ole varsinaista uskontunnustusta, vaan lähinnä yleisiä periaatteita, ja niiden jäsenet pyrkivät löytämään hengellisen tiensä yhdessä, mutta muiden komentelematta heitä noudattamaan jotain tiukkaa oppia.

Tietääkö joku muu Suomesta muita homomyönteisiä uskonnollisia yhteisöjä?
  • 2 / 4
  • Public eye
  • 19.10.2010 10:58
Vaihtoehtona kirkosta eroamiselle voi liittyä myös Facebook-ryhmään, jossa otetaan selkeästi kantaa kirkon homoseksuaalisuuten suhtautumisen muuttamiseksi. Ryhmän jäsenmäärä ei vielä tavoittele kirkosta eronneiden lukemia, mutta pitkälle toistakymmentä tuhatta jäsentä siinä jo on ja lisää tulee.

Ryhmän nimi on: Kristitty ei tuomitse rakkautta: homokielteisyys ei kuulu kirkkooni

http://www.facebook.com/index.php?lh=ea011c32403fe5e1815cb4d921fd325d&#!/pages/Kristitty-ei-tuomitse-rakkautta-homokielteisyys-ei-kuulu-kirkkooni/103673299699033?v=wall
Kaikkein lähimpänä on ekumeeninen Yhteys-liike, jossa olen itse toiminut aktivistina yli 10 vuotta ja jonka johtohenkilöiden kanssa olen toimittamassa teosta Saanko olla totta? Sen julkaisee Gaudeamus maaliskuussa 2011. Esim. yksi kirjan toimittajista on Liisa Tuovinen, itse Yhteys-liikkeen perustajahahmo ja ev.lut. kirkon rovasti. Kirjassa tulee mm. kaksi aktivistia Yhteys-liikkeestä ulos itse lesbolaisina sielunhoitajina ja teologeina. Lisäksi yksi suomalainen tunnettu psykoanalyytikko tulee itse ulos itse homona ja homot hyväksyvänä psykiatrina. Kaksi opettajaa tulee ulos kaapista itsensä hyväksyvinä opettajina ja he kertovat miten koululaisia pystyy parhaiten auttamaan hyväksymään itsensä.

Yhteysliikkeellä on myös lähimmäisverkosto, jonka kautta saa yhteyden sellaisiin teologeihin ja sielunhoitajiin, jotka varmasti hyväksyvät hlbti-asiakkaan asiantuntevasti ja asiakkaan omilla ehdoilla.

Kirjan julkaisee Gaudeamus maaliskuussa 2011 Sexpon järjestämässä suuressa koulutusseminaarissa.

http://www.yhteys.org/

http://www.sexpo.fi/?neuvonta
  • 4 / 4
  • Torontosta
  • 20.10.2010 3:02
Meilla ei ole mitaan (kasotaan yli) gay asiakkaita vastaan kirkoissa, mita faith he ovatkin. Heidan ovissaan ja mainos tauluissaan on sateenkaarilippu. Welcome.