Kokkolassa kristillisessä tapahtumassa tulossa eheytyshenkinen puheenvuoro

Helsingin Sanomat kertoo, että Kokkolassa syyskuussa järjestettävässä ruotsinkielisessä Kyrkhelg-tapahtumassa puhuu teologi, joka ”kieltäytyi homoudestaan” ja löysi rakkauden naisen kanssa ( https://www.hs.fi/suomi/art-2000010659357.html )

Puhujiin kuuluu teologi Ray Baker, joka kertoo homoseksuaalisuuteen liittyvästä kokemuksestaan ohjelmanumerossa ”Varför jag inte är gay trots att jag gillar killar” (suomeksi ”Miksi en ole homo, vaikka pidänkin miehistä”). Baker on kertonut kieltäytyneensä ”homoseksuaalisista haluistaan”, minkä jälkeen hän päätyi avioliittoon vaimonsa kanssa. Tästä hän on kirjoittanut myös kirjan.

No tämä Ray Baker taitaa olla biseksuaali, ja kykeneväinen siksi löytämään rakkauden naisen kanssa. Koska homoseksuaaliset suhteet ovat hänelle ”kielletty hedelmä”, määritti se kenties hänen kokemustaan omasta identiteetistä vahvasti homoseksuaalisuuden suuntaan - biseksuaalisuuden mahdollisuus jää tällaisissa tapauksissa usein hahmottamatta, kun katsomuksen mukaan kaikki ei-heterosta eroava on etääntymistä ideaalista.

Usein näissä ns. eheytymistä kuvaavissa puheenvuoroissa esimerkkitapauksissa on biseksuaalisuus, ja kiinnostus samaan sukupuoleen on leikattu pois. Homoseksuaaleille tällainen ”katseen” suunnan kääntäminen ei luonnollisestikaan ole mahdollista.

Seksuaalisuuden moninaisuuteen perehtynyt psykologi Jari Aho ei Helsingin Sanomien mukaan niele ajatusta siitä, että Bakerin kokemus voisi toimia muille seksuaalisuutensa kanssa kamppaileville jonkinlaisena vaihtoehtona: ”Vaihtoehtona on siis se, että et ole oma itsesi?”