Luther-säätiö sai oman piispan..

Onko kirkko oikealla tiellä.. ainakin nyt itsestä tuntuu siltä:

<Vastavihitty Luther-säätiön piispa taistelee homoutta vastaan
Rovasti Matti Väisänen vihittiin Suomen Luther-säätiön piispaksi lauantaina.

Suomalainen kansankirkko ainakin narahti liitoksissaan tänään, kun Luther-säätiö sai ensimmäisen piispansa Helsingissä (20.3.2010)

Teknisesti ruotsalaisen sisarjärjestön Lähetysprovinssin nimiin vihitty uusi piispa, teologian tohtori Matti Väisänen on teologisesti äärivanhoillisen säätiön vastaveto muulle kirkolle, joka vihkii naispappeja ja haluaa rukoilla homoparien puolesta.

Esimerkiksi evankelisluterilaisen kirkon piispainkokouksen tuore linjaus, että homoparien puolesta voi rukoilla kirkossa, on Väisäsestä "mieletön ja farisealainen ratkaisu".

"Homous on varhaislapsuudessa saatu psyykkinen vamma, jonka hoitaminen on työlästä. Kristillinen kirkko on taisteleva kirkko, joka taistelee tällaista syntiä ja ihmisen tuhoutumista vastaan. Synti saa aina uusia ilmenemismuotoja."

Väisänen kertoo YLE Uutisille, ettei aio erota evankelis-luterilaisesta kirkosta, sillä se olisi pakenemista.
Kristillisen kirkon paimenet ovat Väisäsen mukaan vanhastaan puolustaneet kristillistä seurakuntaa jopa marttyyriuteen saakka ja todelliset paimenet eivät hänen mukaansa pakene.

- Jos he ottavat pappisviran meidän kirkossamme minulta pois, niin he voivat sen tietenkin tehdä. Ei se muuta minun elämääni oikeastaan millään tavalla, Väisänen sanoo.

Evankelis-luterilaisella kirkolla ja Luther-säätiöllä on merkittäviä opillisia kiistoja. Säätiön edustajien mukaan kirkko ei pelaa enää Raamatun säännöillä.

- Kirkko olkoon kirkko eikä vain jokin tämän maailman peilikuva, joka pitää yllä jotain inhimillistä uskonnollisuutta yhteiskunnassa ja toistelee hengellisillä fraaseilla samoja asioita, joita yhteiskunta muutenkin käsittelee.

- Kirkosta on tulossa valtakunnallisen politiikan ja kunnallispolitiikan jatke, moittii Väisänen.

Väisänen sanoo, että mediassa Luther-säätiöstä on nostettu esille vain naispappeus ja suhtautuminen homoihin. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin laajemmin suhtautumisesta Raamattuun.>

Tuleva arkkipiispa Kari Mäkinen katsoo, että Luther-säätiön toiminta merkitsee säätiön oman kirkon perustamista. Ruotsin lähetyshiippakunta vihki runsas viikko sitten säätiölle oman piispan, mikä oli Mäkisen mielestä merkittävä irtiotto evankelis-luterilaisesta kirkosta.

A-Studion haastattelussa Mäkinen katsoi, että Luther-säätiön piirissä toimivan uuden piispan Matti Väisäsen olisi parempi erota evankelis-luterilaisesta kirkosta.

- Pidän aika mahdottomana, että Väisänen voisi jatkaa meidän kirkkomme pappina, sanoi Mäkinen.>
  • 2 / 7
  • Jusa
  • 30.3.2010 14:29
Luther-säätiön piispa tuomiokapitulin käsittelyyn

23.3.2010 13:03
STT

Matti Väisänen

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli ryhtyy käsittelemään Luther-säätiön piispaksi vihityn Matti Väisäsen tapausta. Tien päässä saattaa olla Väisäsen erottaminen pappisvirasta.

"Piispanvirka on julkinen virka, jota ei voi noin vain ottaa", sanoo hiippakuntadekaani Ari Hukari.

Hukari kertoo, että asia on esillä tuomiokapitulin istunnossa aikaisintaan parin viikon päästä. Silloin todennäköisesti pyydetään selvitys tutkinta-asiamieheltä.

Selvityksen jälkeen luvaton piispanvihkimys menee kurinpitoasiamiehen tutkittavaksi ja lopuksi tuomiokapitulin päätettäväksi.

Väisänen, 76, jäi aikanaan eläkkeelle Kansanlähetyksen pääsihteerin tehtävästä. Hän on kuitenkin edelleen Tampereen hiippakunnan pappi, sillä pappisoikeudet eivät lopu eläkeikään.

Väisäsen vihki lauantaina piispaksi ruotsalaisen Missionsprovinsenin piispa Arne Olsson. Konservatiivinen Missionsprovinsen ja naispappeutta vastustava Luther-säätiö eivät kumpikaan ole perustaneet omaa kirkkokuntaa, vaan haluavat vaikuttaa luterilaisen kirkon sisällä.
  • 3 / 7
  • Jussi
  • 31.3.2010 12:59
Eräällä tavalla mielenkiintoinen ja jännittävä jatkokertomus. Saa nähdä miten kauan säätiö voi toimia kirkon sisällä jossa sen toimijat ovat kirkon palkkalistoilla ja piispa nauttii eläkettä. Säätiöllä aikaa kerätä varoja mistä niitä sitten saavatkaan.
Nähdäkseni tässä on tietty "kauhun" tasapaino jossa säätiö ei halua irtautua kirkosta eikä kirkko halua suin päin heittää heidät "pellolle" samasta hyvin maallisesta syystä kuin raha. Säätiö joutuisi taloudellisesti koville kirkon ulkopuolella ja kirkon tulot vähenisivät entisestään kun siitä erottaisiin liittyäkseen uuteen Luther-lahkoon. Tämä on tietenkin oma kotikutoinen päätelmäni joten aika saa näyttää minkälaisia käänteitä näemme tässä köydenvedossa.
  • 4 / 7
  • Public eye
  • 31.3.2010 13:11
En tiedä, kuinka suuri kannattajakunta Luther-säätiöllä on. Minusta tuntuu kuitenkin siltä, että poppoon erottua valtakirkosta se kutistuisi hiljalleen omaan mahdottomuuteensa ja jatkaisi pitkän päälle elämäänsä suhteellisen unohdettuna yhden-kahden asian liikkeenä vain muutamien fanaatikkojäsentensä voimin. Koska kirkon jäsenistöstä suurin osa viis veisaa opillisista riidoista ja jatkaa elämäänsä omalla tavallaan, valtaväestöön tällä tuskin olisi muuta vaikutusta, kuin että kirkkoon liittyvä negatiivinen uutisointi mediassa vähenee.

Mutta kirkon sisällä tästä on tietenkin tarkempi kuva ja ennuste, joka saattaa poiketa kovastikin omastani...
  • 5 / 7
  • valtsu
  • 1.4.2010 15:43
Luther-säätiöllä näkyy olvan oman sivustonsa mukaan jumalanpalvelusyhteisöjä (lienee uussuomeja ja tarkoittanee maallikkokielellä seurakuntia) 21:llä paikkakunnalla. Ulkopuoliselta tarkkailijalta vaikuttaa siltä, kun että LS:ssä ytimenä ovat teologit eivätkä maallikot niin kuin monissa muissa liikkeissä.

Vastaavanlaista puhdasoppisuusliikehdintää on ollut aikaisemminkin. Paavalin synodi vastusti aikoinaan voimakkaasti naispappeutta ja lienee vielä hengissä. 1920-luvulla vaikutti ns. tunnustuksellisuus, joka aluksi toimi kuten LS kirkon sisällä, mutta järjestäytyi lopulta omaksi kirkkokunnakseen vuonna 1929. Nyt Suomen tunnustuksellinen luterilainen kirkko on kutistunut Wikipedian tietojen mukaan 300:n hengen kirkoksi, joka toimii Helsingissä ja Lahdessa.
Naispappeuden ja parisuhteiden siunaamisen vastustaminen näyttää heilläklin olevan esillä.

Uskon ja uskonnonvapauden nimissä suon kaikille näille puristeille ja vaikkapa myös amerikkalaisille uususkonnoille ja evankelikaalisuudelle vapauden iskeä toisiaan kalloon 2k vanhoilla kirjoituksilla, mutta kun riidat ja vihanpito leviävät muualle yhteiskuntaan ymmärrykseni loppuu nopeasti.
Radio Dein päätoimittaja Rostamo:

"Luther-säätiö on kymmenen vuotta sitten perustettu, pieni ja teologisesti vanhoillinen jumalanpalvelusyhteisö, jonka 20 pappia palvelee paria tuhatta jäsentään 21 paikkakunnalla.

Voisi kuvitella, että he ovat kuin hyttysen ininä Suomen noin neljän miljoonaan luterilaisen joukossa, mutta kärpäsestä onkin kasvanut aikamoinen härkänen kirkkomme johtajille. Ensinnäkin yhteisön toiminnassa on mukana Suomen ev.lut kirkon vihittyjä pappeja, jotka kirkkomme järjestyksen mukaan ovat alaisia kukin sille piispalle, jonka hiippakunnan seurakunnassa ovat viimeksi toimineet.

Toisaalta yhteisö aika ajoin harjoittaa sellaista Suomen kirkon järjestyksen vastaista toimintaa, johon kirkon on vastattava ja yleensä vielä mediassa ennen kuin asiaan on edes pystytty paneutumaan. Vuosia sitten Luther-säätiö ei suostunut antamaan ehtoollista jumalanpalveluksessa vierailleelle piispa Eero Huoviselle. Se taisi olla ensimmäinen mediakohu.

Sittemmin Luther säätiö liittyi jäseneksi ruotsalaiseen Missionprovinssiin, joka on jotenkin aivan irrallinen vanhoillisten perustama hiippakunta Ruotsissa. Kenian luterilaisen kirkon piispa antoi tietynlaisen alkusiemenen hiippakunnalle vihkimällä sen piispat. Suomen kirkko ei enää suostu vihkimään naispappeja vastustavia pappeja ja sen takia vanhoilliset tarvitsivat tämän reitin saadakseen itselleen uusia pappeja.

Seuraava lööppi saatiinkin aikaiseksi, kun nämä Ruotsin Lähetysprovinssin Suomeen vihkimät papit suorittivat kasteita. Kirkko nikotteli hetken, mutta hiljaisuudessa on ollut pakko hyväksyä nämä kastetut myös Suomen ev.lut kirkon jäseniksi, sillä teologisesti ei ole perusteita kastaa heitä uudelleen. Voisi sanoa, että sunnuntaina kirkon ämpäri tuli täyteen, kun ruotsalaisen Lähetysprovinssin piispat ja Kenian arkkipiispa vihkivät Luther-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Matti Väisäsen Lähetysprovinssin piispaksi lähetysalueenaan Suomi. Piispana Matti Väisänen vastaa erityisesti Lähetysprovinssin vihkimistä suomalaisista pastoreista ja vihkii uusia paimenia sen yhteyteen."

Minusta itsestä tuntuu vain siltä, että kirkossamme pienmääräiset säätiöläiset, fundamentalistit, saavat suhteettoman paljon melua aikaan. Hyvä olisi päästä heistä eroon.. pitäköön sitten omia missioitaan kuten Nokian "liike", joka erotettiin (erosi) kirkosta sen oman kirkosta poikkeavan kastekäsityksen + muun kirkon vastaisen opetuksen vuoksi (,jota ev.lut kirkko pitää harhaoppisena).
edit. Ja tietenkin on AT, joka pitää hlbt-ihmisiä lähetyskenttänään :)
  • 7 / 7
  • Public eye
  • 7.4.2010 15:48
Tampereen tuomiokapituli on pidättänyt Matti Väisäsen pappisvirasta, koska Väisäsen ryhtyminen piispaksi on kirkon järjestyksen vastaista. Tuomiokapituli aloittaa asian tutkinnan, mutta päätti pidättää Väisäsen virasta jo tutkinnan ajaksi. Tuomiokapitulin mukaan Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa ei ole sellaista hiippakuntaa, jonka piispa Väisänen voisi olla.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Luther-s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6n+V%C3%A4is%C3%A4nen+pid%C3%A4tettiin+pappisvirastaan/1135255923899