Aito uskovainen vaiko aito sekopää?

  • 1 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 4.2.2010 20:49
YLE:n Teema-kanavalla esitettiin juuri BBC:n tilaama dokumentti, jossa kysytään, olenko normaali? Usko ja henkisyys.

Pyskologi tarkkailee ja pohtii yhdessä erilaisten uskovaisten ja myös tieteilijöiden kanssa sitä, mikä oikeastaan on oikeata uskoa, mikä mielenvikaisuutta. Lopullista vastausta ei tietenkään saada, kenties ei koskaan.

Ohjelman alussa kerrotaan kahdesta ryhmästä, jotka molemmat kuulevat ääniä. Heistä osa väittää olevansa yhteydessä Jumalaan ja saavansa tältä ohjeita. Kysytään, miksi osa heistä diagnostisoidaan skitsofreenikoiksi, osa vakavamielisiksi uskovaisiksi. Puhutaan myös kielillä puhumisesta, joka liittyy erityisesti helluntailaisuuteen. Ihmeparantumisia esitetään hyvin orkestroidussa lavashowssa. Maailmankuulu saarnaaja ei suostunut haastateltavaksi ohjelmaan. Hän kerää seurakuntansa kassaan mittavan määrä rahaa. Tutkija totesi, ettei näitä ihmeparantumisia ole tutkittu kunnolla vaikkapa puolen vuoden kuluttua. Onko henkilö oikeasti parantunut syövästään tai vammastaan? Muistan itse jonkun suomalaisen naisen käyneen läpi jonkin seurakunnan kaikki ilmoitetut ihmeparantumiset. Tapauksia taisi olla sata. Yksikään ei todellisuudessa ollut parantunut. Hän julkaisi asian uskonnollisella keskustelulistalla. Jostakin kumman syystä teksti äkkiä katosi listalta.

Tiededokumentti uusitaan Teema-kanavalla lauantaina 6.2.2010 klo 17:10. Dokumentti on katsottavissa internetin kautta 5.3.2010 asti osoitteessa:
http://areena.yle.fi/video/727736

Mitä mieltä olette aiheesta katsottuanne ohjelman?
  • 2 / 8
  • gayfin
  • 5.2.2010 0:08
En ole katsonut Juhanin tarkoittamaa ohjelmaa, mutta entisenä uskovana (tausta vanhoillinen pietismi) voin kuitenkin ottaa pariin juttuun kantaa.

Ensiksi tuo niin kutsuttu kielilläpuhuminen. Siihenhän viitataan Paavalin kirjeissä, ainakin 1. korinttolaiskirjeessä ja muistaakseni roomalaiskirjeessä (en nyt jaksa kaivaa tekstejä esille). Pietistisissä liikkeissä tuo armolahja on aikalailla vaiettu kuoliaaksi, koska sitä ei esiinny (lue: harrasteta, teeskennellä) niissä. Ainakin entisessä omassa suuntauksessani kielilläpuhumiseksi selitettiin sitä, kun uskovaksi tullut entinen jumalaton puhuu ikään kuin uutta kieltä, Jumalan Sanaa. Kielillä puhumista ei mielestäni arvostetan ainakaan samalla lailla vanhoissa liikkeissö kuin vapaissa suunnilla. Helluntailaisten kokouksissa kielilläpuhumista seuratessani kuulin kummallisen, sekavan mökellyksen seassa ainakin Ruotsin kaupunkien nimiä, samalla kun joku vieressä oleva ihasteli "kaunista, taivaallista kieltä". Kielilläpuhumista pidetään ainakin tuntemissani helluntailiikkeen seurakunnissa ihan erityisenä Jumalan armona ja kädenojennuksena ja kaiketi merkkinä erityisestä Jumalan mielisuosiosta. Siksi paine kielilläpuhumisen tavoittelemiseen on sosiaalisten palkintojen toivossa (ja rangaistusten pelossa) valtava.

Parantumisihmeistä on jo keskusteltu muissa ketjuissa joten en enää laajemmalti puutu siihen. Muistutan vaan edelleen Markus Hirsilän tutkimuksesta "Jumala tekee ihmeitä ilman määrää". Oman, irralliset havaintoni ovat täysin samansuuntaisia Hirsilän kanssa.

Kiitti Juhani ohjelmavinkistä - pääsi huolimattomuuttani ohitse. Ehkä löytyy areenasta.
"Mitä mieltä olette aiheesta katsottuanne ohjelman?"

Katsoin ja se oli toinen sarjassa joita tämä psykologi tutkii koskien ihmisen kuvaa itsestään suhteessa ympäristöönsä. Ensimmäinen osa jonka myös katsoin käsitteli ihmisen kuvaa omasta kehostaan. Taidan katsoa seuraavatkin osat (areenalta). Vaikka molemmat osat käsittelivät eri aiheita niin ne kertovat meistä ihmisistä jotakin.
Jos aihe kiinnostaa suosittelen katseltavaksi. Muodostakoon jokainen oman mielipiteensä asiasta katseltuaan. Maailma on niin täynnä mielipiteitä että en taida rasittaa muita omillani.
Jaa, kielilläpuhumista tulisi tutkia suhteessa toisten uskontojen vastaaviin ns. transsitiloihin onko niissä yhteneväisyyttä. Vastaavanlaista fanaattisuutta mennä kaduille julistamaan on hinduilla ja islaminuskoisilla.
  • 5 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 6.2.2010 9:48
Kiinnostava ajatus. Ohjelmaa katsoessa mieleeni tuli, että onko muissa kulttureissa ja heidän uskonnoissaan vastaavia ilmiöitä, kuten kielillä puhuminen.

Oma koulutukseni taustana ja epäileväisenä ihmisenä muutenkin, olen tällä hetkellä sitä mieltä, että kaatumiset, ihmeparantumiset ja kielillä puhumiset ovat tulosta huolella ohjatusta joukkosuggestiosta. Ne eivät kestä kriittistä tieteellistä tarkastelua, kuten jo ohjelmassakin viitattiin.

Toisaalta - emme edelleenkään tiedä ihmisestä kuin vain pienen osan. Hämmästyttävin oli tuore uutinen, jossa tajuttoman, lähes kasvina olevan henkilön aivoista väitetään saadun loogisia vastauksia esitettyihin yksinkertaisiin kysymyksiin käyttäen nykyaikaisia aivokuvannoksia. Eri asia onko yhdellä tapauksella tieteellistä todistusarvoa.
"..Eri asia onko yhdellä tapauksella tieteellistä todistusarvoa."

Miksi minun pitäisi vain uskoa vain siksi että joku väittää jotakin. Toisaalla ketään ei ole niin helppo petkuttaa kuin ihmistä joka haluaa jotakin lupaamalla saavansa. Tuhannet Benny Hinnin tilaisuuksissa haluavat ihmeitä ja saavat. Todisteeksi riittää että itse näkevät omin silmin.

Jos kiinnostaa lukekaa Jiddu Krishnamurti.n "Tuntematon todellisuus" mielenkiintoinen teos ihmismielen toiminnasta ja tavoista petkuttaa itseään. Uskosta hän pohti mitä usko on? miksi uskomme? Jokaisen on tuohon itse vastattava eikä vain toista toisten sanoja.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti
  • 7 / 8
  • Ransom
  • 6.2.2010 16:28
JV: "... jossa tajuttoman, lähes kasvina olevan henkilön aivoista väitetään saadun loogisia vastauksia esitettyihin yksinkertaisiin kysymyksiin ..."

Ihmisen tajuntaa ei ole vielä selvitetty kovinkaan hyvin; Juhanin mainitsemaa esimerkkiä mukaillen voitaisiin kysyä, millaisessa tilassa ihminen on esim. unessa tai hypnoosissa. Nekin ovat eräänlaisia tajunnantiloja, joskin tilat eivät vastanne sen enempää valveillaoloa kuin koomaa. Erään teorian mukaan, jota kutsutaan agenttiteoriaksi, mitään varsinaista tajuntaa ei ole olemassakaan. Tajunta on meidän havaitsemamme aivojen kognitiivisten prosessien interaktioiden muodostama kokonaisuus. Osa näistä on yksinkertaisia, kuten tuntoaistimuksia ja osa monimutkaisempia, kuten looginen päättely. Näiden yhteistoiminnasta ja reaktioista ulkomaailmaan tuleviin ärsykkeisiin, syntyy kokonaisuus, jota kutsutaan ihmiseksi.

Ihminen voi siis olla "tajuissaan" (ja kykenevä toimimaan), vaikka osa hänen aivoistaan olisi tuhoutunut, sillä prosessit ovat hajautettuja ja robusteja ja toimivat, vaikka osa olisikin poissa käytöstä. Eräällä luennolla kerrottiin erään virkamiehen tapaus, jonka aivoista oli tuhoutunut 70%. Mies kävi kuitenkin töissä eivätkä perheenjäsenet havainneet mitään erikoista miehen käytöksessä.
Mutta sehän oli siis virkamies. Kukapa olisikaan huomannut mitään ;-D