Virsiä veisaamaan ja jouluevankeliumia kuulemaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi lauantaina 12.12.2009 YLE TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että islamin leviämisestä Eurooppaan on "ihan oikeasti syytä olla huolestunut". Räsäsen mielestä islamiin on syytä suhtautua vakavasti, koska siihen näyttää liittyvän radikaaleja levittäytymispyrkimyksiä ja vaatimuksia sharia-lain käyttöönotosta. Räsänen muistuttaa, että uskonnollinen tyhjiö on kaikkein vaarallisin, koska se voi täyttyä juuri radikaalin islamin negatiivisilla vaikutuksilla. Siksi hän kannustaa suomalaisia pitämään huolta omasta arvoperustastaan ja kristillisestä kulttuuriperinnöstä - myös kouluissa.

- Perinteet, kuten jouluevankeliumi, Enkeli taivaan -virsi tai Suvivirsi, ne ovat osa suomalaista kulttuuria. Ne kuuluvat kaikille. Yhtä lailla muslimiperheen kuin ateistiperheen lapsella on oikeus tutustua tähän kulttuuriperintöön. Se ei edes edellytä, että vanhemmilta kysellään erillisiä lupia siitä, saako lapsi katsoa seimikuvaelman, Räsänen sanoi.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/12/rasanen_islamin_leviamisesta_syyta_olla_huolissaan_1268516.html
  • 2 / 13
  • Public eye
  • 12.12.2009 15:25
Kovin mitättömäksi tuntuu Räsänen arvioivan kristinuskon houkuttelevuuden islamiin verrattuna.

Pelkkä muslimien läsnäolo Euroopassa aiheuttaa vaaran eurooppalaisten lankeamisesta jopa radikaalin islamismin pauloihin ja sharia-lain hyväksymisestä, mutta kristinuskon symboleihin ja rituaaleihin tutustuminen ei vaaranna millään tavalla ateistisen tai islamilaisen kasvatuksen saaneen lapsen omaa kulttuuriperintöä.
Avionrikkoja kivitettiin kuoliaaksi Somaliassa. Somalit ovat Suomen suurin islaminuskoinen vähemmistöryhmä.

Aviorikoksesta syytetty Mohamed Abukar Ibrahim kivitettiin julmasti kuoliaaksi. Hizbul Islam -nimisen ryhmän kapinalliset hautasivat aviorikoksesta syyttämänsä 48-vuotiaan Mohamed Abukar Ibrahimin rintaan saakka maakuoppaan ja alkoivat kivittää tätä, kunnes mies kuoli. Julma kivitys tapahtui maanantaina Afgoyessa noin 30 kilometrin päässä Mogadishusta. Kapinalliset olivat pakottaneet kylän asukkaat paikalle seuraamaan teloitusta. Nainen, jonka kanssa mies petti vaimoaan, tuomittiin saamaan sata ruoskaniskua.

Kapinalliset ampuivat myös samana päivänä kuoliaaksi murhasta syyttämänsä miehen. Ennen teloituksia kapinalliset ajautuivat tulitaisteluun, jossa kuoli kolme kapinallista. Osa kapinallisista olisi halunnut lykätä teloituksia. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hizbul Islam -järjestön kapinalliset toimeenpanivat teloitukset, joita on pidetty tyypillisinä kovan linjan al Shabaab -kapinallisryhmälle.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009121510785535_ul.shtml
Turun uuden Infotorin kielivalikoima painottuu islaminuskoisten kieliin ja maahanmuuttajien osuus Turun väestöstä lähestyy nopeasti perinteisen maahanmuuttajamaan Yhdysvaltojen prosenttilukuja. Yhdysvalloissa ulkomailla syntyneiden osuus kokonaisväkiluvusta oli viime vuonna 12.5%.

Turku on kansainvälistymässä nopeasti. Tällä hetkellä Turussa jo 12 000 henkilöä (6,7 %) puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Uusia maahanmuuttajia tulee vuodessa keskimäärin 500, ja ennuste onkin, että vuonna 2015 maahanmuuttajien osuus Turun väestöstä on jo 8,5 %. Suurin osa tulijoista on työikäisiä, joten nopea suomen kielen oppiminen ja muu kotoutuminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta maahanmuuttajat tulevat aidosti osaksi yhteiskuntaa.

Turkuun avattiin maanantaina 14.12.2009 maahanmuuttajille tarkoitettu neuvontapiste, Infotori. Infotorilta maahanmuuttaja saa tietoja ja neuvontaa omalla kielellään arjen ongelmiin. Palvelu on tarkoitettu Turussa ja lähikunnissa asuville maahanmuuttajille. Infotorilla saa neuvontaa esimerkiksi sosiaaliturvaan, taloudellisiin ongelmiin liittyvissä asioissa, oleskelulupa- ja kansalaisuusasioissa sekä työelämää, asumista, koulutusta ja lainopillisia kysymyksiä koskevissa asioissa. Apua saa myös erilaisten asiakirjojen ja lomakkeiden täyttämisessä. Infotorin työntekijät ovat Suomeen hyvin kotoutuneita maahanmuuttajia, jotka neuvovat kahdeksalla eri kielellä: albania, arabia, englanti, kurdi, persia, somali, thai ja venäjä.

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=147390&nodeid=23

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/21/AR2009092103251.html
  • 6 / 13
  • Rokkihomo
  • 16.12.2009 12:14
Infotori on hyvä; auttaa työllistymään ja samalla sellaisenaan työllistää.

Keskusta-alueella(mme) oleva moskeija on hiljainen ja huomaamaton, käsittääkseni myös häiriötön.
Moni ei edes tiedä siitä, ja hyvä niin, eipä tarvitse inhota / pelätä.

Mites Helsingissä? Haittaako moinen virsien veisuuta pahastikin?
  • 7 / 13
  • Vermillion
  • 17.12.2009 0:55
Suomessa taitavat enemmän häiriöksi olla ah-niin-suomalaiset kirkonkellot...
Turun kaupunginkirjastossa on käynnissä Euroopan sosiaalirahaston rahoittama monikulttuurista kirjastoa kehittävä Open Zone -projekti (2008-2011), jota toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Osana projektia pääkirjastossa järjestetään avoin luentosarja, jossa tutustutaan maahanmuuttajatyöhön ja maahanmuuttajien kulttuuritaustoihin.

PÄÄKIRJASTO, Studio, Linnankatu 2

Kulttuurien tuntemus -luennot jatkuvat kevätkaudella 2010

12.1. klo 18–19.30 Mohammad Badawieh: Arabikulttuuri

26.1. klo 18–19.30 Dlovan Muhammed: Kurdikulttuuri

10.2. klo 18–19.30 Salim Sedighi: Afganistanilainen kulttuuri

24.2. klo 18–19.30 Kai Stahl: Virolainen kulttuuri

Vapaa pääsy. http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=139769&nodeid=4873
Turussa Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen paheksuu nelihenkisen kurdiperheen yllättäen toteutettua yöllistä noutoa. Viime kuussa karkotuspäätöksen saanut perhe haettiin maanantaina 21.12.2009 aamuneljältä Pansion vastaanottokeskuksesta.

- Olen aika järkyttynyt tilanteesta. Kahta kahden vuoden ikäistä lasta sekä heidän vanhempiansa kohdellaan kuin pahimpiakin rikollisia. He ovat ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen hakemaan turvaa ja parempaa elämää, Lehikoinen sanoi MTV:n uutisille.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/12/1022414
Minä en taaskaan ymmärrä miten se, että suomalaiset ovat kristillisfundiksia vaikuttaa tänne tulevien mamujen islamin tulkintaan millään tavalla.
Pärrä ja Paavi ovat ainakin teoriassa eri mieltä pakolaisista.

Paavi Benedict XVI toivoi ymmärrystä pakolaisille Vatikaanissa pitämässään joulupäivän puheessa. Paavi ilmaisi olevansa huolissaan kaikista, jotka ovat joutuneet jättämään kotiinsa nälänhädän, suvaitsemattomuuden tai ympäristön tuhoutumisen takia. Kymmenet tuhannet uskovaiset ja matkailijat ympäri maailmaa kokoontuivat perjantaina Vatikaanin Pietarinkirkon aukiolle kuulemaan Paavin puhetta. Perinteisessä siunauksessaan Urbi et Orbi, Rooman kaupungille ja maailmalle, paavi esitti joulutervehdyksensä 65 kielellä.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/12/paavi_puhui_pakolaisten_puolesta_1317148.html
Turun kaupunginkirjaston Open Zone -projektin Kulttuurien tuntemus esittelevä luentosarja pääkirjastossa jatkuu ja 7. TAIVAS -projekti alkaa yhteistyössä järjestettävällä Meistä on moneksi -keskustelusarjalla.

Idän naiset
10.3.2010 klo 18.00–19.30
Japanista kotoisin olevan Megumi Hayashin, thaimaalainen Phannee Kaplaksen ja Iranin kurdi Shirin Aiyubin esittelyt omasta kulttuurista johdattavat keskustelemaan naisten roolista ja elämästä Aasiassa ja Aasiasta lähtöisin olevien elämästä Turussa. Keskustelun vetäjänä ja alustajana toimii Hanna Väätäinen Kynnys ry:stä.

Lännen miehet
24.3.2010 klo 18.00–19.30
Monitulkintaisen otsikon avaa toimittaja Wali Hashin kanssa Mertsi Ärling ja Pakolaisavun miesten vertaistukiryhmien vetäjä Azizullah, jotka kertovat millaista on olla mies villissä lännessä miehen velvoitteineen ja oikeuksineen.

Koko maailman nuoret
7.4.2010 klo 18.00–19.30
Vanhemmat nojaavat oman kotimaansa kulttuuriperinteeseen, mutta koulu, kaverit ja katu kiskovat uuteen kulttuuriin. Miten nuorelle köydenvedossa käy? Terhikki Mäkelän vetämässä keskustelussa Shirin Aiyubi, Suvi Immonen ja Ossama Yousfi pohtivat, millaista on elämä kahden kulttuurin välissä.

Erilaisten ihmisten Turku
20.4.2010 klo 18.00–19.30
Kukaan meistä ei ole samanlainen kuin joku toinen. Toinen meistä on tummempi, toinen tuhdimpi, toinen puhuu käsin ja toinen suulla, toinen toista kieltä ja toista mieltä… Meidän ja muiden kulttuuria sekä yhdenvertaisia oikeuksia ovat pohtimassa Kynnys ry:n aluesihteeri Olli Nordbergin kanssa Turun monikulttuurisuusvaikuttajat sekä viittomakielisten edustaja.

Pääkirjasto, Studio, Linnankatu 2

Tervetuloa myös juhlimaan kanssamme!

7. TAIVAS -hankkeen päätteeksi järjestämme 29.5. koko perheen pihajuhlan Pansion koulun pihalla! Tule nauttimaan värikkäistä esityksistä sirkuksesta teatteriin, etnisistä ruokaherkuista ja juomista. Voit myös ikuistaa itsesi erilaisia kulttuureita (Afrikka, Aasia, Amerikka, Eurooppa, romani- ja viittomakielinen kulttuuri) edustavien seitsemän taivaallisen satuhahmon kanssa! Tule uteliaana, tule hauskasti pukeutuneena!

Yhteistyössä mukana:
Kynnys ry:n Turun toimikunta,
Turun kaupunginkirjasto,
Turun Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia/Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalvelut

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=155003&nodeid=4375
Myös Tampereen kaupungissa neuvotaan maahanmuuttajia:

Maahanmuuttajien neuvontapiste Puutarhakadulla sai maaliskuun alussa valikoimaansa uuden kielen, kun thainkielinen neuvonta käynnistyi. Omakielistä neuvontaa saa tällä hetkellä 16:lla eri kielellä (suomi, englanti, venäjä, viro, kiina, bulgaria, ranska, espanja, arabia, kurdi, pashtu, dari, persia, urdu, hindi, thai), kullakin 2-4 tuntia viikossa.

Vuoden 2009 aikana neuvontapisteessä kirjattiin lähes 1000 asiakaskontaktia, joista noin puolet oli henkilökohtaisia käyntejä. Neuvontaa annettiin myös sähköpostin ja puhelimen välityksellä, tai avustaen asiakasta toisen viranomaisen luona. Suosituin neuvontakieli oli venäjä, sillä 27% neuvontapahtumista käytiin venäjäksi. Seuraavaksi suosituimpia kieliä olivat englanti ja persia. Kiinankielinen neuvonta aloitettiin lokakuussa, ja loppuvuoden osalta se nousikin tilastoissa heti kolmanneksi.

Maahanmuuttajien neuvontapiste antaa neuvontaa maahanmuuttajan eteen tuleviin arkielämän kysymyksiin. Erityisesti asumiseen, Kelan palveluihin sekä työnhakuun liittyvät asiat nousevat usein esille asiakastapaamisissa. Myös erilaisten lomakkeiden ja päätösten selittäminen ja tulkkaaminen on tärkeä osa neuvojien työtä. Uudetkin maahanmuuttajat löytävät neuvontapisteen suhteellisen hyvin, sillä lähes puolet neuvontapisteen asiakkaista käyttää palvelua ensimmäistä kertaa.

Maahanmuuttajien neuvontapiste sijaitsee Puutarhakadulla samoissa tiloissa kaupungin kirjaamon ja Ikäpisteen kanssa. Neuvontapisteessä järjestetään avoimet ovet keskiviikkona 24.3. klo 13 - 15.30, jolloin sekä yksityishenkilöt että yhteistyökumppanit ovat tervetulleita tutustumaan neuvontapisteen toimintaan. Samalla viikolla vietetään valtakunnallista rasismin vastaista viikkoa, johon liittyen neuvontapisteessä tarjotaan myös syrjinnän vastaista neuvontaa.

Neuvontapisteen toiminnasta vastaavat Tampereen kaupungin hallinnoimat ESR-hankkeet Alma ja Työmaa. Rahoituksesta vastaa Euroopan sosiaalirahasto sekä hankkeisiin osallistuvat kunnat.

http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2010/5oPhzAMlV.html