Islam ja internet

Kirkko & kaupunki (7.10.2009) -lehdessä on mielenkiintoinen kirjoitus siitä, kuinka internet muuttaa islamilaista uskonyhteisöä sisältä päin. Juttu on otsikoitu "Saarnamiehet peittoavat islamin oppineet netissä. - Islamin nettikeskustelu murentaa auktoriteettien valtaa."

Ainakin näin ulkoa katsoen Islam on ollut aika monoliittinen, korkeiden oppineiden tulkitsema uskonto. Internet on muuttanut kaiken - sisältä päin. Näkemykset ovat alkaneet hajaantua. Tarjolla on kaikkea mahdollista: ultrakonservatismia, uudistusmielisyyttä, länsimyönteisyyttä ja lännen tuhon julistusta.

Jutun on kirjoittanut Marko Juntunen.

Minä näen internetin saattavan olla vakavakin uhka islamilaisuudelle tiukasti johdettuna uskontona. Internet antaa uskonnon sisälle pitkään patoutuneiden tunteiden tulla ulos ja saavan erilaisia ryhmiä kannattajikseen. Kaikki tuo aiheuttaa sisäisen eripuran kasvamista. Saattaa käydä kuin anglikaaneille. Tapellaan verissäpäin ja uskonto jääkin sivuseikaksi. Yhteisö todellisuudessa heikkenee.

Entäpä jos internet onkin lännen salakavala juoni islamin tuhoamiseksi. :-)

IslamOnline-sivusto on osoitteessahttp://www.islamonline.net
  • 3 / 21
  • JesseJones
  • 29.10.2009 18:40
Islamin suurin ongelma on siinä, että Koraania ei saa kääntää, joten arabiaa puhumattomat eivät ymmärrä siitä sellaisenaan mitään.

Käsityksesi islamista perustuu monoliittiseen läntiseen propagandakoneistoon. Uskonnon kannalta homma menee normaalisti eli imaamit jorisevat omiaan ja rahvas tekee omiaan. Ihan niin kuin vaikka katolisillakin.

Uskonnolla, kuten politiikallakin, on aina välinearvonsa, eli joku elää sillä, jos saa höynäytettyä muut juoksemaan haluamaansa suuntaan. Kysykää vaikka eläkkeellä olevalta Tony Halmeelta, ostiko hän huumeita veronmaksajilta saamiltaan rahoilla.
  • 4 / 21
  • arkadas
  • 29.10.2009 20:19
JesseJones kirjoitti: "Islamin suurin ongelma on siinä, että Koraania ei saa kääntää, joten arabiaa puhumattomat eivät ymmärrä siitä sellaisenaan mitään."

Koraani on islaminuskon mukaan arabiankielisessä muodossaan tarkka kopio Jumalan luona olevasta ikuisesta kirjasta.[1] Tämän käsityksen mukaan kirjaa ei voi periaatteessa kääntää muille kielille, vaan käännökset ovat alkuperäisen Koraanin tulkintoja. Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Koraani
Miten niin tiukasti johdettu uskonto? Luterilaisuus on tiukasti johdettu uskonto, mutta miten niin islam eri suuntauksineen?

Voisi ajatella niinkin, että Internet jatkaa imaamien harkintaan ja tietämykseen perustuvan tiedonjakosysteemin perinnettä.
Jos imaamit osaavat hyödyntää internettiä, se voi toimia hyvinkin heidän ajatustensa jakoväylänä. Olen ollut näkevinäni, että toisenlaisille ajatuksille on ollut vähän tilaa julkisuudessa tätä ennen. Nyt internet antaa siihen kanavan ja tilaisuuden.

Tiukasta johtamisesta: Eivätkö fatvat sitten ole sitä? En muista milloin luterilaisuuden piirissä olisi jaeltu "fatvoja". Kirkonkirouksestakin on joltisestikin aikaa.

Mielenkiinnolla seuraan millaisia seurauksia internetillä on islamilaisessa maailmassa. Ääriliikket ovat adoptoineet sen tuota pikaa.
Ehkäpä Juhani muistat, kuinka Suomessa on taiteilijoita tuomittu jumalanpilkasta ei niin hirveän kauan sittten. Siihen ei tarvittu kirkolliskokousta tai piispaa, vaan valtiollinen oikeuslaitos hoiti homman.
Kolmoisritti, kertoisitko vielä, mihin tilastolliseen lähteeseen tietosi perustuu?
Juhani: vain murto-osa fatwoista on Salman Rushdie -tyylisiä kuolemantuomioita. Fatwa tarkoittaa mitä tahansa kenen tahansa imaamin antamaa islamilaiseen lakiin liittyvää mielipidettä. Nämä eivät koske kaikkia muslimeja kaikkialla, vaan lähinnä opettajan lähimpiä oppilaita ja "seurakuntalaisia". Toki korkeammassa asemassa olevilla imaameilla on mahdollisuus vaikuttaa suurempaan määrään ihmisiä, mutta se ei silti ole muuta kuin ko. opettajan/imaamin mielipide.
Vermillion, tuo on hyvä tarkennus. Juuri tämä osoittaa mainiosti, kuinka jokin käsite vääristyy julkisuudessa. Me emme edes tienneet mistään fatwasta ennen Salman Rushdien tapausta. Suurin osa suomalaisista ei tiennyt valtioiden arkipäivään kuuluvasta nootti-käytännöstä ennen kuuluisaa Suomen ja Neuvostoliiton välistä noottikriisiä. Sana "nootti" saa minut edelleenkin hätkähtämään, vaikka kyseessä olisi tavanomaisesta asiasta käyty valtioiden välinen vuoropuhelu.
Pakko mainita tässä yhteydessä uskontojen yhteisistä alkujuurista, jotka ovat osin kaldealaisuudessa. Kaldealaiset asettuivat eteläiseen Mesopotamiaan joskus välillä 1000-500 eaa. vaeltaen alueelle Arabiasta. Kolmesta linkistä löytyvät kolme kuvaa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Kristillisessä, juutalaisessa ja islamilaisessa perinteessä merkittävin enkelihahmo on Mikael. Mikael on hepreaa ja tarkoittaa "joka on niin kuin Jumala". Hahmon alkujuuret on kuitenkin löydettävissä kaldealaisten palvomasta jumaluudesta, persialaisessa perinteessä puolestaan Mikael-hahmo on nimeltään Beshter.

http://www.kolumbus.fi/seanhype/virtual/mikaeli.htm

Uudessa testamentissa Mikael esiintyy kahdesti ja häntä kutsutaan nimellä "ylienkeli Mikael". Ilmestyskirjassa kerrotaan, että "Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan". Mikael on miehekäs soturienkeli, taivaallisen sotajoukon komentaja ja häntä on itseoikeutetusti pidetty yhtenä arkkienkeleistä niin kristillisessä kuin islamilaisessakin perinteessä. Mikaelin on arveltu myös pitävän kädessään taivaan portin avaimia sekä kuoleman enkelinä punnitsevan sieluja kadotukseen tai autuuteen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Guido_Reni_031.jpg

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Fra_Angelico_St_Michael.jpg
Kirjoitan tätä Lähi-Idästä.
Taustalla paukkuu ilotulius - vaikka on yö - ja Ramadan.
Ei internet tahi mikään muu ole uhka, vaan se tosiasia, ettei mikään päivittämätön uskonnollisiin dogmiin ja muihinkin irrationaalisiin sääntöihin perustuva traditio kestä.
Immeinen on yksinkertaisesti sosio-evoluutiollisesti liian utelias.
Näin ollen yksin aika on simppeleiden kontrolliyhteisöjen pahin vihollinen (vrt: Neukut). Näissä tapauksissahan ei kyse itse asiassa ole lainkaan yhteiskunnan muuttumisesta vaan pikemminkin silmien aukeutumisesta hyväksymään se, mikä on jo - ja yleensä on on ollut jo pitkän aikaa - jonnekin on vain kadonnut rationaali pitää kiinni peruukista.
Totta, että internet ja ajatusten vaihto ylipäänsä kiihdyttää tätä, mutta lopussa (ajatuksen) vapaus seisoo.
Ja vielä:
"kirkko ja kaupunki (7.10.2009) -lehdessä on mielenkiintoinen kirjoitus siitä, kuinka internet muuttaa islamilaista uskonyhteisöä sisältä päin. Juttu on otsikoitu "Saarnamiehet peittoavat islamin oppineet netissä. - Islamin nettikeskustelu murentaa auktoriteettien valtaa."

Tämä on tietysti Soomen luterilaisen kirkon evaasio-tiedotuspolitiikkaa, jotta unohdettaisiin, että tuhannet soomalaiset eroavat internetissä kirkosta, maailman yhdestä vielä jäljellä olevasta länsimaalaisesta valtionkirkosta.

Sitä paitsi - islamin usko palvelee samaa kuviteltua jumalaa kuin judo-kristiaanit. Allahia vain ei haluta kääntaa 'jumalana'.
Tämä on vanha keskustelu, hämmästyin osallistujen oppineisuutta ja fiksuja kommentteja. Jos joku tätä vielä lukee, niin kysyisin: onko täällä Suomessa muslimihomoja (homomuslimeja???) Ehkä joku arvon keskustelijoista?
^Kyllähän meitä varmastikin löytyy, sekä meistä kääntyneistä, että syntyneistä - vaikka pidämmekin aika matalaa profiilia. Monien muslimien suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on ihan älytöntä. Olisi turhauttavaa alkaa puhua rakkaudentunteistaan, kun jo homo-sanan varovainen mainitseminen aiheuttaa joissain sellaisen haram haram (=kielletty) myrskyn, jota ei synny, jos muslimi myöntäisi puhuvansa pahaa selän takana tai kiskovansa korkoa (mitkä ovat suurien syntien kärkipäässä). Luojan kiitos, asiallisempaakin suhtautumista on, myös tiukemman linjan muslimeissa (tai heissä juuri enemmän, jos uskonnollista tietämystä on jo ehtinyt kertyä).
Suhtautumiseni seksuaalisuuteni ja islamin comboon on arvoitus. Kerran musuporukalla keskusteltaessa siitä, minkä kukin on muslimina olossa kokenut vaikeaksi, mainitsin seksuaalisen suuntautumiseni, mutten maininnut, että vaikeus on heidän asenteissaan, ei minussa. Vai onkohan sitä minussakin? Viime aikoina levottomuus siitä, etten pysty näkemään homoavioliittoa vääränä, on ollut aika paljon läsnä.

Nuorten suosimaan tumblriin on pesiytynyt lgbt-muslimien yhteisö, joka on laittanut ihan kivasti materiaalia jakoon;
http://strawberreli.tumblr.com/post/30642167690/queer-muslim-masterpost

Tuolta vilkaisin joskus kirjasta "Islamic Texts; A source of acceptance for queer individuals into mainstream society by Imam Muhsin Hendricks", näytti ihan kivalta.
http://theinnercircle.org.za/resources/