Suomen luterilaisella kirkolla jättiomaisuus

Kauppalehti kertoo tänään, että seurakuntien yhteenlaskettu tulos kasvoi edellisvuodesta lähes 50 prosenttia!

Kirkon liikevaihto vuonna 2007 oli 1.045 miljoonaa euroa. Kokonaistulos 107 miljoonaa euroa.

Lehtijutun mukaan kirkon talous kestää varsin suurenkin jäsenkadon. Kirkolla on kassassaan likvidejä varoja yhden vuoden verokertymän verran. Vuonna 2007 kirkon varallisuuden tasearvo oli noin kolme miljardia euroa.

Siis taloudellisesti luterilaisella kirkolla pyyhkii keskimäärin erittäin hyvin. On toki pieniä seurakuntia, joiden talous ei ole hyvällä mallilla.

Hengellisessä puolessa, kirkon varsinaisessa leipälajissa, asiat eivät sujukaan niin hyvin kuin taloudellisessa toiminnassa.
  • 2 / 12
  • Classy Rascal
  • 29.9.2008 22:06
Hyvä tietää tämäkin. Tätä palstaa lukiessa saa tarkimmat ja uusimmat tiedot rakkaan kansankirkkomme tilasta.
  • 4 / 12
  • Simsalabim Jim
  • 29.9.2008 23:00
Eikös eräs kirkollisten tarinoiden päähenkilö aikanaan karkoittanut markkinat kirkosta? Taitavat olla taas palanneet sinne.
"Hengellisessä puolessa, kirkon varsinaisessa leipälajissa, asiat eivät sujukaan niin hyvin kuin taloudellisessa toiminnassa."

"Kirkko ja Kaupunki" lehden tilaamisen lopettaneena Vakaasti Uskon että uskonto ja kirkko pitäisi erottaa toisistaan..niin silti kuvittelisin että tuo jo rakennuksena tuo suojaa muultakin kuin sateelta. Noin "yhteisön" kannalta.. "Viimeisissä" "tapauksissa" kirkko oli paikka avoinna 27-7...joten luulisin että tuotakin skeittiramppia tarvitaan.
Vaikka eivät suostu siunaamaan kuin mikroaalto-uunini. Kamalampaa olisi jos parin himpuran eroamisen takia tuo 2000vuotinen jouluperinne olisi mennyt nurin..?

(*Edit: ei pidä kirjoitella väsyneenä...asioista joista ei oikeasti edes välitä -St.)
  • 6 / 12
  • Tero Kankaanperä
  • 30.9.2008 9:11
Kirkon sisällä on hyvin mielenkiintoiset säännöt talouden suhteen: rikkaampien seurakuntien on pakko tukea köyhempiä. Kirkon sisällä siis tasataan hyvin ja huonosti toimeentulevien seurakuntien taloutta. Taloushallinnollisesti varsin erikoinen konserni.
Mitenkähän massiiviset kirkkorakennukset on huomioitu taseissa? Pienenevillä jäsenmäärillä saattaa suuren kiinteistömassan hoito muodostua nopeastikin ylivoimaiseksi taakaksi, kun rakennuksille ei muuta käyttöä oikein voi ajatellakaan. Useimmat kun lienevät vielä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, niin eiköhän ne valtion murheeksi ennen pitkää päädy, ellei kirkko ota lusikkaa kauniiseen käteen ja ala kerätä lisää veronmaksajia.
  • 8 / 12
  • Rokkihomo
  • 1.10.2008 1:13
"ja ala kerätä lisää veronmaksajia"

Huh, tuskinpa tuo instituutio noin epärealistinen tänä päivänä on...
...Mutta tuomiokirkkojen ja keskiaikaisten kiviirkkojen vuoksi, toivottavasti löytävät huomisen Soneran sijoituskohteeksi.
Lemmikkieläinten siunaaminen on hyvää bisnestä :-)

Toisaalta... pakkovero kirkkoon kuulumattomien yrityksistä edesauttaa omaisuuden kertymistä.
Aina oppii, enpä tiennyt tuollaisesta.

Se siis tarkoittaa, että jos perustaisin toiminimen, maksaisin kirkollisveroa?
(Kun muutoin en ole tässä elämässä maksanut moista kirjaimellisesti penniäkään.
Tietääkseni.)
Kauppalehden jutussa arvioidaan luterilaisen kirkon talouden kestävän hyvin jopa 200 000 jäsenen joukkopaon. Tämän mukaan kirkon talousjohtajalla ei ainakaan Eroa kirkosta -liikkeestä ole hyttysen ininää merkittävämpää vaikutusta.
"Se siis tarkoittaa, että jos perustaisin toiminimen, maksaisin kirkollisveroa?"

Käsittääkseni henkilöyrityksissä(Tmi, Ky, Ay) yritysten voitto lasketaan omistajien henkilökohtaiseksi tuloksi. Eli jos omistaja kuuluu kirkkoon, maksaa hän myös kirkollisveron yritystoiminnalla saamistaan tuloista.

Osakeyhtiöt taas maksavat yhteisöveroa, josta osa menee kirkolle riippumatta siitä kuuluuko yrityksen omistaja kirkkoon. Veron määrä on 26% yhteisön verotettavasta tulosta. Tästä 98,25% menee valtiolle ja kunnille - kirkon osuus on 1,75%.