Kiinnostava kirja: Jumalharha

Luen parhaillaan kiisteltyä ja erittäin kiinnostavaa Richard Dawkinsin kirjaa Jumalharha (ISBN 978-952-5697-00-1, Terra Cognita). Se on siis suomennettu englanninkielisestä alkuteoksesta The God Delusion. Suomalaisen kirjan nimi on minusta osuva.

Kirjan takakannen tekstissä todetaan:

- Jumalharha käsittelee merkittävimmät Jumalan olemassaoloa puoltavat väitteet ja osoittaa, miten äärimmäisen epätodennäköinen Jumala on.

- Teos osoittaa myös, miten uskonto on sotien, kiihkoilun ja lasten kaltoin kohtelun käyttövoima.

- Jumalharha esittää vakuuttavasti, että usko Jumalaan sekä perustuu virheelliseen ajatteluun että on potentiaalisesti kuolemanvaarallista.

Kirjoittaja käsittelee myös eri uskonnollisten organisaatioiden ja heidän johtajiensa julkistettuja käsityksiä homoseksuaalisuudesta ja homoista. Kirjoittaja kertoo, että Yhdysvalloissa uskonnolliset yhteisöt ovat käynnistäneet oikeudenkäyntien aallon mm. yliopistoja vastaan, joilla vakiinnutettaisiin laillinen oikeus syrjiä homoja. Perusteena on "oikeus olla kristitty", joka kirjoittajan näkemyksen mukaan tarkoittaa uskovaisille oikeutta työntää nokkansa toisten ihmisten yksityiselämään.

Erittäin kiintoisa ja suositeltava kirja niin uskovaisille, kuin meille muillekin.
  • 2 / 5
  • Vikkari
  • 2.2.2008 23:34
Kiinnostava kirja, mutta ikävä kyllä käännetty huonosti. Teksti on kömpelöä ja välilä tulee kirjaa lukiessa tunne, ettei kääntäjä oikein tiedä mitä pitäisi kirjoittaa... Parempi varmaan lukea alkuperäiskielellä, jos mahdollisuus on.

t. Kari
  • 3 / 5
  • kesäpoika
  • 3.2.2008 0:57
Mitä antoisaa uskova voi saada kirjasta, joka niputtaa hänet samaan luokkaan homofobien, sotahullujen, lapsia kaltoinkohtelevien kiihkoilijoiden kanssa ja kertoo hänen "ajattelevan väärin"? Ei syyllistämisen kohteena olo ole kovin antoisaa. Siinä mielessä kirja ei edes tarjoa mitään uutta, kyllä tuota kuulee muutenkin ihan tarpeeksi.

Toivoisin mielummin sellaisia kirjoja, joissa opetetaan arvioimaan ihmisiä vain ihmisen omien tekojen mukaan ja kunnioittamaan silloinkin kuin ei ymmärrä, sen sijaan, että opetellaan uusia tapoja leimata, syyllistää ja perustella kumpaakin.
  • 4 / 5
  • Dragon-85
  • 3.2.2008 3:01
Juhani, suotavaa on myös lukea - ettei ihan yksipuoliseksi kuva jäisi - Alister McGrathin kirja "The Dawkins Delusion?"
"... käsittelee merkittävimmät ... väitteet ja osoittaa ..."
"- Teos osoittaa myös ..."
"... esittää vakuuttavasti, että ..."

Vaikka saattaisin jossain määrin olla samaa mieltä kirjan sisällön kanssa, niin vierastan kyllä tuollaisen "matemaattisen tarkan" terminologian käyttämistä ihmisten välisen kanssakäymisen kuvaamisessa. Silloin kun riittää että jostain löytyy yksi erikoistapaus joka ei väitettä täytä ja POKS, ja koko alkuperäinen väite kaatuu siihen... Eli jotain rajaa...