Seurakuntavaalit - Vaikuta!

Seurakuntavaaleissa (12.11.) valitaan seurakuntien luottamushenkilöt päättämään mm. seurakuntien rahankäytöstä, rakennushankkeista ja henkilöstöstä.

Jos kuulut kirkkoon niin nyt on hyvä mahdollisuus vaikuttaa onko seurakuntasi päättävissä elimissä suvaitsevaisia vai kapeamman maailmankatsomuksen omaavia henkilöitä. Ainakin oman seurakuntani vaalikoneessa kysytään ehdokkaiden mielipidettä rekisteröityneessä parisuhteessa elävien henkilöiden mahdollisuutta työskennellä kirkon tehtävissä.

Ennakkoäänestyspaikkoja on mm. kauppakeskuksissa, joten äänestämisen ei pitäisi vaatia suurta vaivaa. Ennakkoäänestys päättyy perjantaina 3.11.
  • 3 / 20
  • Dragon-85
  • 1.11.2006 23:53
Kehotan muitakin käyttämään äänensä! Vain äänestämällä voit vaikuttaa!
Terveisin ehdokas :D
Tuo ”Tulkaa kaikki” -lista (joka ei muuten ole Yhteys-liikkeen lista) on vain yhden, lähinnä netissä toimivan yhteisön nimilista. Kun äkkiä katsoin muutaman liikkeen ”suositteleman” ehdokkaan mielipidettä mm. homoliittojen kirkossa siunaamisesta, niin moni heistä vastasi ”en osaa sanoa”! Todellista tulkaa kaikki -meininkiä...

Homoliittojen kirkossa siunaamiseen suopeasti suhtautuvia ehdokkaita löytyy monilta muilta kuin ”tulkaa kaikki” -liikkeen suosittelemilta listoilta. Kannattaa käyttää vaalikonetta (ja omaa järkeänsä). Tuossa muutama linkki Vaalikoneisiin.

Espoo: http://srkprojekti.espoonseurakunnat.fi/fi/kone/
Helsinki: http://www.helsinginseurakuntayhtyma.fi/?Deptid=5527
Jyväskylä: http://evl.twinkle.fi/jyvaskyla/seurakuntavaalit06/
Oulu: http://www.oulunseurakunnat.fi/seurakuntavaalit/vaalikone
Vantaa: http://www.vantaanseurakunnat.fi/seurakuntavaalit2006/vaalikone

Ennakkoäänestys on käynnissä nyt, varsinaiset vaalipäivät ovat 12.-13.11. Lisää löytää seurakuntien www-sivuilta.
Mika on oikeassa tuon listan suhteen. Siitä on tiedotettu myös Yhteys-liikkeen tiedotteissa ja sieltä tiedot nappasin.

HS su 29.10.2006

Uskovien unilukkari
Pastori Jaakko Heinimäen mielestä seurakunnat olisivat vapaamielisempiä, jos tapauskovaiset viitsisivät äänestää vaaleissa.

Suomessa kirkon valtaamiseen ei tarvita väkivaltaa, ei pyssyjä eikä edes kyynärpäitä. Riittää, jos käy äänestämässä joka neljäs vuosi. Ja jos myös muutama muu samanmielinen käy. Näin ynnäilee pastori ja kirjailija Jaakko Heinimäki
Ei Suomen evankelisluterilaisen kirkon valtaaminen kauhean helppoa ole.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin on kirkolliskokous. Kirkkolain mukaan kirkolliskokouksen eräänä tehtävänä on "käsitellä kysymyksiä, jotka edellyttävät kirkon uskoa ja oppia koskevia tai niihin pohjautuvia periaatteellisia kannanottoja, sekä ryhtyä toimenpiteisiin niiden johdosta" [1]. Suhtautuminen sukupuolisiin vähemmistöihin lienee juuri tuollainen kannanotto.

Jotta periaatteellinen kannanotto tulisi kirkolliskokouksessa hyväksytyksi, sen on saatava vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä. Kirkolliskokousedustajia on 110. Kolme neljäsosaa 110:stä on 83.

Kirkolliskokousedustajia ovat 11 hiippakuntien piispaa, kenttäpiispa, saamelaisten edustaja ja valtioneuvoston edustaja sekä 96 valittua edustajaa, joista 32 pappia ja 64 maallikkoa. Pappisedustajien ja maallikkoedustajien luku jaetaan hiippakuntien kesken niiden väkiluvun mukaisessa suhteessa.

Pappisedustajien vaalissa ovat äänivaltaisia hiippakunnan papit. Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaalissa ovat äänivaltaisia kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Nämä kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet valitaan ensi viikon sunnuntain seurakuntavaaleissa.

Vaikka seurakuntien luottamuselimet valittaisiin ensi viikon sunnuntaina täyteen homoystävällisiä maallikoita ja he puolestaan saisivat kirkolliskokouksen täytettyä homoystävällisillä maallikoilla, tarvittaisiin vielä peräti 19 ääntä kirkon periaatteellisen kannan muuttamiseksi.

Onnea yritykselle.

[1] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931054
Muutos ei tapahdu koskaan yhdessä päivässä. Hitaasti ja hivuttamalla muutos on mahdollinen. Jos mitään ei tehdä, kukaan ei meidän puolestamme asioita varmasti hoida eteenpäin.

Mediassa on ollut signaaleja, että piispojen kannoissa homokysymyksessä olisi tapahtunut viime aikoina lieventymistä. Ilman taustatyötä niin ei olisi tapahtunut.

Suosittelen äänestämistä.
  • 8 / 20
  • sleepygay
  • 3.11.2006 0:30
Olimme muutama kuukausi sitten eräällä luennolla, jossa oli puhumassa mm. Martti Nissinen (Helsingin yliopiston eksegetiikan laitoksella Raamatun ja muinaisitämaisen kirjallisuuden professorina. Erikoisalana mm. sukupuolisuus antiikin maailmassa). Jos kaikki kävisivät hänen luennoillaan ja ymmärtäisivät kaiken, mitä hän sanoo, kirkossa olisi kaikki hyvin. Raamatun perinnäisajatuksena ei ole antaa sääntöjä ihmisten elämään, se on kirja, joka kertoo, että Jumala rakastaa meitä, ja siksi Raamatusta löytyy sääntöjä. Eli jotta ihmiset eivät tekisi mitään typerää. Ne ovat ajankohtaisia vain omana aikaanaan, eikä niitä todellakaan voi suoraan lainata nykyelämään. Muilta osin, kuin Jumalan rakkauden. Eihän silloin, kun ihmiset Raamattua kirjoittivat (kyllä vain, Raamattua ei faksattu taivaasta) ollut mitään tietoa mistään homoseksuaalisuudesta. Miten ihminen, joka ei tiedä mitään asiasta, voi kirjoittaa siitä jotain? Ei mitenkään. Niinpä kyse ei mitenkään voi olla homoudesta, jonka me tunnemme. "Raamatun homoseksuaalisuudella" on "meidän homosekusaalisuuden" kanssa yhtä paljon yhteistä kuin on esimerkiksi homoseksin ja pedofilian kanssa, eli ei yhtikäs mitään!

Nissinen kertoi luennollaan tai kirjassaan (en muista), että todennäköisesti se kohta, missä kielletään miesten kanssa makaaminen tarkoitti sitä, että rituaalista seksiä miesten kesken ei saisi harrastaa. Tai esim. seksiä temppeliprostituoitujen kanssa. Tämä tulkinta on johtopäätös siitä, kun lähes kaikki muut "kiellot"/säännöt ko. Raamatun kohdassa ovat sellaisia, joita Israelin alueella ennen asuneet kansat harjoittivat uskonnossaan. Toisaalta kyse saattaa olla toisen miehen häpäisystä alistamalla seksiin.

Luennollaan Martti Nissinen sanoi, että kirkko on kuin iso laiva, jonka kääntäminen on hidasta ja vaivalloista, mutta lopulta, yhteisvoimin, laiva saadaan käännettyä. Siksi suosittelen kaikkia kirkkoon kuuluvia äänestämään. "Käytä sydäntä, se tekee hyvää". :)

Osittain meni asian vierestä, mutta tuskin on mikään rikos...
Niinpä...

Kirkkoon kuuluvat ja jumalaan uskovat pitänevät linjansa.

Totta on, että kirkko on kuin laiva, jonka kurssia ei voi nopeasti muuttaa. Nykyisin kuin öljytankkeri joka ajautuu karille ja vuotaa kaiken saasteensa rannalle tappaen linnut ja hylkeet ja tuhoten kaiken elävän. (Katolisen kirkon lapsiinsekaantumiset yms.)

Tiedän ja tunnen kyllä eron Protestanttisen ja Katolisen uskon välillä. Samaa asiaa ne silti toitottavat. Se, että joku 2000 vuotta sitten elänyt Juudean paikallinen häirikkö vähän kohautti mieltä ei sovellu uskonnoksi.

Itse asiassa en ole vielä tavannut kirkonmiestä, joka olisi halukas tapaamaan minut.
Luterilainen kirkko on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä linjaa se vetää. Usko ja uskonto ovat sitten eri asia. Niitä varten ei edes tarvita isoja organisaatioita komeine toimistoineen ja myyntikonttoreineen (temppelirakennukset). Katolisen kirkon luennoitsijahan totesi jokin aika sitten, että he ovat tehneet markkinointia iät ajat. Kulissit heilläkin ovat komeat.
Vaikka tämä ei kuulu seurakuntavaali teemaan, niin olen ihmetellyt tuota temppeliprostotuutio juttua. Oliko entisaikohin temppelit joitakin ilotaloja?
  • 12 / 20
  • JohnnyFinland
  • 3.11.2006 11:12
JuhaniV kirjoitti: "Luterilainen kirkko on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä linjaa se vetää."

Tarkoitatko, että merkittävä osa ihmisistä suhtautuu kielteisesti sukupuolivähemmistöihin sen vuoksi, että kirkko suhtautuu sukupuolivähemmistöihin kielteisesti? Vai minkä mekanismin kautta tapahtuvaa vaikuttamista tarkoitat?
Ossi kirjoitti: "Vaikka tämä ei kuulu seurakuntavaali teemaan, niin olen ihmetellyt tuota temppeliprostotuutio juttua. Oliko entisaikohin temppelit joitakin ilotaloja?"

Eivät tietenkään olleet. Kyse oli jumalattarelle omistautumisesta. Homoerotiikka Raamatun maailmassa -kirjassa on hieman tietoa temppeliprostituutiosta. Olennaista temppeliprostituoitujen toimannassa on jumalattarelle omistautuminen. Kultillinen homo- tai heteroseksuaalinen seksiakti tapahtui symbolisesti itse jumalattaren kanssa, jolta ododtettiin myös hedelmällisyyttä.

Wikipedia sanoo aiheesta näin "Uskonnollinen prostituutio tai temppeliprostituutio tarkoittaa seksin harrastamista (muuten kuin oman vakituisen kumppaninsa kanssa) uskonnollisista syistä."
Ei voi muuta kuin ihailla sitä luovuutta, mitä joillakin kirjoittajilla on. Suomen seurakuntavaaleista onkin ehditty jo muinaiseen temppeliprostituutioon.

JohnnyFinland puolestaan minun mielestäni lukee tekstejäni kuten se hiilihankotyyppi Lähi-Idästä kertovaa paksua historiateosta. ;-)

Luterilainen kirkko politikoi siinä kuin Vatikaanikin. Parisuhdelain valmistelussa luterilainen kirkko oli vahva osapuoli kantoja muodostettaessa. Samoin hedelmöityshoitolain kohdalla. Sitä minä tarkoitan.
  • 15 / 20
  • JohnnyFinland
  • 4.11.2006 10:40
JuhaniV kirjoitti: "JohnnyFinland puolestaan minun mielestäni lukee tekstejäni kuten se hiilihankotyyppi Lähi-Idästä kertovaa paksua historiateosta. ;-)"

Älä huoli, luen ihan kaikkia tekstejä sillä tavalla. :-) Tulin vain pohtineeksi, että jos kirkko muuttaisi kantaansa, kuinka merkittävä myönteinen vaikutus sillä sitten olisi. Ehkäpä homoihin kielteisesti suhtautuvat alkaisivat vain vedota Raamatun asemesta esimerkiksi "perhearvoihin". Mutta myönteinen vaikutus on toki aina tervetullut, määrästä riippumatta.

Kirkon kielteistä vaikutusta voi vähentää kahdella tavalla: a) edistämällä kirkon kannan muuttumista myönteiseksi ja b) edistämällä kirkon vaikutusvallan vähenemistä. Kirkon kannan muuttumista voi edistää esimerkiksi äänestämällä seurakuntavaaleissa. Kirkon vaikutusvaltaa voi vähentää esimerkiksi edistämällä kirkon ja valtion erottamista toisistaan.
"Tulin vain pohtineeksi, että jos kirkko muuttaisi kantaansa, kuinka merkittävä myönteinen vaikutus sillä sitten olisi. Ehkäpä homoihin kielteisesti suhtautuvat alkaisivat vain vedota Raamatun asemesta esimerkiksi "perhearvoihin". Mutta myönteinen vaikutus on toki aina tervetullut, määrästä riippumatta."

Kirkon myönteinen kanta ei vaikuttaisi juurikaan yksilöihin: ne, jotka perustelevat Raamatulla, jatkavat Raamatulla perustelemista. Sellainen, joka muuttaa omaa kantaansa jonkin organisaation mielen mukaan ei ole kuin aivoton lammas - eli nämä "kirkkouskovaiset".
Joskus voisi kohdistaa voimavaroja työ-elämän epäkohtien korjaamiseksi sekä äärioikeistolaisten ryhmien toiminnan rajoittamiseen Euroopassa. Jos niillä on jonkinlaisia homoaktivistien tappolistoja, niin minusta kehitys on ollut huonompaan päin.

kirkolta tulisi vaatia homojen syrjinnän, kiusaamisen ja heihin kohdistuvan väkivallan tuomitsemista, mitä ei ole haluttu tehdä- edes katolinen kirkko ei sitä tee, vaikka Etelä- Amerikassa homoihin kohdistuu paljon väkivaltaa, missä kirkolla on vahva vaikutusvalta.
Sinä syntinen homoseksuelli, joka juuri surffailit irstailua ihannoivassa chatissa, palasit juuri kaupungin riettaasta yöelämästä tai luet tätä kauheassa kankkusessa sunnuntai-aamupäivänä.

TEE PARANNUS! Paranna kirkkomme! Äänestä!!!

Älä peljästy, en ole mikään kiihkouskovainen - viimeksi kävin kirkossa keväällä ja silloinkin vain äänestämässä uutta kirkkoherraa. Tiedänpähän vain, että jos jokainen tämän maan kirkkoon kuuluva homo kävisi tänään sunnuntaina ja huomenna maanantaina äänestämässä homomyönteisen ehdokkaan puolesta, alkaisi kirkkokin pikku hiljaa muuttua ihmisarvoamme kunnioittavammaksi.

Tee näin: 1) etsi sopiva ehdokas käyttämällä seurakuntasi vaalikonetta, 2) lähde sunnuntaikävelylle (olipa päämääräsi sitten krapularyyppy lähikapakassa, eilisen chattituttavuuden tapaaminen pikapanojen merkeissä tai vaikka perheen luokse meneminen näin isänpäivänä), mutta poikkea kirkon (=äänestyspaikka) kautta. Jos et tiedä missä kirkkosi sijaitsee, kysy joltain vastaantulevalta mummolta. Hän kyllä tietää ja neuvoo.

Toimi. Muuten kirkko on täynnä Toimeja (Kankaanniemejä).