• Christian

Lapsia ja aikuisia

Me olemme normaaleja, sinä ja minä. Normaaleja, sellaisia kuin useimmat. Sellaisia kuin ihmiset yleensä. Haaveilemme normaleista asioista. Elämme konventioiden mukaan. Niiden konventioiden, jotka ovat syntyneet satoja, jopa tuhansia vuosia sitten. Aikana, jolloin nainen oli toinen sukupuoli, toissijainen, toisarvoinen ja olemassa vain suhteessa mieheen.

Prostituutiolla on pitkät perinteet, kuten Anja Snellman romaaninsa Lemmikkikaupan tytöt epilogissa huomauttaa. Pyhät puhdistautumismenot, seksuaaliriitit. Prostituoidut olivat miehiä varten. Miehiä, joiden täytyi tyydyttää tarpeensa. Miehiä, jotka halusivat käydä vieraissa, mutta eivät syyllistyä aviorikokseen. Miehiä joiden ei haluttu harhautuvan homoseksuaalisuuteen. Tuhatvuotinen perinne, jolle Snellman nyt kirjoittaa yhtymäkohdan nykypäivään, tähän maailmaan, jossa sinä, minä ja meidän lapsemme elävät. Maailmaan, johon kuuluvat verkkotodellisuus, verkkoidentiteetti, maailmanlaajuiset yhteydet ja rajattomat mahdollisuudet. Kysymys kuuluukin: mahdollisuudet mihin ja ennen kaikkea, mahdollisuudet kenelle?

Lemmikkikaupan tytöt on pelottavan todentuntuinen kertomus lapsiprostituutiosta. Aika ajoin jossain syvällä sisällä viiltää pelonsekainen tunne: mitä, jos kyseessä olisi minun pikkuveljeni tai minun lapseni? Mitä jos minulle olisi käynyt näin? Olisinko kestänyt sen vanhempana, olisinko kestänyt sen lapsena? Teos herättää esittämään kysymyksen: tunnenko minä todella oman lapseni?

Snellman lähestyy arkaluontoista aihetta ehkä yllättävistäkin näkökulmista. Se, mistä Snellman kirjoittaa, ei ole tulevaisuuden kauhukuvitelmaa. Se on tätä päivää. Se tapahtuu tässä ja nyt. Ja ehkä juuri siksi se tuntuu niin pelottavalta. Juuri siksi, että kenelle tahansa voi käydä niin. Ja kuinka voimattomia me silloin olemme.

Snellman julkaisi esikoisteoksensa Sonja O. kävi täällä 80-luvun alussa. Teos oli hyökkäys miehen ja naisen välistä raja-aitaa vastaan. Se liittyi muiden naiskirjailijoiden, jotka jo aiemmin olivat tuoneet toista sukupuolta esiin, rintamaan. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, elämme 2000-luvulla, niin kutsutussa sivistysvaltiossa, ja silti, Snellmanin teoksesta välittyy edelleen sama viesti: herätkää, aikuiset, miehet ja naiset, lapselliset ja lapsettomat. Herätkää.

Alkaessani lukea kirjaa, en tiennyt, mitä odottaa. Viimeisellä sivulla olin sanaton. Teos on havahduttava kuvaus todellisuudesta, sillä Snellman tietää, mistä kirjoittaa. Lukekaa kirja, erityisesti te, joilla on jo on tai jotka joskus harkitsette hankkivanne omia lapsia.

Sillä se on sen arvoista.

2 kommenttia

martin

4.11.2007 23:25

Ikiaikojen takaa nousevat sukupuoliroolimme ja niiden vankiluolat, joissa ja joiden kautta käytämme valtaa. Mitä onkaan silloin erilaisuus?
Lähtökohdan, toiminnan ja päämäärän muutos johtaa johonkin uuteen. Jokainen, joka on näin eri, on jo muuttanut jotain: Kenelle minä/me annan/annamme mahdollisuuden...ei siis minä, vaan tuo toinen, jolle hyvä.

Roope2

9.11.2007 22:41

Snellman on mun lempparikirjailijoita. Olen lukenut Lemmikkielänkaupan tytöt. Herätti paljon ajatuksia tytön isässä.