Suomalainen Gay-liikunta- ja urheiluseura H.O.T. ry on ehtinyt 15 vuoden ikään. Vuodesta 1997 toiminut yhdistys perustettiin tukemaan pääasiassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kuntoilijoiden ja urheilijoiden liikkumista sekä tavoitteellista harjoittelua.
Seura juhli syntymäpäiviään perjantaina 16. lokakuuta 2012. Tuolloin oli tullut kuluneeksi 15 vuotta yhdistyksen rekisteröimisestä yhdistysrekisteriin. Ranneliike.net vieraili Ravintola Krullassa Helsingin Lönnrötinkadulla järjestetyissä juhlissa ja kyseli seuran puheenjohtaja Marko Toljamolta yhdistyksen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta.
Juuret lentopallojoukkueessa
- HOT sai alkunsa vuoden 1997 syksyllä. Jo vuosia tätä ennen oli toiminut Setan tukema miesten lentopallojoukkue, mutta noihin aikoihin talouden kiristyttyä ja sen vuoksi taloudellisen tuen loputtua tuli ajankohtaiseksi perustaa itsenäinen yhdistys. Perustajajäseniä seuralla on kolme, mutta mukana alussa väkeä oli tuo miesten lentopallojoukkueen verran eli reilu kymmenen henkilöä.
- Syksyllä 1997 lentopallojoukkue suunnitteli myös osallistumista seuraavan kesän Gay Gamesiin Amsterdamissa. Sääntöjen mukaan osallistujien piti kuulua johonkin seuraan, mikä oli lopullinen sysäys yhdistyksen perustamiselle. Kisoihin osallistui muidenkin lajien suomalaisedustajia, joten toiminnan laajeneminen useamman lajin seuraksi oli luontevaa. Pian mukaan tulivat uinti, aerobic ja sulkapallo.
Yhdistyksen nimen virallinen kirjoitusasu H.O.T. ry ei muuten itsessään ole lyhenne mistään.
Joka päivä toimintaa
15 vuodessa lajeja on tullut mukaan lisää, jäsenmäärä on kasvanut ja kasvaa edelleen. Toiminta laajentuu myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Urheiluseuran piirissä tapahtuu joka päivä jotain.
- Nyt toimivia lajeja on parikymmentä ja esim. lentopallossa ja sählyssä on naisille ja miehille omat joukkueet ja harjoitusvuorot. Pääasiassa toiminta keskittyy Helsinkiin, mutta esim. sulkapalloa ja sählyä pelataan myös Vantaalla. Lisäksi HOTilla on toimiva sählyryhmä Tampereella. Myös Turussa ollaan aloittelemassa urheilutoimintaa. Siellä on kokeiltu kesällä 2012 frisbeegolfia. Jäseniä HOTissa on tällä hetkellä noin 350.
- Toimintaa HOTissa on viikon jokaisena päivänä. Maanantaisin on esim. shindoa ja sulkapalloa, tiistaisin uintia ja miesten lentopalloa, keskiviikkoisin futsalia ja tanssia, torstaisin uintia, sulkapalloa ja naisten lentopalloa, perjantaisin miesten lentopalloa, naisten sählyä ja taijita, lauantaisin sulkapalloa, sunnuntaisin aerobiciä ja kiipeilyä. Lisäksi lajivalikoimassa on laskettelua, hiihtoa, golfia, yleisurheilua, joogaa, tennistä...
Tukea liikkumaan omana itsenään
Tärkeintä yhdistykselle on edistää ihmisten liikuntaharrastusta, mutta urheiluseuran jäsenille on jäsenetuja, esimerkiksi alennusten muodossa. Sosiaalisten kontaktien syntyminen tulee ikään kuin kaupan päälle. Monien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kannalta tärkeää on se, että urheiluharrastukseen voi osallistua ilman pelkoa vähemmistöön kuulumiseen liittyvästä syrjinnästä. Myös "kaappiurheilijoille" on tilaa.
- Yhdistys pyrkii tukemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia liikkujia, kuntoilijoita ja urheilijoita niin henkisesti kuin taloudellisesti. Rekisteröitynä yhdistyksenä seura saa kaupungin omistamiin liikuntapaikkoihin alennuksia, jolloin harjoittelu on edullista. Jäsen maksaa vuosittain vain 10 euron hintaisen jäsenmaksun sekä lajikohtaisen kausimaksun, jonka suuruus määräytyy harjoittelupaikasta ja osallistujamäärästä. Periaate kaikissa lajeissa on, että kunkin lajin kustannuksista vastaavat sen lajin harrastajat. Sama periaate toimii kilpiluissa: kukin kilpailuun osallistuva vastaa henkilökohtaisesti kaikista kilpailukuluista. HOTin järjestämissä treeneissä jokainen saa paitsi liikuntaa mutta myös voi olla ja toimia avoimesti omana itsenään, millä on myönteinen vaikutus ihmisten terveyteen.
Toisinaan on kuulunut ihmettelyä siitä, että H.O.T. ry raportoidessaan esimerkiksi kisojen tuloksista, puhuu urheilijoista yleensä vain etunimellä. Taustalla on periaate siitä, että urheiluseuran piirissä voi harrastaa myös nimettömänä.
- HOT on monelle ihmiselle se ensimmäinen yhteisö, jossa omaa kaapin ovea uskaltaa raottaa. Seuran periaatteiden mukaan HOTissa pitää pystyä toimimaan halutessaan myös nimettömänä. Tämä linjaus on monelle kynnyskysymys liittyä seuran toimintaan. Vaikka monelle koko nimen näkyminen on ok, olemme linjanneet nimistä kertomisen niin, että tasapuolisuuden vuoksi kerromme esim. tuloksissa vain etunimen. Kansainvälisissä kisoissa on kuitenkin sääntö, että kilpailija suostuu siihen, että hänen nimensä voidaan julkistaa kokonaisuudessaan osallistuja- ja tulosluettelossa. Nimet voi siten käydä tarkastamassa kokonaisuudessaan kv. kisajärjestäjien sivuilta, mutta HOTin viestintäperiaatteiden mukaan HOT ei niitä itse tuo esille.
- Kilpailuista voisin vielä tähdentää sitä, että niissä käydään, jotta arjessa kuntoilemiseen ja liikkumiseen saa inspiraatiota. Yleensähän treenataan kisoja varten, mutta meillä se on toisinpäin: kisoissa käydään treenaamista varten.
Valoisaa tulevaisuutta
15-vuotias urheiluseura on puheenjohtajan mukaan mukavassa myötätuulessa ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Toimintaan tulee mukaan uusia jäseniä ja seuran toiminta laajenee pikku hiljaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Joinain vuosina on järjestetty liikuntaleirejä eri puolilla Etelä-Suomea. Seuran jäseniä on ollut mukana myös kansainvälisissä Eurogames-, Outgames- ja GayGames-sateenkaariurheilutapahtumissa.
Nyt H.O.T. ry:n projekteihin kuuluu kansainvälisen hlbti-urheilutapahtuman toteuttaminen Helsingissä.
- HOT on myös mukavan haasteen edessä, kun seura on päättänyt hakea vuoden 2016 Eurogameseja Helsinkiin. Kisat ovat epävirallinen monen lajin "Euroopan mestaruuskisat" hlbti-ihmisille. Helsinkiin odotetaan tulevan noin 3000 kilpailijaa ja ainakin 2000 muuta kisavierasta. Kisoja on päätetty hakea sen vuoksi, että kansainvälisissä yhteyksissä HOTia on jo useamman vuoden ajan pyydetty järjestämään nämä kilpailut. Aikaisemmin se ei ole ollut resurssienkaan vuoksi mahdollista, mutta nyt kisojen saaminen Suomeen ja niiden läpi vieminen menestyksekkäästi näyttää hyvältä.
- Tietysti toivomme, että mahdollisimman moni hlbti-ihminen löytää HOTin ja liittyy sen toimintaan mukaan. Mukana voi olla myös kannatusjäsenenä. Monella voi olla koululiikunnasta ikäviä kokemuksia ja liikkuminen on sen vuoksi jäänyt, mutta HOTissa ei kuntoilla veren maku suussa. Toiminta on ennen kaikkea mukavaa ja sosiaalista yhdessä oloa. Toiminnassa mukana olemiseen ei vaadita tiettyä kuntotasoa, vaan jokainen kuntoon, ikään, painoon jne. katsomatta on tervetullut mukaan. Jos lajivalikoimassa ei ole mieluista lajia, uusia lajeja otetaan mukaan sitä myöten kun niihin löytyy riittävä määrä osallistujia.