Pinkki euro - vaaleanpunainen raha

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on tultu siihen tulokseen, että homot ovat valtaväestöä keskimäärin nopeampia ja valmiimpia omaksumaan uusia trendejä. Homoväestön katsotaan myös olevan merkittävässä asemassa trendien luomisessa. Lisäksi homot ja lesbot nähdään muutenkin hyvinä kuluttajina, sillä etenkin homomiehet käyttävät keskimääräistä suuremman osan tuloistaan ei-pakollisiin menoihin.

Homojen keskimääräistä suurempaa ostovoimaa on selitetty mm. sillä, että homoilla on harvemmin huollettavanaan lapsia, joten näihin liittyviä pakollisia menoja on merkittävästi vähemmän. Lisäksi lapsettomuus antaa suuremmat mahdollisuudet kehittää itseään ja edetä uralla. Tilastollisesti miehet myös ansaitsevat naisia paremmin, joten etenkin kahden miehen taloudessa tulotaso on senkin vuoksi korkeampi.

Termistöstä

Homoväestön ostovoimaan viitataan markkinointipuheissa rahan vaaleanpunaisuudella. Britanniassa ilmiön nimenä on Pink Pound, Saksassa rosa Geld ja Ruotsissa rosa pengar. USA:ssa se on Pink Dollar tai Dorothy Dollar. Vaaleanpunaisen liittäminen homoihin juontaa juurensa Natsi-Saksaan ja keskitysleireille, joissa homojen vaatteeisiin laitettiin vaaleanpunainen kankainen kolmio tuhoamisleireillä. Vaaleanpunainen kolmio homoseksuaalisuuden symbolina kantaa muistoa noista ajoista. "Dorothy Dollar" puolestaan juontaa juurensa Ihmemaa Oz -elokuvaan ja Judy Garlandin päähenkilö Dorothynä esittämään lauluun "Over the Rainbow".

Lesbojen käyttämän rahan kohdalla nimityksenä on myös Blue Dollar tai Blue Pound.

Suomessa vakiintunutta ilmaisua seksuaalivähemmistöjen ostovoimalle tai näiden käyttämälle rahalle ei ole, mutta pinkki euro tai vaaleanpunainen raha ovat vilahdelleet joissain yhteyksissä.

Markkinoita kiinnostaa

Etenkin Pohjois-Amerikassa vaaleanpunainen raha on tätä nykyä arvossaan. Siellä trendikkäiden - ja rahaa kuluttavien - homojen tiedetään myös suosivan yrityksiä, jotka ovat toiminnassaan homomyönteisiä - eli mainostavat seksuaalivähemmistöille suunnatuissa viestimissä, yrityksen henkilöstöpolitiikka tiedetään homomyönteiseksi, ja että homopareja kohdellaan palvelussa ja henkilöstöpolitiikassa tasavertaisesti heteropareihin verrattuna.

Vaaleanpunaisen rahan arvostus on kasvussa myös vanhan mantereen puolella - etenkin Isossa-Britanniassa, Saksassa ja muissa läntisen Euroopan vauraissa maissa, kuten myös Australiassa. Ilmiö on havaittavissa jo pohjolassakin. Ruotsissa useat suuryritykset mainostavat seksuaalivähemmistöjen lehdissä ja ovat mukana sponsoroimassa tapahtumia. Myös Suomessa on havaittavissa orastavaa kiinnostusta vaaleanpunaiseen rahaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maailmalla yrittäjät saattavat tuoda homomyönteisyytensä esiin pistämällä oveen pienen sateenkaarilipun.

Bisnestä homoille

Vaaleanpunainen raha on synnyttänyt myös bisnestä, joka on suunnattu suoranaisesti seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Ensimmäiseksi homojen ostovoimasta ottivat osansa ravintolayrittäjät. 1960-luvulle asti homoille suunnattua ravintolatoimintaa ei virallisesti ollut, mutta sen jälkeen homouden tultua yhteiskunnallisesti hyväksyttävämmäksi, syntyivät julkisestikin markkinoitavat homobileet ja ensimmäiset homoravintolat. Suomessa ensimmäinen homoravintola syntyi 1980-luvun puolivälissä, ja bisnekseksi homoravintolatoiminnan voi katsoa kehittyneen 1990-luvulla.

Myös homomiehille suunnattuja lehtiä alkoi syntyä. Aluksi lehdet olivat hyvin tietopainotteisia. Ne olivat erilaisten seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavien tahojen tiedotteita. Myöhemmin lehdet alkoivat saada ammattimaisesti tehtyjen julkaisujen piirteitä ja niihin ilmestyi myös mainontaa. 1970-luvulta lähtien on ollut myös kaupallisia elämäntapalehtiä ja erotiikkajulkaisuja. 2000-luvulle tullessa homoväestön sisällä olevat segmentitkin ovat saaneet suurilla markkina-alueilla omia lehtiä. On syntynyt elämäntapalehtiä nuorille homoille, eläkeläishomoille, matkustaville homoille ja niin edelleen.

Internetin tulo on synnyttänyt monenlaista info- ja viihdetarjontaa verkkoon - niin aatteellista kuin puhtaasti kaupallistakin.

Muussakin yritystoiminnassa seksuaalivähemmistöt on nähty kiinnostavaksi asiakaskunnaksi. Viime vuosina tietoliikenteen mahdollisuuksien kasvaessa homoille suunnattujen aikakauslehtien ohelle on syntynyt myös radio- ja televisiokanavia. "Vaaleanpunaiselle sektorille" erikoistuneita mainos- ja mediatoimistoja on nähty.

Länsimaissa homoparit ovat 2000-luvulle tultaessa yhä laajemmin voineet - ja uskaltaneet - rekisteröidä parisuhteitaan ja solmia joissain maissa avioliitonkin. On syntynyt homohäihin erikoistuneita juhla- ja hääpalveluja.

Myös erityisesti homoille suunnatut matkatoimistot, kuntosalit ja monenlaiset muitakin palvelut lisääntyvät sitä mukaa, kun erilaiset yrittäjät havahtuvat huomaamaan sen, että homot haluavat mieluummin palvelun homomyönteisenä versiona.

Homot trendien edelläkävijöinä

Erityisesti vaatteet, tuoksut, pop-musiikki, kirjat, elokuvat ja matkailu ovat asioita, joiden kuluttamisessa homot nähdään markkinoiden silmissä edelläkävijöinä. Monen uuden artistin pääsy levy-yhtiön listoille tapahtuu vasta sen jälkeen, kun tämän toimivuus on testattu esimerkiksi homoklubeilla.

Muukin talouselämä on oppinut hyödyntämään tietoa homojen keskivertoa suuremmasta kokeilunhalusta ja uskottavuudesta trenditietoudessa. Myös heterot seurasivat tutkimuksen mukaan homojen kulutustottumuksia, koska homot koetaan trendien luojina. Tämä taas johtuu siitä, että perinteisen arkisen elämäntyylin sijaan homoihin liitetyt ominaisuudet, kuten kauneuden palvonta, yksilöllisyys, elämästä nauttiminen ja kokeilunhalu ovat nykyään heteroidenkin mielikuvissa tärkeä asia.

Kehityksen myötä esimerkiksi homobaarien luonne on muuttunut "seksuaalivähemmistöjen suojapaikasta" trendikkäiden ihmisten biletyspaikoiksi. Homobaareja ei enää koeta hämyisiksi luoliksi, vaan paikoiksi joissa "bileet ovat paremmat". Samanlainen ilmiö on ollut havaittavissa myös joidenkin homoille suunnattujen elämäntapalehtien kohdalla; trendejä seuratakseen pitää olla perillä, mitä homojen kuvioissa tapahtuu. Monet tv-kanavat ja -tuottajat ovat samasta syystä poimineet homohahmoja viihdeohjelmiin.

Kritiikkiä

Vaaleanpunaisen rahan merkityksen korostamista on myös kritisoitu. Vaikka monet reilusti aikuisikään ehtineet ansaitsevatkin hyvin ja voivat käyttää ansionsa itseensä, etenkin nuoret GLBT-ihmiset saattavat kärsiä homofobisista asenteista esimerkiksi koulussa. Pahimmillaan ongelmat häiritsevät opiskelua ja saattavat johtaa jopa opiskelun päättämiseen. Tämä puolestaan heijastuu suoraan tulotasoon.

Ovenpielessä pieni (sateenkaari)tarra
Sateenkaarimyönteisten palveluiden opas

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!