Intersukupuolisuus on esillä Ylen verkkosivuilla julkaistussa jutussa. Juttuun haastateltu Lapin Kolarissa asuva Ilkka Koskikara, 58, leikattiin lapsena tytöksi, koska sen ajateltiin olevan hyväksi hänelle - mutta se pilasi hänen elämänsä.
Koskikara leikattiin taaperoikäisenä tytöksi. Tarkempaa tietoa leikkauksen perusteista ja ajankohdasta hänellä ei ole, eikä jo edesmennyt äiti halunnut asiasta puhua.
Etenkin menneinä vuosikymmeninä intersukupuolisista lapsista haluttiin tehdä selvästi joko tyttö tai poika. Aiemmin lisähaasteen aiheutti se, että pojille tyypillisiä genitaalialueita oli vaikeampi kirurgisesti rakentaa, joten tietyissä tapauksissa tytölle tyypilliset genitaalit olivat käytännössä ainut vaihtoehto.
Maailmassa on intersukupuolisia 0,2 promillesta runsaaseen puoleentoista prosenttiin, sen mukaan miten intersukupuolisuus määritellään. Suomessa määritelmä on Ylen juttuun haastatellun Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylilääkäri Ritva Halilan mukaan aika tiukka.
Intersukupuolisuuden muodot vaihtelevat suuresti: joidenkin kohdalla asia käy ilmi heti syntymässä, kun taas jotkut eivät tiedä asiasta koskaan. Asia voi myös tulla ilmi kun selvitetään miksi tytön kuukautiset eivät ala, tai kun selvitetään lapsettomuutta.
Koskikaran kohdalla intersukupuolisuus on estänyt kouluttautumista ja työllistymistä. Hän on sairauseläkkeellä vastoin tahtoaan. Koskikara on itse kokenut aina olevansa mies. Jo lapsena hän sovitteli päälleen veljensä poisheitettyjä vaatteita.
Kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto ja kosmeettisten leikkausten kielto
Koskikara pitää tärkeimpänä, että Suomen lakiin tulisi kielto tehdä intersukupuolisille lapsille kosmeettisia leikkauksia. Lisäksi hän pitää tarpeellisena kolmatta juridista sukupuolivaihtoehtoa.
Intersukupuolisten asiaa Suomessa edistää Intersukupuolisten ihmisoikeudet – ISIO ry, joka ajaa Suomeen lakia, jossa kiellettäisiin kaikki lapsen sukupuolipiirteitä muokkaavat lääketieteelliset toimepiteet, joita on mahdollista lykätä.
Halila toteaa Ylen jutussa, että pelkästään kromosomien, sukuelinten ja hormonien perusteella ei sukupuolta pystytä päättelemään. Lapsen tulevaa identiteettiä ei voi ennakkoon tietää.
Suomessa onkin käyty keskustelua siitä, että intersukupuolisille lapsille ei tehtäisi leikkauksia, joiden syy on yksinomaan kosmeettinen, eli että sukuelimet saataisiin näyttämään joko selkeästi tytön tai pojan genitaaleilta.
Suomessa leikkauksia lasten genitaalien rakenteisiin tehdään vuosittain muutama. Kosmeettiset leikkaukset olivat jonkin aikaa Halilan mukaan keskeytyksissä aiheesta käydyn julkisen keskustelun vuoksi, mutta nyt niitä tehdään taas. Erityisesti Oulun sairaanhoitopiirin lastenkirurgi Mika Venhola on kritisoinut kosmeettisia leikkauksia. Helsingin Sanomien jutussa hän kutsui käytäntöä eugeniikaksi.
Eräät leikkaukset voivat kuitenkin olla välttämättömiä terveyden kannalta.
Suomessa on myös valittava yksilölle joko naisen tai miehen juridinen sukupuoli. intersukupuolistakaan ihmistä ei ole mahdollista jättää ilman jompaa kumpaa juridista sukupuolta, jonka voisi itse päättää siinä vaiheessa, kun mahdollisesti hahmottaa samastuvansa sukupuolittuneesti. Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan kolmatta juridista sukupuolivaihtoehtoa selvitetään. Yhä useammissa maissa on käytössä kolmas juridinen sukupuolivaihtehto.
Ranneliike.netissä julkaistiin kesällä 2018 haastattelu intersukupuolisesta Mariaanasta. Myöhemmin samana syksynä julkaistiin myös Aikku Meuran ja Melissa Mäntylän haastattelut.
Intersukupuolisuuden teemapäivä on 26.10. ja 8.11. on Intersex Day of Remembrance / Intersex Solidarity Day.