Käsite cisseksuaalisuus viittaa seksuaalisen mielenkiinnon kohdistumiseen yksinomaan cissukupuolisiin henkilöihin ja cisromanttisuus puolestaan viittaa mielenkiinnon romanttiseen ulottuvuuteen. Cisseksuaalin kiinnostus voi seksuaalisessa mielessä kohdistua vain ns. binäärisen sukupuolimallin jompaa kumpaa lokeroa edustaviin ihmisiin.
Monet transihmiset kokevat termin transvihamieliseksi.
Termin käyttö seksuaalisen mielenkiinnon kohdistumista kuvaavana käsitteenä on uusi asia. Suuremman huomion sai Twitterissä vasta maaliskuussa 2021. Sitä aiemmin käsitteestä on tässä merkityksessä satunnaisia havaintoja, esimerkiksi englanninkielisillä homomiesten keskustelufoorumeilla. Käsitteen synnyn taustalla vaikuttaa olevan julkisuudessa yleistynyt cissukupuolisuus-määritelmä ja näiden välille etuliitteen kautta hahmottuva yhteys.
Seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuteen liittyvä sanasto on laaja ja siihen tulee jatkuvasti uusia sanoja. Käsitteistön termit kuvaavat asioita, jotka liittyvät niin synnynnäisiin biolgisiin ilmiöihin kuin sosiaalisiin identiteetteihinkin, ja luokittelut edustavat laajalla kirjolla erilaisia ilmiön näkökulmia tai tasoja.
Erityisesti sosiaalisen median foorumeilla on yleistynyt oman viiteryhmän etsiminen. Samalla pohtiminen on synnyttänyt uusia luokituksia ja nimiä. Monet käsitteistä ja luokitteluista ovat peräisin englanninkielisistä maista, Isosta-Britanniasta ja erityisesti Yhdysvalloista. Uudet käsitteet saattavat toisinaan olla erilaisten kiistojen kohteena, eivätkä merkitykset välttämättä ole heti tarkkoja.
Joidenkin arvioiden mukaan erilaisten luokitusten syntyminen luo puolestaan tarvetta yhä uusille luokituksille, jotta ilmiöitä voidaan kuvata ja hahmottaa yksiselitteisemmin suhteessa muihin ilmiöihin.
Cisseksuaalisuus-käsitteen käytön yleistymisen taustalla tässä seksuaalisuuden kohdistumisen merkityksessä arvioidaan olevan cissukupuolisuus-käsitteen käytön yleistymisen transsukupuolisuus-käsitteen vastinparina. Englannin kielessä cissexual-käsitettä on käytetty perinteisesti rinnasteisesti cisgender-käsitteen kanssa viittaamassa cissukupuolisuuteen.
Cissukupuoliset henkilöt kokevat edustavansa sitä sukupuolta johon heidät on syntyään määritelty ja johon heidän sukupuolisuuteen liittyvät näkyvät ja näkymättömät keholliset ominaisuudet viittaavaat. He myös yleensä ilmaisevat sukupuoltaan kulttuurille tyypillisellä tavalla.
Ei perinteisessä mielessä seksuaalinen suuntautuneisuus
Cisseksuaalisuutta ei lueta perinteisesti ajateltuihin seksuaalisiin suuntautuneisuuksiin, joita ovat eri sukupuoleen kohdistuva heteroseksuaalisuus ja omaan sukupuoleen kohdistuva homoseksuaalisuus sekä kaksijakoisessa sukupuoliajattelussa biseksuaalisuus, jossa mielenkiinto voi kohdistua molempiin kahdesta sukupuolesta. Panseksuaalin henkilön kiinnostus taas voi kohdistua toiseen henkilöön sukupuolesta riippumatta ja polyseksuaalin henkilön mielenkiinto voi kohdistua jollain tavalla rajoitetusti, sukupuolittuneesti. Aseksuaali taas ei voi kokea seksuaalista mielenkiintoa toisia ihmisiä kohtaan.
Cisseksuaalin identiteetin omaksunut ei siis määritelmällisesti voi tuntea seksuaalista mielenkiintoa transhenkilöksi tietämäänsä ihmistä kohtaan. Vastaavasti erityisesti tai yksinomaan transihmisiin kohdistuvaa mielenkiintoa kutsutaan transsuuntautuneisuudeksi (transsukupuolisuuten viitannutta vanhentunutta käsitettä "transseksuaalisuus" ei selvyyden vuoksi käytetä tässä merkityksessä). Cisseksuaalinen henkilö voi olla seksuaaliselta suuntautuneisuudeltaan yhtälailla hetero, bi tai homo, ja myös itse transsukupuolinen henkilö voi olla cisseksuaalinen.
Käsitettä cisseksuaalisuus voi ajatella tarkenteena tai lisämääreenä omalle seksuaaliselle suuntautuneisuudelle.
Cisseksuaalisuudelle on myös luotu oma lippunsa, joka perustuu esimerkiksi sukupuolistereotyyppisiin väreihin: maskuliinisuuteen ja miehiin yhdistettyyn siniseen, feminiinisyyteen ja naisiin yhdistettyyn vaaleanpunaiseen, inklusiivisuuteen liitettyyn valkeaan, neutraalisuuteen liitettyyn keltaiseen sekä rakkautta kuvaavaan punaoranssiin.
Käsitteen cisseksuaalisuus esitetään kuvaavan sitä, ettei henkilö voi tuntea seksuaalista mielenkiintoa sellaista henkilöä kohtaan, jonka tietää transsukupuoliseksi, transtaustaiseksi tai muuten sukupuolivähemmistöön kuuluvaksi. Esillä on ollut myös realistinen mahdollisuus omiin biologisiin jälkeläisiin heterosuhteessa. Cisseksuaalisuuteen ei sinänsä esitetä liittyvän kielteistä suhtautumista transsukupuolisiin, muunsukupuolisiin tai muihin sukupuolivähemmistöihin kuuluviin henkilöihin, vaan ainoastaan kuvaavan tämän identiteetikseen kokevan oman mielenkiinnon mahdollisuuksien rajoittuneisuutta. On kuitenkin esitetty kritiikkiä cisseksuaalisuus-termin transvastaisuudesta.
Superseksuaalisuus
Superseksuaalisuus (engl. supersexual) -ilmiöön katsotaan sisältyvän voimakkaan torjuvia asenteita erityisesti transihmisiä kohtaan. Alkuaan käsite Super Straight (SS) on lähtöisin stand-up -esityksen vitsistä, mutta eräillä sosiaalisen median alustoilla sitä ruvettiin käyttämään vakavissaan viestittäessä omia seksuaalisia preferenssejä. Käsitteen tulkitaan alleviivaavan kielteistä suhtautumista transsukupuolisuuteen yleisemminkin kuin omien mieltymysten osalta sekä tuovan esiin ajatuksen transsukupuolisuuden vaillinaisuudesta ja alempiarvoisuudesta cissukupuolisuuteen verrattuna.
Etenkin superhetero (engl. super straight) -identiteettiin on havaittu liittyvän kielteisiä asenteita seksuaalista ja sukupuolista monianaisuutta kohtaan, sekä myös seksismiä ja misogyniaa. Myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saattavat omaksua ns. superseksuaalisuuden sateenvarjon alle kuuluvan identiteetin. Transkielteisten asenteiden lisäksi superhomo (engl. supergay) saattaa olla misogyninen (naista alentava) ja superlesbo (engl. superlesbian) puolestaan misandrinen (miestä alentava). Myös superbiseksuaali (engl. superbisexual) kuuluu superseksuaalisiin itsemäärittelyihin tai identiteetteihin.
Superseksuaalisuutta kuvaavat liput perustuvat sukupuolisymboleihin ja sukupuoliin liitettyihin stereotyyppisiin väreihin: homomiehillä sinisen kahteen sävyyn, lesboilla punaisen sävyihin ja biseksuaaleilla siniseen ja punaiseen. Superheteroiden lipussa on mustaa ja oranssia.
Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus
Seksuaalinen suuntautuneisuus (heteroseksuaalisuus, homoseksuaalisuus, biseksuaalisuus, panseksuaalisuus, polyseksuaalisuus) perinteisessä mielessä viittaa siihen, millä tavoin seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu, ja aseksuaalisuus liittyy seksuaalisen mielenkiinnon olemassaoloon ylipäätään. Kyse on synnynnäisestä ominaisuudesta. Muu kuin heteroseksuaalisuus niputetaan seksuaalivähemmistöiksi.
Sukupuolivähemmistöihin puolestaan kuuluvat transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset. Sukupuolivähemmistöjen kohdalla kyse on omasta sukupuolesta. Tyypillinen käsitys kahdesta sukupuolesta (binäärinen sukupuolikäsitys) ei anna riittävää mallia kuvaamaan yksilön sukupuolta kokonaisvaltaisesti. Lisäksi myös transvestiitit katsotaan yleensä kuuluviksi sukupuolivähemmistöön; heillä kyse on sukupuolen ilmaisusta.
Päivitys 21.4.: Lisätty tekstin alkuun korostettu maininta siitä, että käsite saatetaan kokea transvihamieliseksi, johon myöhemmin vielä liitetty maininta ajallisesta historiasta. Samalla tekstistä on poistettu erityinen maininta käsitteen neutraalisuudesta, ja muutettu kohta muotoon "käsitteen cisseksuaalisuus esitetään kuvaavan --". Lisäksi ilmiötä kuvaavaan kohtaan on lisätty sana "määritelmällisesti".