Suomen sateenkaaripoliiseille on avattu oma facebook-ryhmä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 27
Linnea West

Suomessa yhdenvertaisuusvaltuutettu järjesti noin vuosi sitten keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa Suomen poliisissa. Tuon tilaisuuden, sekä Pariisissa tänä vuonna pidetyn European LGBT Police Association kokouksen seurauksena päätettiin ensimmäisenä toimenpiteenä perustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien, poliisiorganisaatiossa työskentelevien Facebook–ryhmä. Se on salainen. Ryhmässä jäsenille jaetaan tietoa tapahtumista ja tarjotaan tarvittaessa vertaistukeakin. Facebook-ryhmään liittyminen tapahtuu tällä hetkellä Linnea Westin kautta.

EGPA:n (European LGBT Police Association) on Eurooppalainen kattojärjestö, joka ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa poliisiorganisaatiossa. Tarkoitus on tarjota tietoa, vertaistukea ja turvata yhdenvertainen asema työskennellä poliisina. Suomella ei ole aiemmin ollut edustajaa tuossa organisaatiossa. Pariisissa pidettiin tänä vuonna EGPA:n konferenssi, johon osallistui edustajia 18:sta maasta, eri puolilta maailmaa. Kokouksessa Suomen edustajaksi ja samalla organisaation hallituksen jäseneksi valittiin Linnea West.

West kertoo, että hänen tavoitteenaan on organisoida Suomeen oma poliisien yhdistys, joka voi liittyä EGPA:n järjestöjäseneksi.

Poliisin lakit Pariisin kaupungintalolla.

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset näkyvät myös poliisiorganisaatiossa. West kertoo olleensa työssään avoimesti oma itsensä alusta asti. Hänellä ei kertomansa mukaan ole ollut juuri minkäänlaisia vaikeuksia oman seksuaalisen identiteettinsä kanssa työelämässä. Miespuolisilla kollegoilla tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. West kertoo kuulleensa omassa organisaatiossaan jonkin verran kielteistä puhetta homomiehistä. Joillakin poliiseilla on ollut vaikeuksia hyvin miehisessä ammatissaan asennoitua yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Yksi taustalla vaikuttava asia saattaa olla synkkä lakihistoria, joka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyy. Osa vanhemmista poliiseista on työskennelleet aikana, jolloin mm. homoseksuaalisuus on ollut vahvasti ei-hyväksyttyä, vaikka ei enää lailla rangaistavaa.

Lontoolaisen poliisin poletit.

Uusilla poliisisukupolvilla asenteet alkavat olla kohdallaan. Merkkejä siitä näkyi, kun Setan kouluttajat kävivät kurssittamassa poliisien ammattioppilaitoksissa. Kouluttajat ovat kertoneet kurssilaisten suhtautumisen olleen myönteistä ja kiinnostunutta.

Linnea West Pariisissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

27 kommenttia

Otsikon passiivimuoto voi etenkin twitter-tasolla saada lukijan ajattelemaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt poliisissa ovat olleet jonkinlaisen hyväntahtoisen toimen kohteena vaikkapa poliisijohdon tms taholta. Ei. Vaan vähemmistöt poliisissa tarttuivat toimeen ja perustivat jäsensalaisen FB-ryhmän. Niin kai? Vai vaatiiko tällaisen virkamiesten yksityistason ryhmän perustaminen jonkinlaisen hallinnollisen luvan poliisissa? Jutun mukaan mieshomoilla on vaikeuksia poliisin työyhteisöissä. Toivottavasti ranneliike.netin uutishankinta voi kertoa käytännön tilanteista, "yleisellä tasolla" tietenkin.
Tekstistä varmaan selviää, että itsepähän ovat olleet asialla ja itse perustaneet sivuston. Vauhtia ovat ottaneet jopa Pariisista asti! Hieno asia sinällään.

Olin kuullut tällaisesta toiveesta sateenkaaripoliisien taholta jo kauan aikaa sitten.