Suomen sateenkaaripoliiseille on avattu oma facebook-ryhmä (juttukommentit)

Otsikon passiivimuoto voi etenkin twitter-tasolla saada lukijan ajattelemaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt poliisissa ovat olleet jonkinlaisen hyväntahtoisen toimen kohteena vaikkapa poliisijohdon tms taholta. Ei. Vaan vähemmistöt poliisissa tarttuivat toimeen ja perustivat jäsensalaisen FB-ryhmän. Niin kai? Vai vaatiiko tällaisen virkamiesten yksityistason ryhmän perustaminen jonkinlaisen hallinnollisen luvan poliisissa? Jutun mukaan mieshomoilla on vaikeuksia poliisin työyhteisöissä. Toivottavasti ranneliike.netin uutishankinta voi kertoa käytännön tilanteista, "yleisellä tasolla" tietenkin.
Tekstistä varmaan selviää, että itsepähän ovat olleet asialla ja itse perustaneet sivuston. Vauhtia ovat ottaneet jopa Pariisista asti! Hieno asia sinällään.

Olin kuullut tällaisesta toiveesta sateenkaaripoliisien taholta jo kauan aikaa sitten.
Tässä tulee taas esille tämä homojen huono asema ja osattomuus hyvnvoinnista ts. on heteromiehiä jotka estävät uralla etenemisen ja samalla palkkakehityksen eli saa aina samaa palkkaa ( tai vaan yleiset tuet )...mä tulkitsen tämän näin. Tässä näkee taas, että ketä tuetaan ja kuka saa rahat! Tasa-arvo ei ole vain sitä, että saa sateenkaaripoletin, vaan että syvemmällä tasolla myös ekonomisesti on tasa-arvoinen eli voi edetä uralla ja saada siitä tuloja eli hyvinvointi kasvaa. Kun on parempi palkka, voi vaikka ostaa oman asunnon ( ottamalla lainaa pankista ) eli sijoittaa rahansa jne jne. Voi ostaa parempaa ruokaa ja elää terveellisesti pidempään. Voi mennä privaattiin hoitamaan itseään eikä roikkua kunnallisissa jonoissa....tässä taas näytetään se todellisuus, että kun on pakko olla kaappihomona töissä, että saa edes olla töissä ja palkkaa eli tehdä sitä työtä mitä haluaa tehdä, niin en usko että siinä voi täydesti henkisesti hyvin eli on rento ja pelkäämättä, jolloin työn suoritus olisi parempi. Työn suoritukseen vaikuttaa työilmapiiri suoraan. Kun on hyvä työilmapiiri, voi paremmin ja työn suoritus on parempi. Tämän tietävät näyttelijät, koska ohjaajan tärkein tehtävä on luoda sellainen työilmapiiri näyttelijälle, että työn suoritus on paras mahdollinen.
Tässä taas homo mies poliisilaitoksella kärsii hyvinvoinnin osattomuudesta, koska häntä ei hyväksytä omana itsenään. Seuraukset näkyvät. Pitää alistua, jotta säilyttää työpaikkansa eli taloudellisen turvallisuutensa: on uhka työpaikan menettämisestä. Sitten tässä näkyy tämä naisten esille tuleminen. Naisilla on hyvä tilanne länsimaissa ja siitä hyötyvät lesbot.
Nyt tässä on mukana tämä järjestäytyminen eli yhdistys, joka tietenkin saa joitakin tukea toiminnalleen, MUTTA yksittäinen homo ei saa mitään tukea, vaan kamppailee arkipäivässä edelleen samojen kysymysten kanssa todennaköisesti vuosikymmeniä, kun taas yksi edustaja tällaisessa yhdistyksessä hyötyy yksilönä ja hänen hyvnvointinsa paranee. Tämä tällainen on halpaa!
Pitäisi esimerkiksi ajaa sellainen läpi, että työnantaja saisi lisäkorvausta, kun palkkaa homomiehen. Se vaikuttaisi suoraan työllisyyteen. Tuollaisen järjestön tukeminen oh hidasta ja laahaavaa: muutokset tulevat vuosikymmenien jälkeen....!!!
Tämä pitäisi takoa jonkun tyhmän Eurooppalaisessa kansallisessa parlamentissa istuvan homoedustajan umpiluuhun, että MITKÄ ASIAT ovat TODELLISIA asioita, joita kannattaisi ajaa. Se olisi vallankumous.
Siksi on tärkeää tehdä työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Se näyttäytyy esimerkiksi tällaisina nyt kuvattuina projekteina. Maailma ei ole valmis eikä se sellaiseksi tule, mutta oikeansuuntaisia asioita näyttää tapahtuvan.
 • 5 / 27
 • Kolmoisritti
 • 1.10.2018 16:12
Vallankumous lähtee siitä, että vaikutetaan suoraan yksilön hyvnvointiin ja tämä on se, mistä taistellaan! Taistellaan eduista ja miten ne jaetaan. Homo jää aina jalkoihin, koska näitä ydinkysmyksiä ei ole ymmärretty.
Ei tässä vallankumouksia tarvita, vaan asioiden hoitamista paremmalle tolalle, mahdollisuuksien yhdenvertaisuutta edistämällä.
 • 7 / 27
 • Kolmoisritti
 • 1.10.2018 17:47
Käytän vallankumousta, koska se kuvaa hyvin mitä tapahtuu: konservatiivien valta horjuu tai voitetaan, kun yksittäisen homon asema paranee todellisesti ja kokonaisvaltaisesti. Nyt sitä ei ole vielä tapahtunut eikä ole näköpiirissä.

Me-too liikkeen kannattajat ( ts. heteronaiset ) käyttävät myös sanaa "vallankumous", että he olivat tekemässä sitä: yhteiskunnallista vallankumousta(?).
Siinäpähän käyttävät.

Minusta hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema on parantunut kaikilla mittareilla ja parempaan päin mennään.
Nyt se meni subjektiiviseksi ja mielipiteen tasolle, koska tutkimukset kertovat toista.

"FRA research has revealed how LGBTI people face discrimination across all areas of life, and how they are vulnerable to verbal and physical attacks, choosing to remain largely invisible out of fear of negative consequences. In 2012, some 93,000 LGBTI people responded to an EU-wide survey which FRA carried out to discover the everyday issues affecting LGBTI people. "

http://fra.europa.eu/en/theme/lgbti

"The results show that LGBT persons in today’s EU society regularly suffer from not being able to be themselves at school, at work or in public. Many therefore hide their identity and live in isolation or even fear. Others experience discrimination and even violence when being themselves. Important differences exist among countries concerning the respondents’ perception and experience of discrimination, harassment and violence on grounds of sexual orientation and gender identity. This holds also true as regards their perceptions of the extent of negative social attitudes towards LGBT persons, as well as avoidance strategies they employ for fear of being assaulted, threatened or harassed."
Ei mennyt subjektiiviseksi eikä mielipiteen tasolle.

Noissa copypasteissasi (koeta nyt jo viimein oppia kertomaan asiat omin sanoin suomeksi, joka on tämän keskustelufoorumin kieli; lähteeseen voi sitten halutessaan linkata) ei oteta esiin kehityksen suuntaa. Se kertoo kyllä yhä esiintyvistä ongelmista, joihin on puututtava.

Monissa aikaulottuvuuden sisältävissä vertailututkimuksissa nähdään edistystä niin lainsäädännössä kuin asenteissakin.

Yksi esimerkki asioiden parempaan suuntaan menemisestä ovat myös tällaiset selvitykset, että niitä tehdään ja että niihin reagoidaan. Toinen on yleinen väärinkäytösten ilmoittamisen kynnyksen madaltuminen.
 • 11 / 27
 • Kolmoisritti
 • 2.10.2018 11:11
Pitää näuyttää joku dokumentti siitä, että on jnkl kehitystä. Tässä minun viittaamissani laajoissa tutkimuksissa taas tulee esille, miten on henkensä takia oltava kaapissa, jotta saisi elää.
Millä paikkakunnilla tuollaista "on henkensä takia oltava kaapissa" esiintyy? Faktoja please!
 • 14 / 27
 • Kolmoisritti
 • 3.10.2018 11:03
Kai te luitte sen kreikkalaisen miehen murhasta uutisoinnin. Ongelma näissä kaikissa sateenkaariyhteisöissä on, että niistä tulee muutamien ihmisten hiekkalaatikoita. On ollut kautta aikojen näin.
Kyllä se on luettu, enkä näe suoraa yhteyttä tähän asiaan. Kuitenkin on sanottava, että näen tarpeellisena ylläpitää mahdollisimman laajaa, avointa, kriittistä ja kyseenalaistavaakin keskustelua hlbti-"piirien" sisällä (suuntaan ja toiseenkin), ettei pääsisi muodostumaan vahvaa "oikein ajattelemisen" siiloa (joissa saattaa haista jokin aatesuuntakin) tai koko vähemmistöryhmää leimaavaa "kellokasta". Sitten kun tällainen jalustalle nostettu/noussut toimija/hahmo sössii hommat, niin uloste sataa helposti koko vähemmistön niskaan.
Kolmoisriitti-nimimerkillä on selvästi vakavia mielenterveysongelmia joista syyttää naisia ja heteroita. Lopeta uhriutuminen ja valitus ja miehisty.
En mä syytä ketään omista ongelmistani, mutta vastatkaa minulle yhteen kysymykseen, että miksi suurin osa meikäläisistä lojuu edelleen kaapissa, jos kerran yhteiskunnat ovat edistyksellisiä: silloinhan se on pelkkää paranoidisuutta eikä perustu realiteetteihin. Tiedän ja tunnen monia huippuosaajia - ja yhdenkin, joka vielä eläkkeellä on siellä ( kuolemaansa asti ? ) ja kertoo syyksi entisten asiakkaiden...yksikin tyyppi oli kuolemaansa asti ( kuoli syöpään muutama vuosi sitten ) eikä sen miesystävä ole edelleenkän avoin. Hyvä kansainvälinen ura sillä on.
Kolmoisritti, koska maailma ei ole vielä valmis. Se on hyvin lyhyt vastaus.

Olet jankuttanut kerta toisensa jälkeen jotain sen suuntaista, että koska sateenkaaria syöksevät yksisarviset eivät kirmaile kaduilla, niin elämme yhä pimeää keskiaikaa. Olet väittänyt, että mitään edistystä ei ole tapahtunut. Sinulta tuntuu puuttuvan nollan ja sadan väliltä kaikki vaihtoehdot. Meillä ollaan mielestäni päästy kehityksessä hlbti-aihepiirissä reilusti yli viidenkymmenen, ehkä yli kahdeksankymmenenkin. Ongelmia on vielä, mutta niitä peitotaan pala palalta.

Yksi syy välillä tuskastuttavan hitaaseen edistymiseen on (uskonnollisten) vakaumusten ja harvoin jopa silkan pahantahtoisuuden lisäksi se, ettei ymmärretä sitä, minkä ongelman jokin yksittäinen hlbti-vähemmistöihin liittyvä lakien tai käytäntöjen parannus korjaa.

Kaapissa ollaan usein omien (nykyään) perusteettomien pelkojen vuoksi. Nykyään on niin, että (useimmiten) mitään pahaa ei tapahdu, kun tulee kaapista. Pari vuosikymmentä sitten tilanne oli huonompi - ja toiset kaksi vuosikymmentä vuotta sitten vielä sitäkin huonompi. Taakkana on konkretiaan liittyvien pelkojen lisäksi myös tunteisiin liittyvä itsesyrjintä ja homouteen liittyvä häpeä. Sekin on laimennut, eikä sellaista ole nuorilla enää samassa mitassa. Itselläni on kosketus juuri tuohon häpeään/itsesyrjintään 1980-luvulla omaksumieni käsitysten vuoksi. Kun sain asian työstettyä, niin saatoin alkaa elää omana itsenäni - vain runsaan vuosikymmenen "menetettyäni".

Tällä hetkellä seksuaalivähemmistöjen kohdalla korjaamista riittää vielä asenteissa. Lainsäädäntö alkaa olla yhdenvertainen ja syrjintäsuoja on meillä kunnossa. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohdalla polkua on vielä edessä tallattavaksi. Suurin osa puuttuvista prosenteista liittyy sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuteen.

Ollaan siis menty aimo harppauksia eteenpäin. Mutta tehtävää riittää vielä.

Poliisissakin.
Missäköhän maailmassa te elätte, koska kaikissa asioissa on kysmys rahasta ja miten se jaetaan. Poliittiset puolueet ovat ryhmittyneet siksi, koska taistellaan rahasta ja eduista( ts. hyvinvoinnin osatekijöistä) Työväenliike syntyi, koska oltiin köyhyydessä - ja köyhyys on rahan puutetta, nälkää ja työttömyyttä.
Seksuaalisten vähemmistöjen asema ei tule koskaan oleellisesti paranemaan, jos ei saada lakiin sidottuja korvamerkittyjä tukirahoja, joka korjaa yksilön tilanteen. Miten tämän voisi selkeämmin kirjoittaa? No Ruotsissa on nähty, että niitä korvamerkittyjä rahojakaan ei saa, koska kunnat ovat niitä vain ottaneet näiltä ruotsinsuomalaisilta ja rikkoneet lakia: se on esimerkki puhtaasta rakenteellisesta rasismista. Vakavia asioita.
Me elämme kovien arvojen maailmassa, missä heikkoja potkitaan aina päähän. Turha kuvitella jotakin muuta. Se on vain kylmä totuus.
Toinen ongelma on se, että sateenkaarikenttä on riitainen. Voimat pitäisi yhdistää yli puoluerajojen ( koko EU-alueella ).
Ottakaa se lusikka nyt kauniisti käteenne ja alatte ajamaan todellisia asioita, jotka auttavat yksilöä pois köyhyydestä ja kurjuudesta. Mutta vastassa on kova muutosvastarinta ja heterorintama. Hyvä esimerkki tästä on se, että Soini säilytti paikkansa eduskunnassa, vaikka olisi oikeudenmukaisuuden nimessä pitänyt saada potku perseeseen ja ulos....
Yhdenvertaisuusvaltuutetun ensimmäinen kertomus eduskunnalle oli seksuaalisten vähemmistöjen kohdalla tynkä, vain tämä:

" Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta on keskusteltu aktiivisesti viime vuosina. Tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo keväällä 2017 ja äitiys- lain hyväksyminen eduskunnassa helmikuussa 2018 olivat pitkän työn hienoja ja perusteltuja tuloksia. Hyvät käytänteet näkyvät nuorisotyössä, esimerkkinä sa- teenkaarinuorille osoitetut omat tilat tai tapahtumat, joiden tavoitteena on edistää nuoren kasvua ja taata turvallisia tiloja olla oma itsensä. Pride-kulkueet keräävät vuosi vuodelta suuremman osanottajamäärän ja laajentuvat useammalle paikkakunnalle. Tällä hetkellä suurimpana ongelmana voidaan pitää sukupuoltaan korjaavien henkilöiden ihmisoikeuksia loukkaavaa translakia, jota nykyinen hallitus ei halua uudistaa."

Minusta tämä on aivan järkyttävää luettavaa. Tämä kertoo oikeastaan siitä, ettei seksuaalisista vähemmistöistä tiedetä mitään eikä tutkimuksia tehdä. Sitten tässä viitataan huom. Pride kulkueisiin - haloo - se kuuluu kokoontumisvapauteen...Pride kulkue ei minusta kerro mitään syvempää yhdenkään yksilön asemasta. Voi v sentään tätä idiotismia.

Jokaisella on oikeus järjestää rauhanomaisia kokoontumisia ja kokouksia niin sisätiloissa kuin ulkonakin sivullisten ja osallistujien turvallisuutta ja oikeuksia vaarantamatta. Suomessa vaaditaan kuitenkin etukäteisilmoitus ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta poliisille. Yleinen on kokous, johon kenellä tahansa on vapaa pääsy eli pääsyä ei ole rajoitettu mitenkään esimerkiksi kutsumalla osallistujat etukäteen.
Ei kai Soinin paikka eduskunnassa edes ollut katkolla? Kyse oli tämän ulkoministeriydestä ja paikasta hallituksessa. Soini on valittu eduskuntaan asianmukaisesti toimitetuissa vaaleissa. Tuo esillä ollut tapaus Soini lisäksi liittyi aika vahvasti nimenomaan heteroihin, tarkemmin sanottuna naisiin ja aborttioikeuteen. En oikein hahmota, miten tämä liittyy muutosvastarintaan tai varsinkaan heterorintamaan. Kaiketi tarvitsisin korkeampaa ymmärrystä?

En kannata seksuaaliseen vähemmistöön kuulumiseen liittyvää "korvamerkittyä" rahaa - en lakin enkä asetukseen sidottuja. Kannatan kyllä resursseja (osittain rahaakin siis) sellaiseen koulutukseen/valistukseen, jolla hlbti-aihepiiriin liittyvää asiallista tietoa jaetaan. Samoin kannatan rahaa yleiselle turvaverkolle, joka ottaa tarvittaessa koppia ennen maahan putoamista, yhdenvertaisesti yksilön ominaisuuksista riippumatta. Yksilön seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei itsessään ole sama asia kuin maahan putoaminen.

Työväenliikkeen merkittävimpiin aikaansaannoksiin kuuluu mm. kohtuulliset työehdot. Sateenkaariliikkeen merkittävimpiin aikaansaannoksiin kuuluu mm. homosuhteiden dekriminalisointi, sukupuolineutraali avioliitto-oikeus, adoptiokysymysten ratkaisu, kattava syrjintäsuojalainsäädäntö, sukupuolen moninaisuuden tunnustaminen ja siihen liittyvä oikeus tarvittaviin hoitoihin julkisen terveydenhuollon piirissä - sekä asenneilmapiirin muutos myönteisemmäksi. Lusikka *on* otettu (kauniisti/kauniiseen) käteen.
Pride-kulkueiden keräämä yhä suurempi osallistujamäärä on indikaattori asenteiden myönteiselle kehittymiselle. En tiedä, miten jostain lainaamasi teksti jotenkin kertoisi siitä, ettei vähemmistöistä tiedettäisi "mitään" tai etteikö tutkimusta tehtäisi.
 • 22 / 27
 • Kolmoisritti
 • 5.10.2018 17:13
Ruotsissa keskustellaan nyt paljon syrjäytyneistä ( HETEROISTA ), mutta tähän syrjäytyneiden ryhmään ei koskaan lueta tai kuulu esimerkiksi homomies, jonka elinikä on alempi kuin heteroiden. Käytetään sanoja: näkyvyys, kuuluvuus, nähdyksi tuleminen, oma ääni.
Minusta valkoinen homomies on yksi syrjäytyneistä ja sitten on erikseen ne, jotka ovat huonommassa asemassa, jotka eivät saa edes turvapaikkaa. Syrjäytyneisyyden mittana voi pitää esimerkiksi sitä voiko olla avoin, mitä ei nyt voida olla: suurin osa on kaapissa, koska avoimuus vaikuttaa suoraan hyvinvointia huonontavasti. Riski joutua työttömäksi on suuri. Se on ainakin todellinen peko ja uhka, mitä ei voi väheksyä. Mitä muita seuraamuksia voi tulla? Sosiaalinen eristäminen?

En ymmärrä, miksi olisi kiellettyä perustellusti pyytää rahaa, koska niin tekevät kaikki toiset. Euroopan alueella homojen pahoinvointi näkyy, mutta sitä ei ehkä tunnisteta. Sitten on niin, ettei ole kanavia tulla kuulluksi. Ei ole esimerkiksi tv-ohjelmaa. Tämä siksi ettei ole RAHAA.
Valkoinen homomies voi toki olla syrjäytynyt, mutta asiaa ei voi yleistää mitenkään koskemaan kaikkia. Toki on yhteisöjä (asuinpaikka, koulu, työpaikka, perhe) joissa ei pysty (tai kuvittelee, ettei pysty) olemaan oma itsensä. Minulla on ollut onnea sen verran, että voin olla omana itsenäni työpaikallani, sukulaisteni seurassa ja asuintalossanikin kaikki tietävät homman nimen.
Usein tuntuu, että pään oma sisäinen maailma estää toisia avautumasta. Toki on harkittava tarkoin, tuleeko ulos kaapista, mutta ehkäpä rohkeus kuitenkin palkitaan, ihmiset voivat yllättää positiivisesti.
Edelliseen jatkoksi: hetero(miehe)n syrjäytyminen ei ole vähäisempi ongelma kuin homo(miehe)n syrjäytyminen. Samoin on ihan yhtäläinen ongelma riippumatta siitä, mitä sukupuolta tai jotain muuta määrettä syrjäytynyt edustaa. Jälleen kerran, joka tapauksessa: mahdollisten tukien ja siihen liittyvän mahdollisen rahan pitää liittyä syrjäytymiseen - ei esimerkiksi seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Ainakin Suomessa näyttäisi siltä, että syrjäytyneistä puhuttaessa/keskusteltaessa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluminen nähdään yhdeksi syrjäytytymisriskiä lisääväksi taustamuuttujaksi. Toki aina voisi täällä Suomessakin olla enemmän ja peremmin, mutta... "ei koskaan" olisi mielestäni haitallista liioittelua. En sitten tiedä, miksi Ruotsissa tilanne on niin kamalan toinen, että homomiestä "ei koskaan" lueta syrjäytyneiden ryhmään.

Entä mitä ihmeen tv-ohjelmaa? Jokin valtion tv:n "homovisio"? Mihin tarkoitukseen? Kielivähemmistöt ovat eri asia. Me homot puhumme tiettävästi samaa kieltä kuin ei-homotkin, joten saamme kiinni ihan yleisohjelmasta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin erityisesti liittyvät aiheet taas on syytä käsitellä yhtenä muutenkin käsiteltävistä aiheista - ja näinhän yhä enemmän onkin. Ei pidä ghettoutua. Sehän helpottaa aiheen väistelyä, jos ei satu siitä pitämään. Riippumattomien toimijoiden erikoistuminen aatteellisista tai kaupallisista syistä aihepiiriin, on eri asia.

Omaehtoinen verkostoituminen yleisen valistuksen lisääntymisen ohella antaa eväitä ja työkaluja kohdata mahdollisia ongelmiakin. Tällainen poliisien verkostoituminen on oiva asiaan liittyvä esimerkki.
 • 25 / 27
 • Kolmoisritti
 • 6.10.2018 12:32
Se poliisien ryhmä oli salainen ja suljettu, vaikka verkostoitumista. Ei olla siis paljoa edistytty sielläkään.
Useimmiten tällaiset ammatillisiin ympyröihin liittyvät ryhmät ovat suljettuja riippumatta siitä, onko kytkös esim. johonkin vähemmistöön tai ei. Salainen tämä ei sinänsä ole, kun siitä on varsin laajalti kerrottu ja tiedotettu.

Ryhmän suljettuna olemisella pyrittäneen siihen, etteivät esimerkiksi alan ulkopuoliset pelmahda suurin joukoin möyhöämään alan ulkopuolisista aiheista ja vaikkapa valittamaan suunnilleen joka keskusteluaiheeseen, ettei edistystä tapahdu missään - ja uhriutuen valittavat salaliiton henkisestä kaikkialla olevasta syrjinnästä.
Asiaa käsitteli viikonloppuna verkkosivuillaan myös Yle ( https://yle.fi/uutiset/3-10474864 ).

Linnea West oli haastateltavana jutussa Sateenkaaripoliisit verkostoituvat Suomessa – "Kunpa yksikään poliisiksi tahtova nuori homoseksuaali ei joutuisi luopumaan haaveestaan siksi, että pelkää tulevansa kiusatuksi", ja siihen oli otettu kummentit myös Setalta ja tasa-arvoasioita poliisihallituksessa hoitavalta poliisitarkastaja Måns Enqvistiltä.

Tuossa jutussa lukijoilla oli ollut mahdollista kommentoida. Melkoisen väsyneitä heittoja monilta "kritiikkiä" esittäneiltä.