Europride 2018 Stockholm -tapahtuma huipentui Tukholmassa lauantai-iltapäivänä kulkueeseen

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Mikko Kivinen
  • 2

Lauantaina 4. elokuuta huipentui vuoden 2018 Europriden Tukholmassa järjestetty osuus paraatiin. Sitä seurasi useiden arvioiden mukaan yli puoli miljoona ihmistä. Noin kaksiviikkoinen Europride jakaantuu tänä vuonna kahden ruotsalaisen suurkaupungin välille, Tukholman ja Göteborgin.

Kulkue lähti liikkeelle kello 13. Lähtöpaikkana oli Kungsholmstorg, josta kulkue eteni kaupungin keskustan läpi kohti Östermalmin urheilupuistoa, jossa järjestettiin priden maksullinen yömyöhään asti jatkuva puistojuhla. Sekä kulkueväkeä että puistojuhlaa viettäviä viilensivät muutamat sadekuurot, mutta pääosin ilma oli aurinkoinen ja varsin lämmin.

Kulkue lähti liikkeelle Kungsholmenista. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Pridekulkueen reitti Tukholmassa.

Paraati taittoi runsaan neljän kilometrin reittinsä hieman yli viidessä tunnissa. Itse kulkueessa oli noin 45 000 osallistujaa 250 ryhmässä. Ajoneuvoja oli lähes jokaisella ryhmällä. Katujen varsilla katsojia oli lisäksi arviolta yli puoli miljoonaa.

Virhe median upotuksessa.

Aftonbladet otti omassa artikkelissaan esille myös tapahtuman historiaa. Mukana on Jonas Gardellin kommentti:

- Alussa meitä oli muutamia satoja - nyt meitä on 500 000 katujen varsilla. Tämä on ylpeyden päivä.

Mark Levengood ja Jonas Gardell Europride 2018 Stockholm -tapahtuman kulkueessa. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Ruotsin puolustusvoimat myös vahvasti osana kulkuetta

Ruotsin puolustusvoimat käynnisti EuroPride-tapahtuman alkaessa kampanjan, jonka viesti on kaikkien ihmisten samanarvoisuuden puolustaminen.

Kampanjan nimen "We don’t always march straight" (suom. emme aina marssi suoraan) taustalla on englannin kielen straight-sanaan liittyvä kaksoismerkitys; se voi tarkoittaa suoraa tai viitata ei-heteroa kuvaavan sanan queer (suom. vino) vastaparina heteroseksuaalisuuteen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsin puolustusvoimat nähtiin myös kulkueessa mukana näkyvästi.

Ruotsin puolustusvoimat nähtiin myös kulkueessa mukana näkyvästi. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Europride 2018 Stockholm -viikko käynnistyi 27. heinäkuuta ja päättyy sunnuntaina 5. elokuuta. Viikon aikana on kulkueen ja puistotapahtuman lisäksi järjestetty erilaisia poliittisia keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä sekä muita kulttuuri- ja viihdetapahtumia. Seuraavaksi Tukholma luovuttaa tapahtuman soihdun Göteborgille, jossa Europride jatkuu taas 14.-19. elokuuta.

Europride 2018 -tapahtuman viralliset sivut

Tukholman Priden viralliset sivut

2 kommenttia

Tämä on tällaista pintaa. Todellisia rakenteellisia muutoksia on vaikea saada aikaiseksi. Olin kuuntelemassa yhden puolueen keskustelutilaisuutta, missä otettiin esille paljon ongelmia. Mitään ei ole oikeasti saatu aikaiseksi. Työpaikat edelleen homofobisia, transseksuaalien leikkauksiin 4 v jonot jne jne. Ei Ruotsi ole yhtään sen enempään edistyksellinen, vaikka on pride festivaali. Jengi menee uteliaisuuttaan töllöttämään.
Ongelma on, että me emme saa rahaa muutoksen tekemiseen. Rahahanat ovat kiinni. Sitten on tämä ns. sulauttaminen, joka ei toteudu käytännössä: ollaan muka yhdenvertaisia, mutta ei käytännön teoissa. Sertifikaatit ovat työpaikoilla, mutta niitä ei seurata millään lailla toteutuvatko tai mitata niitä. Yritys tai työpaikka voi kieltää henkilökunnan tutkimisen, millä estetään homofobian paljastaminen. Tutkimukseen ei tule rahaa.
Jos sertifikaatin myöntäjä ei ole sertifikaatin ehtoihin kirjannut lupaa tutkia henkilökuntaa (tietysti vain henkilökuntaan kuuluvan yksilöllisen suostumuksen kautta), niin sertifikaatin myöntäjä on tehnyt virheen.

Työtä on yhdenvertaisuuskysymyksissä vielä tehtävänä, paljon. On homokielteisiä asenteita työpaikoilla, kouluissa, harrastustoiminnassa ja monissa muissakin paikoissa. Terveydenhuollon palvelut ovat hinnakkaita, eikä resursseja loputtomasti ole. Sen sijaan jos väittää, että "mitään ei ole oikeasti saatu aikaiseksi", niin silloin on kyse (poliittisesti) tarkoitushakuisesta virheellisen tiedon levittämisestä.