Ruotsin puolustusvoimat käynnisti pride-kampanjan: puolustamme ihmisten samanarvoisuutta

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3
Ruotsin puolustusvoimien pride-kampanjan teemakuva (kuvakaappaus Ruotsin puolustusvoimien kampanjasivulta)

Ruotsin puolustusvoimat käynnisti EuroPride-tapahtuman alkaessa kampanjan, ja sen viesti on kaikkien ihmisten samanarvoisuuden puolustaminen.

Kampanjan nimen "We don’t always march straight" (suom. emme aina marssi suoraan) taustalla on englannin kielen straight-sanaan liittyvä kaksoismerkitys; se voi tarkoittaa suoraa tai viitata ei-heteroa kuvaavan sanan queer (suom. vino) vastaparina heteroseksuaalisuuteen. 

EuroPride 2018 järjestetään 27.7.-5.8. Tukholmassa ja 14.-19.8. Göteborgissa.

Kampanjasivulla Ruotsin puolustusvoimat toteaa sen olevan työpaikkana osallistava, ja siellä ihmisten moninaisuus nähdään vahvuutena. 

Ruotsin puolustusvoimat on jo pitkään tuonut esiin haluaan tukea seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta. Kampanjasivulla todetaankin, että Ruotsin puolustusvoimat on osallistunut pride-tapahtumiin vuosituhannen vaihteesta lähtien. Osallistumisen tärkeyttä perustellaan sillä, että näin viestitään kaikkien ihmisten olevan samanarvoisia, riippumatta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta.

Suomen puolustusvoimat ei ole nostanut hlbti-kysymyksiä esiin

Suomen puolustusvoimat eivät ole toistaiseksi osallistuneet pride-tapahtumiin, mutta jotkut muut viranomaiset ovat muutamana viime vuonna ilmaisseet tukensa yhdenvertaisuudelle osallistumalla Helsinki Pride -tapahtumaan. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen puolustusvoimien upseerien asenteita seksuaalivähemmistöjä kohtaan on selvitetty maanpuolustuskorkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa. Suurin osa suomalaisista homomiehistä myös salaa armeijassa seksuaalisen suuntautuneisuutensa. Vuonna 2014 kootussa LGBT Military Index -tutkimuksen kansainvälisessä vertailussa Suomi asettui sijalle 16, kun Ruotsi oli sijalla neljä. 

3 kommenttia

Suomessa tällaiset kampanjat olisivat mielestäni pikemminkin velvollisuus puolustusvoimilta kerta Suomessa on pakollinen yleinen asevelvollisuus ja on hyvin tiedossa armeijan homo- ja transfobinen ilmapiiri.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on ottanut Ruotsin puolustusvoimien kampanjaan kantaa Twitterissä ( https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1023801959105658880 ). Huhtasaari ihmettelee, että "miten seksuaalinen suuntautuminen liittyy maanpuolustukseen, vihollinen rakastuu kesken sotimisen? Salainen ase?"

Kritiikin jälkeen Huhtasaari kertoi ajatuksen "rakastumisesta" ja "salaisesta aseesta" oleen "huumoria", joka "auttaa suhteuttamaan". Huhtasaari myös viesti, että seksuaalisella suuntautumisella ei ole mitään tekemistä sotimisen kanssa, ja että armeijan tulee pidättäytyä poliittisista kannanotosta, koska vain siten oikeasti kaikki kokee olevansa tervetulleita.

Huhtasaari viittasi "sateenkaariaatteeseen" ja sen kannattajiin - ja oli huolissaan niiden kokemuksesta, jotka eivät kannata "sateenkaariaatetta". Useista pyynnöistä huolimatta Huhtasaari ei avannut tarkemmin, mitä hän kyseisellä aatteella tarkoittaa.