Vauva-lehdessä käsitellään sukupuoliin yhä liitettyjä odotuksia ja rajoituksia sekä pojille että tytöille ja esimerkiksi näiden mahdollisuuksia valita harrastuksia ja leikkejä.
Jutussa nostetaan esiin esimerkkejä Meidän Perheen kyselystä: prinsessaa joskus leikkivän pojan isovanhempien mielestä mekko ei kuulu pojalle, baletin harrastamisen aloittaneen pojan eno ja isoisä eivät pidä tanssia poikien juttuna ja miespuolisen henkilön mielestä nukkea rattaissa työntävästä pojasta tulee homo. Myös pitkätukkaisuus ja kiinnostus kynsilakkaan aiheuttaa kummastusta.
Koulumaailmassa menestyminen ja etenkin ahkerointi on sallitumpaa tytöille kuin pojille. Kirjojen lukeminen vähenee poikien kohdalla parin ensimmäisen luokan jälkeen. Jutussa arvioidaan, että poikakulttuurissa ei arvosteta sivistystä.
Sukupuolineutraalisuus käsitetään väärin - ja etenkin uskonnollis-konservatiiviset tahot ovat sitä vastaan
Esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä vastustaneen Aito avioliitto ry:n taholta sekä perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien piiristä on esitetty jyrkkää kritiikkiä sitä kohtaan, että sukupuolirooleihin liittyviä raja-aitoja on pyritty madaltamaan sekä lainsäädännössä että esimerkiksi varhaiskasvatuksessa. Kriittisissä puheenvuoroissa on katsottu, että sukupuolineutraalisuus haittaa "poikien kasvamista miehen ja tyttöjen kasvamista naisen rooliin".
Nykyisin yhä enemmän vallalle tulevan käsityksen mukaan sukupuolisuus ei kuitenkaan ole sidottu rooleihin ja asiaan liittyvän kaksijakoisuuden väheneminen antaa paremmin tilaa sellaisille, jotka eivät asetu "perinteisiin" käsityksiin sukupuolesta.
Vauva: ´Älä ole neiti´ – eikö poika saa vieläkään olla oma itsensä?
Vauva: Miksi pojat eivät saa loistaa koulussa? ´Ei ole äijämäisen siistiä´
Ymmärretäänkö sukupuolineutraalisuus oikein