Vain eduskunta voi muuttaa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 12

Aiemmin kansanedustajana toiminut Oras Tynkkynen (vihr) oikoo tiistaina levinneitä väitteitä joiden mukaan hallituksen ratkaisut avioliittolain liitännäislakien muuttamisen suhteen estäisivät tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon. Facebook-sivuillaan hän muistuttaa eduskunnan jo hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain tulevan voimaan riippumatta siitä, etenevätkö ns. liitännäislakeihin avioliittolain uudistuksen vuoksi tehtävät muutokset.

- Avioliittolain muutos edellyttää pieniä muutoksia muuhun lainsäädäntöön. Siihen tarvitaan uudelta hallitukselta esityksiä. Jos hallitus ei esityksiä anna, se ei kumoa avioliittolakiin tehtyä muutosta. Lainsäädäntö vain jää hieman epäjohdonmukaiseksi. Siitä ei voita kukaan, kirjoittaa Tynkkynen.

Monet tiedotusvälineet tarttuivat tiistaina oululaisen Kaleva-lehden julkaisemaan avioliittolain uudistuksen etenemistä käsittelevään juttuun. Jutussa nostettiin esiin hallituksen julkaisemat työryhmien hallitusneuvotteluissa laatimat tausta-aineistot. Taustamuistiosta poimittiin kirjaus "Tasa-arvoinen avioliittolaki, translaki ja äitiyslaki viedään puheenjohtajien päätettäväksi".

Kalevan julkaisemassa jutussa todetaan, ettei paperissa lue, että hallitus hyväksyisi lakimuutoksen. Jutussa esitetyn arvion mukaan kirjaus jättää hallituspuolueiden puheenjohtajille Juha Sipilälle (kesk), Timo Soinille (ps) ja Alexander Stubbille (kok) vallan päättää siitä, etenevätkö vielä vaadittavat lakimuutokset eduskuntaan. Lisäksi Kalevan julkaisemassa jutussa esitettiin virheellinen arvio siitä, että liitännäislakien muutos vaikuttaisi 1.3.2017 voimaan astuvaan tasa-arvoiseen avioliittolakiin: "Hyvinvointityöryhmän kirjauksista löytyy kohta, jossa jätetään täysin avoimeksi se, aikooko hallitus sittenkään tuoda eduskuntaan lakiesityksiä, joilla tasa-arvoinen avioliittolaki saataisiin voimaan. -- Tällöin tasa-arvoinen avioliittolaki jäisi toteutumatta".

Tynkkynen toteaa, että avioliittolain voimaantulon voi estää vain lakiesityksellä lain kumoamisesta. Esityksen pitäisi myös saada taakseen eduskunnan enemmistön.
Tynkkynen kirjoittaa edellisen eduskunnan hyväksyneen lain selvin luvuin. Hän pitää erikoisena, jos uusi eduskunta nyt asettuisi suomalaisten selvän enemmistön mielipidettä vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pääministeri Sipilä on toistuvasti todennut, että lakia ei ole tarkoitus kumota. Kokoomuksen puheenjohtaja Stubb taas oli ensimmäinen kansanedustajien lakialoitteen allekirjoittaja, muistuttaa Tynkkynen.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo Helsingin Sanomille, että tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu jatkuu. Laanisen mukaan tausta-aineistossa oleva kirjaus liittyy aiheeseen liittyvään muuhun lainsäädäntöön eli translakiin ja äitiyslakiin, joiden muuttamisesta avioliittolain yhteydessä oli hallitusneuvottelujen hyvinvointityöryhmässä ollut puhetta.

- Jos ei muuta päätetä, laki tulee voimaan. Jos se aiottaisiin kumota, asiasta pitäisi tietenkin olla maininta hallitusohjelmassa, sanoo Laaninen Helsingin Sanomille.

Pääministeri Juha Sipilä on vahvistanut STT:lle, että avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti.

Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain 12.12.2014 äänin 101-90. Samalla hyväksytyssä lausumassa eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä. Tasavallan presidentti vahvisti tasa-arvoisen avioliittolain allekirjoituksellaan 20.2.2015.

Oras Tynkkynen tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulosta
Kaleva: Aikovatko Sipilä ja Soini estää tasa-arvoisen avioliittolain? Tämä löytyi hallituspaperista
Avioliittolain muutoksen kaatuminen täysin mahdollista

12 kommenttia

Arvovaltaisissa hallituspiireissä on ilmeisesti vakavasti uskottu siihen, että avioliittolain tielle voidaan panna esteitä jättäytymällä passiivisiksi liitännäislakien suhteen. Siihen viittaa mm. Soinin kanta, ettei hän aio tehdä mitään avioliittolain edistämiseksi. Kun ei tehdä mitään, avioliittolain uskotaan kaatuvan. Esim. Ylen haastattelussa keskustan varapuheenjohtaja Saarikko ei halunnut ennustaa mitään avioliittolain kohtalosta. Eikä Saarikko ole mikiään takarivin poliitikko, vaan istuu päättäjäkolmikon pöydän liepeillä. Varmaan nyt alkaa kirkastua se, mihin hallitusvalta riittää.
Kuuntelin tuon Saarikon ennustuksen. Itse tulkitsen hänen viitanneen liitännäislakeihin, ei itse avioliittolakiin.

Olin kyllä tiistaina vähän hämmennyksissäni koko tästä kohinasta, ennen kuin tajusin Kalevan toimittajien julkaiseman virheellisen käsityksen ilmeisesti saaneen myllyn pyörimään. Itsekään en tajunnut tarttua tuohon heti, kun en tajunnut mistä höpö alkoi.

Varmasti moni toimittaja lähestyi poliitikkoja mielessään Kalevassa esitetty tulkinta - ja haastatellut vastasivat siitä näkökulmasta, että ymmärsivät avioliittolain uudistuksen jo hyväksytyn kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Lopputulos: yksi puhuu autosta ja toinen bensatankin korkista.